Sałatka z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym
Pyszna sałatka z brokułem i jajkiem. Jajko z lekko płynnym żółtkiem, brokuły i słodka kukurydza to połączenie idealne. Całość dopełnia aksamitny sos musztardowo-miodowy, chrupiące zarumienione płatki migdałów i lekko pikantna rzeżucha.
Tę sałatkę zawsze robię wiosną, wtedy najczęścniej mi się o niej przypomina, może to przez jej kolory? Często podaję ją na Wielkanoc.
Jeśli smakowała Wam ta sałatka i jej sos to spróbujcie również tych naleśników z wędzonym łososiem i podobnym sosem musztardowo-miodowym.
Tą sałatkę można częściowo przygotować wcześniej:
Ugotować w wodzie / na parze brokuły, ugotować jajka, przygotować sos oraz uprażyć płatki migdałów.
Przed podaniem zostanie Wam: umyć i osuszyć sałatę oraz rzeżuchę oraz złożyć całą sałatkę. Intensywnie potrząsnąć słoiczek z sosem.
Jak uprażyć płatki migałów?
Małą ilość można uprażyć krótko na suchej patelni, do momentu, aż migały się zarumienią.
Można też uprażyć od razu większą ilość, w piekarniku. Płatki migdałów prażone w piekarniku brązowią się bardziej równomiernie, z dwóch stron, są po prostu pyszniejsze. Można w ten sposób przygotować ich większą ilość, a potem przechowywać w słoiku i posypywać nimi sałatki lub desery!
Jak uprażyć płatki migdałowe w piekarniku: Nagrzać piekarnik do 180 stopni, migdały rozsypać równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 5-7 minut, aż nabiorą złocistego koloru (trzeba obserwować czy się nie za bardzo brązowią!), zdjąć od razu z blaszki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku / pojemniku.
Sałatka z brokułem i jajkiem, kukurydzą oraz sosem musztardowo-miodowym
składniki
sałatka:
- 2 małe garście sałaty endywia lub sałata rzymska
- ½ średniego brokuła 250g
- 3 jajka
- 1/3 szklanki kukurydzy z puszki 6 łyżek
- 3 łyżki płatków migdałów
- rzeżucha do posypania
- sól i pieprz do smaku
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1.5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1.5 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Sałatę opłukać, porwać na mniejsze kawałki, osuszyć (np. w suszarce do sałaty, jeśli macie).
- Brokuł podzielić na różyczki, łodygę obrać i pokroić na plasterki (nie wyrzucamy!). Gotować na parze / w wodzie ok. 8-10 min. Jeśli nie macie parowaru można zagotować wodę w dużym garnku, położyć na nim sitko lub metalową osłonkę przeciw pryskaniu tłuszczu, na niej rozłożyć brokuły i przykryć drugim garnkiem. Jeśli wykorzystujecie ten sposób to w tej gotującej się wodzie możecie od razu ugotować jajka.
- Jajka włożyć do gotującej się wody, gotować 6-7 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Następnie włożyć do zimnej wody, obrać ze skorupek i przekroić na pół.
- Migdały zarumienić na suchej patelni aż będą złociste, od razu przełożyć na talerz.
- Składniki sosu wlać do małego słoiczka, doprawić solą i pieprzem. Energicznie porząsać słoikiem, aż wszystkie składniki będą połączone, a sos gęsty i kremowy.
- Na talerzach rozłożyć sałatę, na niej brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić lekko solą i pieprzem, polać sosem, posypać płatkami migdałów i rzeżuchą.
uwagi
- Prażenie migałów: można to zrobić na patelni lub w piekarniku: nagrzać piekarnik do 180 stopni, migdały rozsypać równą warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 5-7 minut, aż nabiorą złocistego koloru (trzeba obserwować czy się nie za bardzo brązowią), zdjąć od razu z blaszki, przechowywać szczelnie zamknięte w słoiku
- Jak przygotować sałatkę wcześniej: można ugotować w wodzie / na parze brokuły, jajka, przygotować sos oraz uprażyć płatki migdałów. Przed podaniem zostanie Wam: umyć i osuszyć sałatę oraz rzeżuchę oraz złożyć całą sałatkę. Intensywnie potrząsnąć słoiczek z sosem.
- Liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
LanaDelRey
30 kwietnia 2020 o 05:53Sałatka wygląda genialnie! Świetny „tip” z tymi migdałami z piekarnika. Chętnie go wykorzystam. 🙂 Do tej pory podawałam tę sałatkę ze słonecznikiem i sosem czosnkowym. Chętnie spróbuję czegoś nowego. 🙂