Rolada z indyka to mięso z piersi indyka, cienko roztłuczone, nadziane przepysznym farszem i zawinięte w roladę . Idealnie nadaje się na niedzielny obiad lub na specjalną okazję. Nadzienie jest zrobione z dyni pieczonej z rozmarynem, pieczarek podsmażonych z cebulą i czosnkiem oraz suszonej żurawiny. Na koniec roladę owijamy szynką parmeńską. Dynia jest pysznie słodka, pieczarki dodają dużo wytrawnego smaku, a słodko-kwaśna żurawina to kropka nad i! Szynka parmeńska chroni mięso przed wysuszeniem. Roladę podajemy z prostym ale pysznym sosem na bazie soków, które wyciekły z rolady podczas pieczenia.
Jeśli lubicie podobne smaki to polecam Wam również lasagne z dynią i grzybami i pysznym grzybowym beszamelem oraz gulasz z indyka z batatami.
Jak zrobić roladę z indyka:
- Mięso z piersi indyka (bez polędwiczki), należy rozciąć na pół (nie do końca! rozciąć prawie do końca i otworzyć jak książkę), a następnie tłuczkiem rozbić z cienki prostokąt.
- Mięso doprawiamy porządnie solą i pieprzem z dwóch stron, rozkładamy na nim kawałki upieczonej dyni, grzyby podsmażone z cebulą i czosnkiem oraz suszoną żurawinę.
- Płat mięsa zwijamy w roladę, zawijamy w plastry szynki parmeńskiej i zawiązujemy sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami). Zostawiamy na noc w lodówce.
- Na drugi dzień roladę pieczemy w 190 stopniach przez około godzinę. Podajemy z prostym ale pysznym sosem na bazie soków, które wyciekły z rolady.
Krok po kroku:
Rolada z indyka z nadzieniem z dyni, grzybów i żurawiny
składniki
rolada:
- 1 kg piersi z indyka
- 400 g upieczonej dyni ok. 1kg dyni piżmowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki posiekanych igieł rozmarynu
- 200 g pieczarek najlepsze są pieczarki brunatne
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny 70g
- 8 plasterków szynki parmeńskiej prosciutto crudo
- sól i pieprz do smaku
sos:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu z kurczaka lub jeszcze lepiej rosołu
- płyn który zebrał się w naczyniu podczas pieczenia rolady
- sól i pieprz do smaku
- odrobina sosu Worcestershire do smaku, można pominąć
dodatkowo:
- sznurek kuchenny lub wykałaczki + folia plastikowa
Would you like to save this?
wykonanie
Przygotować farsz:
- DYNIA: Najpierw należy upiec dynię. Dynię pokroić ją w 1.5-2 cm kostkę, wymieszać z oliwą z oliwek, posiekanym rozmarynem, doprawić do smaku solą i pieprzem, rozłożyć równą warstwą na blaszce do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 220 stopniach lub aż dynia będzie miękka. Po upieczeniu dyni odmierzyć potrzebą ilość i lekko rozgnieść ją widelcem (tylko lekko spłaszczyć, nie rozgniatać na papkę).
- PIECZARKI: Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać na największym ogniu łyżkę oleju, dodać pieczarki. Nie mieszać przez 2 minuty (lub do momentu gdy się zabrązowią), potem zmniejszyć ogień do średniego i dodać cebulę. Smażyć, mieszając, przez ok. 4 minuty, potem dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Zawartość patelni przełożyć na deskę do krojenia i posiekać na mniejsze kawałki (nie musi być bardzo drobno).
Przygotować pierś z indyka:
- Z całej dużej piersi indyka chcemy uzyskać prostokątny płat mięsa, który będziemy zawijać w roladę. Najlepiej jest kupić kawałek piersi z indyka, który jest jak bardziej kwadratowy niż trójkątny. Przeciąć mięso na pół, ale nie do końca. Otworzyć jak książkę i dobrze rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm (przez kawałek foli plastikowej, worka lub papieru do pieczenia, żeby nie porozrywać mięsa). Chodzi mniej więcej o to, żeby otrzymać płat mięsa o równej grubości, powinien być bardziej prostokątny niż kwadratowy, ale nie powinien to być długi prostokąt. Doprawić porządnie solą i pieprzem z obydwu stron. Czasami nacinam mięso na pół, otwieram jak książkę, a potem nacinam jeszcze z lewej i prawej strony i otwieram te fragmenty mięsa na zewnątrz, potem rozbijam tłuczkiem. Wszystko zależy od kształtu mięsa.
Składanie rolady:
- Teraz na mięsie rozkładamy nadzienie, zostawiając ok. 2 cm brzegów bez nadzienia (nie będzie wypadać z rolady podczas jej zwijania). Nadzienie rozkładamy na stronie, którą rozbijaliśmy tłuczkiem i w związku z tym jest mniej ładna i gładka: najpierw upieczoną dynię, potem pieczarki z cebulą i czosnkiem, potem żurawina.
- Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku, owinąć ją plastrami szynki parmeńskiej i związać sznurkiem kuchennym (dzięki temu będzie miała ładny okrągły kształt). Ewentualnie brzegi rolady można od dołu spiąć wykałaczkami, a później owinąć w folię plastikową. Roladę wstawiamy na noc do lodówki – sprawi to, że mięso będzie bardziej miękkie i aromatyczne ale też lepiej będzie trzymać kształt rolady.
Pieczenie:
- 1 godzinę przed pieczeniem wyciągnąć mięso z lodówki.
- Nastawić piekarnik na 190 stopni/gaz 5, opcja góra-dół.
- Na dużej/średniej blaszce z brzegami lub naczyniu do zapiekania położyć roladę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę, lub aż temperatura w środku rolady będzie wynosić około 66 stopni. Każdy piekarnik piecze inaczej, dodatkowo grubość Waszej rolady może być inna niż mojej (wszystko zależy od tego jak przetniecie mięso i jakiego było kształtu i wielkości jest rolada). Dlatego najlepiej jest zmierzyć termometrem temperaturę w środku rolady, żeby mieć pewność, że nie pieczemy jej za długo (mięso będzie suche i twardlub za krótko.
- Mięso wyjąć z piekarnika, przełożyć na dużą deskę do krojenia, przykryć folią aluminiową i zostawić na 10-15 minut (w tym czasie temperatura wewnętrzna rolady powinna dość do bezpiecznej do spożycia temperatury mięsa 74 stopnie). W tym czasie zrobić sos.
Sos:
- Z soków z blaszki do pieczenia będziemy robić sos. Cały płyn, który jest w blaszce do pieczenia przelać do małego garnka. Jeśli trochę zaschnął, to wlać bulion do naczynia i dokładnie wymieszać, zeskrobując wszystkie zabrązowienia na dnie blaszki, aż połączą się z bulionem.
- W małym garnku roztopić łyżkę masła, dodać mąkę i mieszać, aż się połączą i będą bulgotać. Dodać soki z dna blaszki do pieczenia i bulion. Mieszać intensywnie trzepaczką przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sos przecedzić przez sitko, żeby był idealnie gładki. Ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu Worcestershire.
Podawać:
- Roladę kroimy na plastry i polewamy z sosem. Można ją podać np. z puree z ziemniaków.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy