Przepyszna sałatka śledziowa z ziemniakami. Dodałam do niej parę moich ulubionych składników i wyszła z tego prawdziwa bomba smakowa! Pyszny lekko kwaśny sos, krótko marynowana czerwona cebula i ogórki kiszone są równoważone przez słodkie jabłka i neutralne w smaku ziemniaki i jajka. Ta sałatka zrobi furrorę na Waszym świątecznym stole! Jest naprawdę pyszna i my jemy ją już cały sezon.
Co potrzebujecie:
Jak zrobić:
- Cebulę marynujemy w occie i odstawiamy.
- Gotujemy ziemniaki i jajka.
3. Pokroić składniki sałatki: śledzie, ogórki, jabłka, ugotowane jajka.
4. Robimy sos (wymieszać wszystkie składniki na sos, łącznie z octem, cebulę odcedzamy) i mieszamy ze wszystkimi składnikami sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ważne jest żeby zalać sosem gorące ziemniaki, wtedy będą one mogły wchłonąć sos.
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem, ogórkiem kiszonym i jabłkiem
składniki
sałatka:
- 700 g ziemniaków do sałatek
- 400 g śledzia 4-5 filetów
- 2 małe jabłka słodkie
- 1 mała czerwona cebula
- 4 jajka
- 230 g ogórków kiszonych ok. 6 sztuk
- 1 łyżka posiekanego koperku
sos:
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczone na zimno, lub oliwy z oliwek
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Cebulę pokroić w kostkę, dodać do małej miseczki, wymieszać z octem (cebula powinna być całkowicie zanurzona w occie). Wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w 3 cm kostkę. Ugotować razem z jajkami. Najpierw gotujemy ziemniaki przez 6 minut, a potem dodajemy jajka i gotujemy jeszcze 8 minut.
- W tym czasie zrobić sos: odcedzić cebulę (cebulę dodajemy do miski z resztą składników), ocet dodajemy do słoika lub małej miski (tam gdzie będziemy mieszać sos). Dodać resztę składników na sos. Doprawić lekko solą i pieprzem. Dokładnie potrząsnąć słoikiem lub wymieszać sos.
- Ugotowane ziemniaki przełożyć do dużej miski i od razu zalać sosem (ziemniaki powinny być gorące), wymieszać.
- Jajka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków.
- Jabłko obrać i pokroić w kostkę, ogórki kiszone również w kostkę, koperek drobno posiekać, dodać do miski.
- Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Jeśli sałatka jest za mało kwaśna można dodać jeszcze trochę octu lub soku z cytryny, jeśli jest dla Was zbyt kwaśna, można dodać trochę miodu.
- Smacznego!
uwagi
- Można przechowywać w lodówce do 3 dni. Na drugi dzień również smakuje pysznie.
- Użyjcie ziemniaków do sałatek, nie na puree.
- Ja użyłam gotowych śledzi w oleju (bez żadnych przypraw i zalewy), bo tak jest najszybciej. Jeśli macie śledzie solone z zalewy, trzeba je przez kilka godzin moczyć w wodzie lub mleku, aż będą mniej słone (wodę trzeba parę razy wymienić).
- Ważne jest zalanie sosem gorących ziemniaków, bo tylko wtedy będą one w stanie wchłonąć sos i będą lepiej smakować. Jak będą zimne to tak już się nie stanie.
- Zamiast musztardy miodowej można użyć Dijon lub innej i dodać odrobinę miodu.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy