Pyszna sałatka z chrupiącym kurczakiem w panierce z pestek dyni, dużą ilością świeżych warzyw i dressingiem na bazie oleju z pestek dyni. Można się nią dobrze najeść i zjeść jako lekki obiad.
Jest to przepis na moją wersję austriackiej sałatki Backhendlsalat. Backhendl to jedno z najważniejszych dań kuchni styryjskiej (regionu Styria w Austrii) ale to nic innego jak części kurczaka panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Często serwowany jest z cząstkami cytryny i sałatką z ziemniaków i roszponki. Wersję poniższą jadłam w jednej z wiedeńskich restauracji i tak bardzo nam smakowała, że nie wyobrażam sobie teraz robić tej sałatki inaczej.
Olej z pestek dyni to tradycyjny austriacki olej, wytwarzany najczęściej w regionie Styria. Jest pyszny i bardzo zdrowy (tłoczony na zimno). Z wyglądu przypomina ocet balsamiczny, ale w przeciwieństwie do niego jest delikatny w smaku, smakuje delikatnie orzechowo. Jest tak popularny w Austrii, że można tu nawet kupić lody o smaku oleju z pestek dyni! Są przepyszne, to jeden z moich ulubionych smaków (zjecie je w sieci lodziarni eis greissler pod nazwą Kürbiskernöl). Wiem, że to brzmi nie do uwierzenia, ale świetnym sposobem na wykorzystanie butelki oleju jest również podanie go z lodami waniliowymi (jeśli nie wierzycie, po prostu spróbujcie), tak się je często je w Wiedniu.
Dodatek pestek z dyni i oleju z pestek dyni wyróżnia tą sałatkę, ale jeśli pominiecie te składniki (pestki dyni zamieniamy na bułkę tartą, a olej z pestek dyni na oliwę z oliwek), sałatka również będzie bardzo dobra.
Sałatka z kurczakiem w panierce z pestek dyni (Backhendlsalat) – krok po kroku:
Sałatka z kurczakiem w panierce z pestek dyni
składniki
kurczak:
- 8 polędwiczek z kurczaka 350g, lub 2 piersi z kurczaka
- 1/3 szklanki bułki tartej 5 łyżek, 50g
- 1/3 szklanki pestek dyni 5 łyżek, 50g, pocięte na mniejsze kawałki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju do smażenia
sałatka:
- 2 garście sałaty
- 8 małych pomidorków użyłam mini san marzano
- ½ ogórka szklarniowego
- 1 mała czerwona cebula
dressing:
- 2 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Panierujemy kurczaka: można użyć polędwiczek lub całych piersi z kurczaka, pociętych na kawałki o równej grubości. Mięso dobrze doprawić solą i pieprzem. W małej misce roztrzepać jajko. Na płaskim talerzu wymieszać bułkę tartą i posiekane na mniejsze kawałki pestki dyni (nie siekajcie ich bardzo drobno). Kurczaka obtoczyć najpierw w jajku, a później w mieszance bułki tartej i pestek dyni. Odkładać na talerz. Jeśli zostanie Wam trochę jajka i mieszanki bułki, obtoczcie część kurczaka drugi raz, aż wykorzystacie całość (czyli ponownie w jajku i bułce z pestkami).
- Smażymy kurczaka: Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć kurczaka z dwóch stron na najwyższym ogniu, aż będzie złocisty. Odłożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Sos: składniki na dressing wlać do małego słoiczka, zakręcić pokrywkę i porządnie wstrząsnąć parę razy, aż sos będzie gęsty.
- Sałatę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie. Rozłożyć na talerzach.
- Całość: Na sałacie rozłożyć przekrojone na pół pomidorki, pokrojony na plasterki ogórek, cienko pokrojoną cebulę i kawałki kurczaka. Całość polać sosem.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy