SAŁATKI

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami, pomarańczą, fetą i rukolą

6 stycznia 2021 przez Aleksandra

Pyszna sałatka z kaszy gryczanej. Jej lekko orzechowy smak jest podkręcony słodkimi burakami i pomarańczą. Wiele osób nie lubi kaszy gryczanej, ale kluczem do sukcesu jest moim zdaniem połączenie jej z czymś słodkim. W takiej wersji posmakuje każdemu!Bardzo pasuje tutaj również pieprzny smak rukoli, słona i wyrazista w smaku feta oraz chrupiące orzeszki laskowe. Sos stanowi kropkę nad i – jest pyszny, z sokiem z cytryny, pomarańczy i odrobiną miodu. To zdrowa i naprawdę pyszna sałatka. Świetny pomysł na użycie kaszy gryczanej!

Inny pomysł na kaszę gryczaną: Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami.

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami, pomarańczą, fetą i rukolą na czarnym talerzu.

Składniki:

Oto co potrzebujecie do przygotowania sałatki z kaszy gryczanej:

  • Kasza gryczana – można ją pominąć lub zastąpić kaszą jaglaną, bulgur, lub jęczmienną perłową.
  • Orzechy laskowe można zastąpić włoskimi lub pistacjami.
  • Buraki – ja zazwyczaj kupuje gotowe w sklepie, już ugotowane. Jeśli nie możecie takich znaleźć, najlepiej jest je upiec.
  • Pomarańcze – najładniej będą wyglądać czerwone pomarańcze.
  • Rukola – zamiast rukoli sprawdzi się również roszponka.
  • Feta – zamiast fety można użyć serka koziego.

Jak zrobić krok po kroku:

Kasza gryczana w garnku.

Ugotować kaszę: Kaszę włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą lub bulionem. Dolać oliwę, wymieszać, zagotować, przykryć. Gotować 15 minut na najmniejszym ogniu. Zdjąć z ognia, odkryć i zostawić jeszcze na 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Składniki na sos do sałatki. Sos do sałatki w słoiku.

Przygotować sos: Składniki sosu wymieszać. Najszybciej jest wlać je do małego słoika, zakręcić zakrętką i mocno potrząsnąć. Można je też zmiksować w malakserze / zamkniętym pojemniku blendera ręcznego – sos będzie gęstszy.

Kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania sałatki z kaszt gryczanej.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć. Od razu przełożyć na talerz, bo mogą się szybko spalić.
  • Buraki pokroić na plasterki / półplasterki (w zależności od wielkości buraków).
  • Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
  • Pomarańcze obrać ze skórki (z pomarańczowej i białej skórki), następnie pokroić na plasterki.
  • Kaszę gryczaną ułożyć na talerzach, na wierzch ułożyć rukolę, na niej ułożyć naprzemiennie plasterki buraków i pomarańczy, na wierzchu pokruszyć ser feta. Posypać orzechami i polać sosem.

Smacznego!

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami, pomarańczą, fetą i rukolą na czarnym talerzu.

Jak ładnie pokroić pomarańczę na plasterki:

Kolaż 3 zdjęć pokazujący jak pokroić pomarańczę na plasterki.

Pomarańczę położyć na desce do krojenia, ostrym nożem obciąć górną część pomarańczy, a następnie boki, na końcu dół. Odkrajamy skórkę tak, żeby pomarańczowa i biała część zostały odkrojone. Następnie kroimy na plasterki.

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami, pomarańczą, fetą i rukolą

Idealne połączenie kaszy gryczanej ze słodkimi buraczkami i pomarańczą. Dodatek pieprznej rukoli, słonej fety, podprażone orzechy laskowe i sos cytrynowo-pomarańczowy są kropką nad i!
Buckwheat salad with beets, oranges, arugula, and feta cheese on a black plate.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 656kcal
autor Aleksandra

składniki

kasza:

  • 100 g kaszy gryczanej najlepiej prażonej, 1/2 szklanki
  • 250 ml wody/bulionu 1 szklanka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

dodatki:

  • 2 małe buraki*
  • 1 duża pomarańcza lub 2 małe
  • 80 g sera feta LUB serek kozi, twarożek
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • garść rukoli

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy najlepiej z ekologicznej pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Ugotować kaszę: Kaszę włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą lub bulionem. Dolać oliwę, wymieszać, zagotować, przykryć. Gotować 15 minut na najmniejszym ogniu. Zdjąć z ognia, odkryć i zostawić jeszcze na 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Buraki pokroić na plasterki / półplasterki (w zależności od wielkości buraków).
  • Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
  • Pomarańcze obrać ze skórki (z pomarańczowej i białej skórki), następnie pokroić na plasterki.
  • Składniki sosu wymieszać. Najszybciej jest wlać je do małego słoika, zakręcić zakrętką i mocno potrząsnąć. Można je też zmiksować w malakserze / zamkniętym pojemniku blendera ręcznego – sos będzie gęstszy.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć. Od razu przełożyć na talerz, bo mogą się szybko spalić.
  • Kaszę gryczaną ułożyć na talerzach, na wierzch ułożyć rukolę, na niej ułożyć naprzemiennie plasterki buraków i pomarańczy, na wierzchu pokruszyć ser feta. Posypać orzechami i polać sosem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można użyć gotowych, ugotowanych buraków lub ugotować je w wodzie do miękkości lub lepiej upiec.
  • Jak upiec buraki: najlepiej sprawdzą się tutaj małe buraki, bo duże bardzo długo się pieką. Buraki umyć, nie trzeba obierać ze skórki. Każdy burak zawinąć w folię aluminiową i piec 40-60 minut, aż będą miękkie (nóż wbity w buraka wchodzi bez oporu). Większe buraki mogą potrzebować jeszcze więcej czasu. Najlepiej upiec od razu więcej buraków, nadmiar można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni lub zamrozić.
  • Sałatkę można zrobić z wyprzedzeniem, tylko najlepiej jest przygotować sobie wszystkie składniki i przechowywać je osobno. Połączyć i polać sosem zaraz przed podaniem.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj sałatka
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Ania
    22 listopada 2018 o 19:33

    5 gwiazdek
    Wyszła bardzo smaczna!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      22 listopada 2018 o 19:43

      super! 🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here