Sałatka z pomidorem, ogórkiem, papryką, fetą i dressingiem jogurtowym
Pyszna letnia sałatka, pełna sezonowych warzyw, z orzeźwiającym czosnkowym dressingiem jogurtowym i chrupiącymi orzechami. Można w pełni modyfikować skład, w zależności od tego co mamy w lodówce.
Sałatka z pomidorem, ogórkiem, papryką, fetą i dressingiem jogurtowym
porcje 2 porcje
składniki
sałatka:
- 1/3 główki sałaty karbowanej
- 1 biała papryka
- 1/3 ogórka szklarniowego
- 3 małe pomidory
- 1 łyżka orzechów pinii
- 1 łyżka pestek dynii
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła jakie mamy – np. bazylia, tymianek, oregano
dressing jogurtowy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 pełne łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka miodu
Would you like to save this?
wykonanie
- Wszystkie warzywa umyć.
- Sałatę porwać na mniejsze kawałki, osuszyć w wirówce do sałaty. Ogórek pociąć na półplasterki, paprykę w paski, pomidory w kostkę.
- Orzechy pinii i pestki dyni można dla lepszego smaku podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zabrązowią i będą aromatycznie pachnieć, uwaga: można łatwo spalić, po podprażeniu od razu ściągnąć z patelni.
- Świeże zioła, o ile używamy, posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Składniki dressingu wymieszać (albo trzepaczką w miseczce, albo można wstrząsnąć sosem w słoiczku) i polać po sałatce.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Brak komentarzy