austriacka

Sałatka z kurczakiem w panierce z pestek dyni

19 marca 2019 | Ostatnia aktualizacja: 4 listopada 2021 przez Aleksandra

Pyszna sałatka z chrupiącym kurczakiem w panierce z pestek dyni, dużą ilością świeżych warzyw i dressingiem na bazie oleju z pestek dyni. Można się nią dobrze najeść i zjeść jako lekki obiad.

Sałatka z kurczakiem w panierce z pestek dyni

Jest to przepis na moją wersję austriackiej sałatki Backhendlsalat. Backhendl to jedno z najważniejszych dań kuchni styryjskiej (regionu Styria w Austrii) ale to nic innego jak części kurczaka panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Często serwowany jest z cząstkami cytryny i sałatką z ziemniaków i roszponki. Wersję poniższą jadłam w jednej z wiedeńskich restauracji i tak bardzo nam smakowała, że nie wyobrażam sobie teraz robić tej sałatki inaczej.

zbliżenie na sałatkę z kurczakiem w panierce z pestek dyni

Olej z pestek dyni to tradycyjny austriacki olej, wytwarzany najczęściej w regionie Styria. Jest pyszny i bardzo zdrowy (tłoczony na zimno). Z wyglądu przypomina ocet balsamiczny, ale w przeciwieństwie do niego jest delikatny w smaku, smakuje delikatnie orzechowo. Jest tak popularny w Austrii, że można tu nawet kupić lody o smaku oleju z pestek dyni! Są przepyszne, to jeden z moich ulubionych smaków (zjecie je w sieci lodziarni eis greissler pod nazwą Kürbiskernöl). Wiem, że to brzmi nie do uwierzenia, ale świetnym sposobem na wykorzystanie butelki oleju jest również podanie go z lodami waniliowymi (jeśli nie wierzycie, po prostu spróbujcie), tak się je często je w Wiedniu.

Dodatek pestek z dyni i oleju z pestek dyni wyróżnia tą sałatkę, ale jeśli pominiecie te składniki (pestki dyni zamieniamy na bułkę tartą, a olej z pestek dyni na oliwę z oliwek), sałatka również będzie bardzo dobra.

Sałatka z kurczakiem w panierce z pestek dyni (Backhendlsalat) – krok po kroku:

Sałatka z kurczakiem w panierce z pestek dyni

Pyszna sałatka z chrupiącym kurczakiem, panierowanym w pestkach dyni oraz dressingiem z dodatkiem oleju z pestek dyni.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 563kcal
autor Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 8 polędwiczek z kurczaka 350g, lub 2 piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki bułki tartej 5 łyżek, 50g
  • 1/3 szklanki pestek dyni 5 łyżek, 50g, pocięte na mniejsze kawałki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju do smażenia

sałatka:

  • 2 garście sałaty
  • 8 małych pomidorków użyłam mini san marzano
  • ½ ogórka szklarniowego
  • 1 mała czerwona cebula

dressing:

  • 2 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Panierujemy kurczaka: można użyć polędwiczek lub całych piersi z kurczaka, pociętych na kawałki o równej grubości. Mięso dobrze doprawić solą i pieprzem. W małej misce roztrzepać jajko. Na płaskim talerzu wymieszać bułkę tartą i posiekane na mniejsze kawałki pestki dyni (nie siekajcie ich bardzo drobno). Kurczaka obtoczyć najpierw w jajku, a później w mieszance bułki tartej i pestek dyni. Odkładać na talerz. Jeśli zostanie Wam trochę jajka i mieszanki bułki, obtoczcie część kurczaka drugi raz, aż wykorzystacie całość (czyli ponownie w jajku i bułce z pestkami).
  • Smażymy kurczaka: Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć kurczaka z dwóch stron na najwyższym ogniu, aż będzie złocisty. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Sos: składniki na dressing wlać do małego słoiczka, zakręcić pokrywkę i porządnie wstrząsnąć parę razy, aż sos będzie gęsty.
  • Sałatę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie. Rozłożyć na talerzach.
  • Całość: Na sałacie rozłożyć przekrojone na pół pomidorki, pokrojony na plasterki ogórek, cienko pokrojoną cebulę i kawałki kurczaka. Całość polać sosem.
  • Smacznego!

uwagi

Jeśli chciecie przygotować tą saładkę trochę wcześniej: można zrobić dressing i usmażyć kurczaka dzień wcześniej. Jeśli jesteście gotowi, żeby podawać sałatkę, przygotujcie warzywa, intensywnie wstrząśnijcie słoik z dressingiem i podgrzejcie kurczaka w piekarniku, aż będzie ciepły i lekko chrupiący. Sałatka smakuje jednak najlepiej świeżo przygotowana.
Rodzaj sałatka
Kuchnia austriacka
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here