Wielkanoc/ Wigilia i Święta

Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem, orzechami włoskimi i kozim serem

29 kwietnia 2019 | Ostatnia aktualizacja: 30 kwietnia 2019 przez Aleksandra

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym, słodko-kwaśnym jabłkiem, chrupiącymi orzechami, grzankami z charakternym kozim serem, polana pysznym dressingiem z pomarańczową nutą.

Ta sałatka to świetny pomysł na wykorzystanie selera naciowego, który zostanie Wam np. po sosie bolońskim.

Zamiast jabłek można dodać pomarańczę lub gruszkę.

Użyjcie koniecznie ser pleśniowy, w roladce, który się topi, a nie twarożek, do smarowania.

Zamiast orzechów włoskich można dodać pekany lub tylko pestki dyni.

Inne pomysły na wykorzystanie orzechów włoskich:

– spaghetti z gorgonzolą i orzechami włoskimi

– ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem

– wieniec drożdżowy z orzechami i czekoladą

– surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, granatem i orzechami włoskimi

Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem, orzechami włoskimi i kozim serem
Zbliżenie na sałatkę z selerem naciowym, jabłkiem, orzechami włoskimi i kozim serem
Składniki potrzebne do przygotowania Sałatki z selerem naciowym, jabłkiem, orzechami włoskimi i kozim serem

Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem, orzechami włoskimi i kozim serem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym, słodko-kwaśnym jabłkiem, chrupiącymi orzechami, grzankami z charakternym kozim serem, polana pysznym dressingiem z pomarańczową nutą.
Pin This Recipe!
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 5 min
całkowity czas 20 min
porcje 2 porcje
kalorie 687kcal
autor Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 2 garście mixu sałat
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko raczej kwaśne lub 1 podzielona na cząstki pomarańcza lub gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mała garść orzechów włoskich lub orzechów pekan
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 kromki chleba lub kawałków bagietki
  • 100 g sera koziego ser pleśniowy w roladce, nie twarożek

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • skórka starta z ½ pomarańczy opcjonalnie
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ser pokroić w plasterki, rozłożyć na kromkach, włożyć do piekarnika i piec kilka minut, aż ser się roztopi i będzie złocisty. Grzanki można pokroić na mniejsze kawałki.
  • Sałatę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Seler naciowy pokroić w plasterki.
  • Jabłko pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z łyżką soku z cytryny.
  • Orzechy i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć, przełożyć na talerz (łatwo mogą się spalić i być gorzkie).
  • Składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić i intensywnie nim wstrząsnąć.
  • Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej rozłożyć plasterki jabłek i selera naciowego, grzanki z serem, posypać orzechami i polać sosem.
  • Smacznego!

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja (1/2 przepisu).
Rodzaj sałatka
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here