Uncategorized

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym

15 lutego 2019 przez Aleksandra


Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym

Próbowaliście już pieczonej marchewki? Jest przepyszna, miękka i bardzo słodka. W sałatce połączyłam ją z słodko-kwaśnym granatem i sosem na basie masła orzechowego. Fistaszkowy smak świetnie pasuje zarówno do marchewki jak i do granatu. Sałatka jest prosta, pyszna, pełna smaku i pięknie wygląda na talerzu.

Ta sałatka z pieczoną marchewką jest świetna na kolację, można się nią spokojnie najeść, lub jako dodatek do obiadu.

Jeśli lubicie podobne połączenia smakowe spróbujcie zupy krem z marchewki z sosem z masła orzechowego oraz owsianki z masłem orzechowym i granatem.

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym
Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym

Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym

Pieczone marchewki – słodkie, kremowe i pełne smaku, połączone w sałatce z słodko-kwaśnymi ziarenkami granatu, polane pysznym sosem na bazie masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny. 
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 45 min
porcje 2 porcje
kalorie 388kcal
autor Aleksandra

składniki

Pieczone marchewki:

  • ½ kg marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki kolendry mielonej
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 2 garście sałaty użyłam mixu sałat
  • ½ szklanki nasion granatu

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1.5 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Upiec marchewki: umyć, obrać i pokroić. Marchewki przekroić na pół wszerz, potem chude marchewki przekroić wzdłuż na pół, grubsze wzdłuż na 4 części, powinniście otrzymać ‘frytki’ o grubości ok 1-1.5 cm. Marchewki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymieszać z przyprawami i oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Piec ok. 25-30 minut, aż będą miękkie i zabrązowione od dołu.
  • Składniki sosu dodać do małego słoiczka, doprawić solą i pieprzem, zakręcić i porządnie kilka razy wstrząsnąć, aż składniki dobrze się wymieszają i powstanie gęsty sos.
  • Umyć sałatę, dobrze jest ją też osuszyć w wirówce do sałaty, jeśli macie.
  • Sałatę rozłożyć w miskach, na niej położyć upieczone marchewki, posypać ziarnami granatu i polać sosem.
  • Smacznego!

uwagi

Liczba kalorii = 1 porcja.
Rodzaj dodatek do obiadu, sałatka
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here