Chrupiąca sałatka z selerem naciowym, słodko-kwaśnym jabłkiem, chrupiącymi orzechami, grzankami z charakternym kozim serem, polana pysznym dressingiem z pomarańczową nutą.
Ta sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie selera naciowego, który zostanie Wam np. po sosie bolońskim.
Zamiast jabłek można dodać pomarańczę lub gruszkę.
Użyjcie koniecznie ser pleśniowy, w roladce, który się topi, a nie twarożek, do smarowania.
Zamiast orzechów włoskich można dodać pekany lub tylko pestki dyni.
Inne pomysły na wykorzystanie orzechów włoskich:
– spaghetti z gorgonzolą i orzechami włoskimi
– ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem
– wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą
– surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi
Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem, orzechami włoskimi i kozim serem
składniki
sałatka:
- 2 garście mixu sałat
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 jabłko raczej kwaśne lub 1 podzielona na cząstki pomarańcza lub gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- mała garść orzechów włoskich lub orzechów pekan
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 kromki chleba lub kawałków bagietki
- 100 g sera koziego ser pleśniowy w roladce, nie twarożek
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- skórka starta z ½ pomarańczy opcjonalnie
- 1 czubata łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ser pokroić w plasterki, rozłożyć na kromkach, włożyć do piekarnika i piec kilka minut, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Grzanki można pokroić na mniejsze kawałki.
- Sałatę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Seler naciowy pokroić w plasterki.
- Jabłko pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z łyżką soku z cytryny.
- Orzechy i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć, przełożyć na talerz (łatwo mogą się spalić i być gorzkie).
- Składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić i intensywnie nim wstrząsnąć.
- Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej rozłożyć plasterki jabłek i selera naciowego, grzanki z serem, posypać orzechami i polać sosem.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy