Połączenie słodkiej gruszki, słodko-cierpkiej żurawiny, chrupiących orzechów włoskich i wyrazistego w smaku koziego sera jest genialne. Dodajmy do tego delikatną sałatę i pyszny słodko-kwaśny vinegret z sokiem cytryny, musztardą i miodem i mamy pyszną i prostą sałatkę.
Składniki:
Polecam wypróbować sałatkę w takiej wersji jak jest w przepisie, ale można ją również modyfikować:
- zamiast gruszki można użyć słodkiego jabłka
- zamiast żurawiny suszone wiśnie lub pestki granatu
- zamiast roszponki można użyć dowolnej sałaty, ale lepiej żeby to były delikatne liście
- zamiast sera koziego można użyć fety, gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią, jeśli użyjecie sera koziego pleśniowego, polecam zrobić z niego grzanki tak jak w tej sałatce z jabłkiem i selerem naciowym
- można dodać również awokado lub bardzo cienko posiekany fenkuł
Jak zrobić krok po kroku:
Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.
Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty – to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.
Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.
Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.
Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem.
Polać sosem i podawać.
Smacznego!
Jak zrobić tą sałatkę z wyprzedzeniem:
Można umyć i osuszyć sałatę, przechowywać ją w zamkniętym pojemniku w lodówce. Można zrobić sos, również przechowujemy go w lodówce. Przed użyciem należy go dokładnie jeszcze raz wymieszać. Można również podprażyć orzechy. Gruszkę kroimy przed samym podaniem żeby nie ściemniała. Sałatę polewamy sosem również przed podaniem, żeby nie 'zwiędła’.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem
składniki
sałatka:
- 2 duże garście mixu salad ja użyłam roszponki
- 1 duża dojrzała gruszka
- 30 g suszonej żurawiny
- 35 g orzechów włoskich
- 60 g sera koziego
sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Would you like to save this?
wykonanie
- Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.
- Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty – to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.
- Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.
- Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.
- Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem. Polać sosem i podawać.
- Smacznego!
Brak komentarzy