Uncategorized

Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą

25 czerwca 2019 przez Aleksandra

Pyszna sałatka z aromatycznie doprawionej pieczonej dyni i chrupiącej ciecierzycy. Podana z rukolą, serkiem kozim i posypana skórką z cytryny. Jest lekka, ale też sycąca.
Rukolę można zamienić na kaszę lub kuskus, dodać prosty sos jogurtowy i zabrać taką sałatkę do pracy.
Żeby było szybciej użyjcie dyni Hokkaido, której skórka jest po upieczeniu miękka, w związku z czym nie trzeba jej obierać.

W podobny sposób możecie również piec marchewki, jak w tej sałatce: sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym.

Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą
Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą

Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą

Pyszna sałatka z aromatycznie doprawionej dyni i chrupiącej ciecierzycy. Podana z rukolą, serkiem kozim i posypana skórką z cytryny. Jest lekka, ale też sycąca.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
autor Aleksandra

składniki

dynia i ciecierzyca:

  • 360 g dyni waga bez pestek i ew. skórki
  • 1/2 puszki ciecierzycy bez zalewy, 125g
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki: kminu rzymskiego suszonej kolendry
  • po 1/4 łyżeczki: kukrumy cynamonu, słodkiej papryki
  • szczypta płatków chilli lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku

rukola:

  • garść rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 75 g serka koziego jak na kanapki, nie pleśniowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Dynię obrać i pokroić na 2.5 cm kawałki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciecierzycę dobrze odsączyć z zalewy i również dodać na blaszkę.
  • Przyprawy wymieszać z olejem, następnie natrzeć nimi dynię i ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Piec ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
  • Wymieszać składniki sosu (oliwa, sok z cytryny i ocet jabłkowy), można je wlać do małego słoiczka i dobrze potrząsnąć. Wymieszać z rukolą i doprawić solą i pieprzem.
  • Rukolę rozłożyć na talerzach, na rukoli rozłożyć upieczone dynię i ciecierzycę, w małych porcjach serek kozi (można to zrobić dwoma łyżeczkami lub włożyć go do torebki foliowej, uciąć róg i wyciskać – będzie ładniej wyglądać), posypać skórką z cytryny.
  • Smacznego!

uwagi

Czas pieczenia dyni będzie zależał od jej rodzaju. Dynia piżmowa będzie się prawdopodobnie piec trochę dłużej niż Hokkaido. Polecam dynię Hokkaido bo nie trzeba jej obierać ze skórki (jest ona miękka po upieczeniu).
Rodzaj sałatka
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Fiolka
    28 stycznia 2020 o 14:11

    Pychota

  • Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here