Sałatka z ogórka, awokado, koperku i fety to lekka i pyszna sałatka, idealna na grilla czy po prostu jako dodatek do mięsnego obiadu.
Zobaczcie również inne moje przepisy na sałatki.
Co potrzebujecie:
- Roszponka najbardziej tutaj pasuje ale zamiast niej można użyć innej delikatnej sałaty, np. sałaty masłowej czu karbowanej.
- Pomidory można pominąć, ale dają sałatce dużo koloru.
- Zamiast pomidorków cherry można też dodać pomidory daktylowe, lub zwykłe duże pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki.
- Ja najbardziej lubię pestki dynii i słonecznika w tej sałatce ale można też dodać orzechy włoskie lub płatki migdałów.
- Nie polecam pomijania sera feta!
Jak zrobić sałatkę z ogórka i awokado krok po kroku:
Najpierw przygotowujemy wszystkie warzywa:
- Roszponkę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty.
- Ogórek obrać i pokroić na półplasterki.
- Awokado przekroić na 2 części, otworzyć awokado przekręcając te części w przeciwne strony. Usunąć pestkę, obrać ze skórki lub wyjąć łyżką miąższ. Pokroić na plasterki.
- Pestki dyni lub słonecznika zarumienić na suchej patelni, aż będą pięknie pachnieć i będą lekko złociste, od razu zdjąć przełożyć je na talerz, bo mogą się łatwo spalić.
- Pomidorki przekroić na pół.
- Koperek drobno posiekać.
Zrobić sos miodowo-musztardowy:
Składniki sosu wlać do małego słoiczka i dobrze nim potrząsnąć, aż będą dobrze zmieszane, alternatywnie można zmiksować składniki sosu blenderem (na małych obrotach).
Składamy sałatkę:
Sałatę wymieszać z sosem, ogórkiem, awokado, pomidorami, koperkiem, serem feta i nasionami. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę trzeba podawać od razu! (roszponka bardzo szybko więdnie).
Smacznego!
Sałatka z ogórka, awokado, koperku i fety
składniki
sałatka:
- 2 duże garście roszponki
- ok. 2/3 ogórka szklarniowego
- 1 awokado
- pęczek koperku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 80 g sera feta
- 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika
- sól i pieprz do smaku
sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1.5 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1 pełna łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
Przygotować składniki sałatki:
- Roszponkę umyć i osuszyć w wirówce do sałaty.
- Ogórek obrać i pokroić na półplasterki.
- Awokado przekroić na 2 części, otworzyć awokado przekręcając te części w przeciwne strony. Usunąć pestkę, obrać ze skórki lub wyjąć łyżką miąższ. Pokroić na plasterki.
- Pestki dyni lub słonecznika zarumienić na suchej patelni, aż będą pięknie pachnieć i będą lekko złociste, od razu zdjąć przełożyć je na talerz, bo mogą się łatwo spalić.
- Pomidorki przekroić na pół.
- Koperek drobno posiekać.
Zrobić sos miodowo-musztardowy:
- Składniki sosu wlać do małego słoiczka i dobrze nim potrząsnąć, aż będą dobrze zmieszane, alternatywnie można zmiksować składniki sosu blenderem (na małych obrotach).
Składamy sałatkę:
- Sałatę wymieszać z sosem, ogórkiem, awokado, pomidorami, koperkiem, serem feta i nasionami. Doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę trzeba podawać od razu! (roszponka bardzo szybko więdnie).
- Smacznego!
uwagi
- Liczba kalorii = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Agnieszka
25 sierpnia 2018 o 19:01bardzo dobra, podałam na grillu
Aleksandra
25 sierpnia 2018 o 19:02bardzo się cieszę 🙂