Pyszna sałatka z aromatycznie doprawionej pieczonej dyni i chrupiącej ciecierzycy. Podana z rukolą, serkiem kozim i posypana skórką z cytryny. Jest lekka, ale też sycąca.
Rukolę można zamienić na kaszę lub kuskus, dodać prosty sos jogurtowy i zabrać taką sałatkę do pracy.
Żeby było szybciej użyjcie dyni Hokkaido, której skórka jest po upieczeniu miękka, w związku z czym nie trzeba jej obierać.
W podobny sposób możecie również piec marchewki, jak w tej sałatce: sałatka z pieczoną marchewką, granatem i sosem fistaszkowym.
Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą
składniki
dynia i ciecierzyca:
- 360 g dyni waga bez pestek i ew. skórki
- 1/2 puszki ciecierzycy bez zalewy, 125g
- 2 łyżki oliwy
- po 1/2 łyżeczki: kminu rzymskiego suszonej kolendry
- po 1/4 łyżeczki: kukrumy cynamonu, słodkiej papryki
- szczypta płatków chilli lub do smaku
- sól i pieprz do smaku
rukola:
- garść rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 75 g serka koziego jak na kanapki, nie pleśniowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik nastawić na 200 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
- Dynię obrać i pokroić na 2.5 cm kawałki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciecierzycę dobrze odsączyć z zalewy i również dodać na blaszkę.
- Przyprawy wymieszać z olejem, następnie natrzeć nimi dynię i ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Piec ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.
- Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
- Wymieszać składniki sosu (oliwa, sok z cytryny i ocet jabłkowy), można je wlać do małego słoiczka i dobrze potrząsnąć. Wymieszać z rukolą i doprawić solą i pieprzem.
- Rukolę rozłożyć na talerzach, na rukoli rozłożyć upieczone dynię i ciecierzycę, w małych porcjach serek kozi (można to zrobić dwoma łyżeczkami lub włożyć go do torebki foliowej, uciąć róg i wyciskać – będzie ładniej wyglądać), posypać skórką z cytryny.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
Fiolka
28 stycznia 2020 o 14:11Pychota