Pyszna sałatka z kaszy gryczanej. Jej lekko orzechowy smak jest podkręcony słodkimi burakami i pomarańczą. Wiele osób nie lubi kaszy gryczanej, ale kluczem do sukcesu jest moim zdaniem połączenie jej z czymś słodkim. W takiej wersji posmakuje każdemu!Bardzo pasuje tutaj również pieprzny smak rukoli, słona i wyrazista w smaku feta oraz chrupiące orzeszki laskowe. Sos stanowi kropkę nad i – jest pyszny, z sokiem z cytryny, pomarańczy i odrobiną miodu. To zdrowa i naprawdę pyszna sałatka. Świetny pomysł na użycie kaszy gryczanej!
Inny pomysł na kaszę gryczaną: Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami.
Składniki:
Oto co potrzebujecie do przygotowania sałatki z kaszy gryczanej:
- Kasza gryczana – można ją pominąć lub zastąpić kaszą jaglaną, bulgur, lub jęczmienną perłową.
- Orzechy laskowe można zastąpić włoskimi lub pistacjami.
- Buraki – ja zazwyczaj kupuje gotowe w sklepie, już ugotowane. Jeśli nie możecie takich znaleźć, najlepiej jest je upiec.
- Pomarańcze – najładniej będą wyglądać czerwone pomarańcze.
- Rukola – zamiast rukoli sprawdzi się również roszponka.
- Feta – zamiast fety można użyć serka koziego.
Jak zrobić krok po kroku:
Ugotować kaszę: Kaszę włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą lub bulionem. Dolać oliwę, wymieszać, zagotować, przykryć. Gotować 15 minut na najmniejszym ogniu. Zdjąć z ognia, odkryć i zostawić jeszcze na 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Przygotować sos: Składniki sosu wymieszać. Najszybciej jest wlać je do małego słoika, zakręcić zakrętką i mocno potrząsnąć. Można je też zmiksować w malakserze / zamkniętym pojemniku blendera ręcznego – sos będzie gęstszy.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć. Od razu przełożyć na talerz, bo mogą się szybko spalić.
- Buraki pokroić na plasterki / półplasterki (w zależności od wielkości buraków).
- Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
- Pomarańcze obrać ze skórki (z pomarańczowej i białej skórki), następnie pokroić na plasterki.
- Kaszę gryczaną ułożyć na talerzach, na wierzch ułożyć rukolę, na niej ułożyć naprzemiennie plasterki buraków i pomarańczy, na wierzchu pokruszyć ser feta. Posypać orzechami i polać sosem.
Smacznego!
Jak ładnie pokroić pomarańczę na plasterki:
Pomarańczę położyć na desce do krojenia, ostrym nożem obciąć górną część pomarańczy, a następnie boki, na końcu dół. Odkrajamy skórkę tak, żeby pomarańczowa i biała część zostały odkrojone. Następnie kroimy na plasterki.
Sałatka z kaszy gryczanej z burakami, pomarańczą, fetą i rukolą
składniki
kasza:
- 100 g kaszy gryczanej najlepiej prażonej, 1/2 szklanki
- 250 ml wody/bulionu 1 szklanka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
dodatki:
- 2 małe buraki*
- 1 duża pomarańcza lub 2 małe
- 80 g sera feta LUB serek kozi, twarożek
- 2 łyżki orzechów laskowych
- garść rukoli
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1.5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy najlepiej z ekologicznej pomarańczy
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Ugotować kaszę: Kaszę włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą lub bulionem. Dolać oliwę, wymieszać, zagotować, przykryć. Gotować 15 minut na najmniejszym ogniu. Zdjąć z ognia, odkryć i zostawić jeszcze na 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Buraki pokroić na plasterki / półplasterki (w zależności od wielkości buraków).
- Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
- Pomarańcze obrać ze skórki (z pomarańczowej i białej skórki), następnie pokroić na plasterki.
- Składniki sosu wymieszać. Najszybciej jest wlać je do małego słoika, zakręcić zakrętką i mocno potrząsnąć. Można je też zmiksować w malakserze / zamkniętym pojemniku blendera ręcznego – sos będzie gęstszy.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć. Od razu przełożyć na talerz, bo mogą się szybko spalić.
- Kaszę gryczaną ułożyć na talerzach, na wierzch ułożyć rukolę, na niej ułożyć naprzemiennie plasterki buraków i pomarańczy, na wierzchu pokruszyć ser feta. Posypać orzechami i polać sosem.
- Smacznego!
uwagi
- Można użyć gotowych, ugotowanych buraków lub ugotować je w wodzie do miękkości lub lepiej upiec.
- Jak upiec buraki: najlepiej sprawdzą się tutaj małe buraki, bo duże bardzo długo się pieką. Buraki umyć, nie trzeba obierać ze skórki. Każdy burak zawinąć w folię aluminiową i piec 40-60 minut, aż będą miękkie (nóż wbity w buraka wchodzi bez oporu). Większe buraki mogą potrzebować jeszcze więcej czasu. Najlepiej upiec od razu więcej buraków, nadmiar można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni lub zamrozić.
- Sałatkę można zrobić z wyprzedzeniem, tylko najlepiej jest przygotować sobie wszystkie składniki i przechowywać je osobno. Połączyć i polać sosem zaraz przed podaniem.
- Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
2 komentarze
Ania
22 listopada 2018 o 19:33Wyszła bardzo smaczna!
Aleksandra
22 listopada 2018 o 19:43super! 🙂