SAŁATKI

Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem

12 stycznia 2021 przez Aleksandra

Połączenie słodkiej gruszki, słodko-cierpkiej żurawiny, chrupiących orzechów włoskich i wyrazistego w smaku koziego sera jest genialne. Dodajmy do tego delikatną sałatę i pyszny słodko-kwaśny vinegret z sokiem cytryny, musztardą i miodem i mamy pyszną i prostą sałatkę.

Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem polewana sosem.

Składniki:

Polecam wypróbować sałatkę w takiej wersji jak jest w przepisie, ale można ją również modyfikować:

  • zamiast gruszki można użyć słodkiego jabłka
  • zamiast żurawiny suszone wiśnie lub pestki granatu
  • zamiast roszponki można użyć dowolnej sałaty, ale lepiej żeby to były delikatne liście
  • zamiast sera koziego można użyć fety, gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią, jeśli użyjecie sera koziego pleśniowego, polecam zrobić z niego grzanki tak jak w tej sałatce z jabłkiem i selerem naciowym
  • można dodać również awokado lub bardzo cienko posiekany fenkuł
Składniki na sałatkę z gruszką, żurawiną i kozim serem.

Jak zrobić krok po kroku:

Sos na łyżeczce. Roszponka na białym talerzu.

Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.

Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty – to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.

Roszponka i gruszka na białym talerzu. Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem na białym talerzu.

Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.

Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.

Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem.

Polać sosem i podawać.

Smacznego!

Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem na białym talerzu.

Jak zrobić tą sałatkę z wyprzedzeniem:

Można umyć i osuszyć sałatę, przechowywać ją w zamkniętym pojemniku w lodówce. Można zrobić sos, również przechowujemy go w lodówce. Przed użyciem należy go dokładnie jeszcze raz wymieszać. Można również podprażyć orzechy. Gruszkę kroimy przed samym podaniem żeby nie ściemniała. Sałatę polewamy sosem również przed podaniem, żeby nie 'zwiędła’.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem

Połączenie słodkiej gruszki, słodko-cierpkiej żurawiny, chrupiących orzechów włoskich i wyrazistego w smaku koziego sera jest genialne. Dodajmy do tego delikatną sałatę i pyszny słodko-kwaśny vinegret z sokiem cytryny, musztardą i miodem i mamy pyszną i prostą sałatkę.
Lemon dijon vinaigrette is being poured over a pear walnut salad with cranberries and goat cheese.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 0 min
całkowity czas 20 min
kalorie 434kcal
autor Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 2 duże garście mixu salad ja użyłam roszponki
  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 35 g orzechów włoskich
  • 60 g sera koziego

sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.
  • Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty – to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.
  • Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.
  • Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.
  • Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem. Polać sosem i podawać.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj sałatka
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here