Pyszny wiosenny deser, błyskawiczny do przygotowania. Waniliowy rabarbar przykryty mocno chrupiącą, bardzo migdałową skorupką. Przygotujecie go w czasie, gdy nagrzewa się piekarnik. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Coś pysznego, spróbujcie! 🙂
Jeśli lubicie rabarbar to spróbujcie również tego kompotu z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem.
Rabarbar pod migdałową kruszonką
Pyszny wiosenny deser, błyskawiczny do przygotowania. Waniliowy rabarbar przykryty mocno chrupiącą, bardzo migdałową skorupką. Przygotujecie go w czasie, gdy nagrzewa się piekarnik. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi.
Pin This Recipe!
porcje 2 pocje
kalorie 496kcal
składniki
kruszonka:
- 50 g cukru
- 25 g mąki
- 40 g miękkiego masła
- 25 g mielonych migdałów
- 1 czubata łyżka płatków migdałów
rabarbar:
- 250 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru waniliowego najlepiej z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
do podania:
- lody waniliowe
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
- Przygotować 2 kokilki o średnicy 10 cm i wysokości około 5 cm (przed pieczeniem kokilki będą wypełnione po brzegi, dopiero po upieczeniu redukują swoją objętość).
- Rabarbar pokroić w 1 cm plasterki (nie obierać), wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Rabarbar podzielić na 2 części i rozłożyć w kokilkach.
- Kruszonka: Cukier wymieszać z mąką i migdałami, dodać miękkie masło, zagnieść wszystko delikatnie, aż powstanie ciasto, wmieszać w nie płatki migdałów. Ciasto podzielić palcami na grudki i rozłożyć na rabarbarze.
- Kokilki włożyć do piekarnika i piec około 35 minut, aż kruszonka będzie zarumieniona, chrupiąca, w całości upieczona, a spod niej będzie bulgotać nadzienie rabarbarowe.
- Podawać koniecznie z lodami waniliowymi.
- Smacznego!
uwagi
- Do rabarbaru użyłam cukru z prawdziwą wanilią, możecie dodać też zwykły cukier wanilinowy jeśli lubicie lub brązowy / trzcinowy cukier, wymieszany z ziarenkami z 1 laski wanilli.
- Deser najlepiej smakuje ciepły, bezpośrednio po upieczeniu.
- Kruszonkę można przygotować wcześniej i przechowywać ją w lodówce. Rabarbar kroimy przed samym pieczeniem, na nim kruszymy kruszonkę i pieczemy.
- Mrożenie: deser można zamrozić zarówno przed upieczeniem (pieczemy później wyjęty prosto z piekarnika) jak i po upieczeniu (odmrażamy i ocieplamy w piekarniku).
- Przepis można podwoić i piec w odpowiednio większym naczyniu.
- Liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu) + 1 gałka lodów.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy