Ta lekka i kolorowa sałatka ziemniaczana smakuje naprawdę genialnie. Mamy tutaj ziemniaki, jajka, fasolkę szparagową, pomidorki cherry, wymieszane z przepysznym cytrynowo-bazyliowym sosem pesto i podane z chrupiącą szynką prosciutto na wierzchu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki
Oto co potrzebujecie do przygotowania tej pysznej sałatki z ziemniakami (Pełna lista składników znajduje się na końcu postu)
- ziemniaki – użyjcie ziemniaków sałatkowych, czyli typ A lub ewentualnie BC (ogólnoużytkowe), takie ziemniaki mają zwarty miąższ i dobrze trzymają swój kształt po ugotowaniu w przeciwieństwie do ziemniaków mączystych (typ C), które świetnie nadają się na puree
- jajka
- fasolka szparagowa (w sezonie można użyć też szparagów, polecam również moją inną sałatkę ziemniaczaną ze szparagami)
- pomidorki cherry (można użyć dowolnego rodzaju pomidorów)
- ser pecorino – można użyć też parmezanu/grana padano, pecorino to podobny ser do parmezanu – to włoski twardy ser robiony z mleka owiec a nie krowiego mleka jak parmezan, ma bardziej wyrazisty smak
- cytrynowo-bazyliowy sos pesto (wiecej informacji poniżej)
- szynka prosciutto – można też użyć pokrojonego w cienkie plasterki boczku
Do przygotowania cytrynowo bazyliowego sosu pesto potrzebujecie:
- bazylii
- parmezanu
- orzeszków pinii (można spokojnie użyć migdały lub nerkowce)
- czosnku
- skórki i soku z cytryny
- oliwy z oliwek
Ten przepis jest bazowany na moim podstawowym przepisie na bazyliowe pesto, z tą różnicą, że dodałam do niego więcej oliwy, żeby sos był bardziej płynny + dodałam skórkę i sok z cytryny, żeby sos był bardziej orzeźwiający.
Do tego przepisu można użyć moich innych przepisów na pesto jak pesto z rukoli, pesto z czosnku niedźwiedziego, pesto z liści selera naciowego, czy pesto z pietruszki. Można również użyć gotowego pesto. Do każdego z tych przepisów lub do sklepowego pesto dodajcie więcej oliwy, żeby sos był bardziej płynny + skórkę i sok z cytryny.
Jak zrobić sałatkę z ziemniakami i pesto krok po kroku
KROK 1: Ziemniaki obrać i pokroić na 4 cm kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Obciąć koncówki fasolki szparagowej i przekroić na pół. Ser pecorino kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
KROK 2: Gotujemy ziemniaki i jajka (ja gotuję je w jednym garnku ale można oczywiście osobno, jesli tak wolicie).
Ziemniaki dodajemy do dużej garnka, wlewamy gotującą sie wodę, porządnie solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ziemniaki przez 8 minut, następnie dodajemy jajka (powoli zanurzamy je w wodzie na łyżce), doprowadzamy wodę z powrotem do wrzenia i gotujemy jeszcze 9 minut.
Jajka przekładamy od razu do bardzo zimnej wody i łyżką tłuczemy skorupki (to pomaga w obieraniu jajek). Ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.
KROK 3: Robimy sos pesto: wszystkie składniki na sos oprócz oliwy miksujemy w malakserze, następnie dodajemy oliwę i na małych obrotach miksujemy całość, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane (można również zmiksować wszystkie składniki na raz, ale sos może być odrobinę gorzki, tak się dzieje, gdy miksuje się oliwę z oliwek na dużych obrotach). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków (powinny być jeszcze ciepłe) i mieszamy.
KROK 4: Gotujemy fasolkę szparagową: dodajemy fasolkę do średniego garnka, zalewamy gorącą wodą, doprawiamy solą, doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy przez 2-3 minuty (cienka fasolka) lub 6-7 (grubsze fasolki) lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż lekko chrupiąca (nie rozgotowana).
KROK 5: Smażymy szynkę: rozgrzewamy olej na patelni z nieprzywieralną powłoką. Smażymy szynkę z dwóch stron, aż będzie dobrze zarumieniona. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Jeśli chciecie, możecie nie smażyć szynki, po prostu pokroić ją na kawałki i dodać do sałatki. Ja uwielbiam chrupiące kawałki szynki na wierzchu sałatki!
KROK 6: Przygotowujemy sałatkę: do garnka z ziemniakami dodajemy fasolkę, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, pomidorki, ser pecorino i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy na talerz lub do miski, posypujemy chrupiącymi kawałkami szynki na wierzchu.
Smacznego!
Alternatywna metoda przygotowania:
Zamiast gotować ziemniaki można je również upiec: ziemniaki wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równą warstwą na blaszce do pieczenia w odstępach (ziemniaki nie powinny się dotykać żeby mogły sie ładnie brązowić a nie dusić w piekarniku) i pieczemy w 220°C przez ok. 20-30 minut lub aż ziemniaki będą ładnie zarumienione i miękkie.
Przechowywanie
Sałatka najlepiej smakuje lekko ciepła lub w temperaturze pokojowej oraz świeżo przygotowana. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Można ją przechowywać do 3-4 dni w lodówce. Szynkę najlepiej jest przechowywać osobno bo naczej nie będzie chrupiąca. Wyjąć z lodówki ok. 1-2 przed podaniem. Sałatki nie podgrzewamy bo ser się stopi. Przechowywana sałatka trochę traci swój piękny zielony kolor. Jeśli chcecie przygotować tą sałatkę z wyprzedzeniem, najlepiej jest ugotować sobie wszystkie warzywa i jajka, przygotować sos (przykrywamy go cienką warstwą oliwy z oliwek), przechowujemy wszystkie składniki osobno w lodówce, mieszamy przed podaniem.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Sałatka ziemniaczana z pesto, jajkami i fasolką szparagową
składniki
sałatka:
- 1 kg ziemniaków sałatkowych
- 5 dużych jajek
- 200 g fasolki szparagowej
- 10 pomidorków cherry
- 45 g sera pecorino lub parmezan/grana padano
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 100 g szynki prosciutto
- sól i pieprz do smaku
cytrynowo-bazyliowy sos pesto:
- 45 g liści bazylii 2 małe doniczki lub 1 duża
- 45 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka orzeszków pinii
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 80 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować warzywa: Ziemniaki obrać i pokroić na 4 cm kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Obciąć koncówki fasolki szparagowej i przekroić na pół. Ser pecorino kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
- Gotujemy ziemniaki i jajka (ja gotuję je w jednym garnku ale można oczywiście osobno, jesli tak wolicie): Ziemniaki dodajemy do dużej garnka, wlewamy gotującą sie wodę, porządnie solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ziemniaki przez 8 minut, następnie dodajemy jajka (powoli zanurzamy je w wodzie na łyżce), doprowadzamy wodę z powrotem do wrzenia i gotujemy jeszcze 9 minut.
- Jajka przekładamy od razu do bardzo zimnej wody i łyżką tłuczemy skorupki (to pomaga w obieraniu jajek). Ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.
- Robimy sos pesto: wszystkie składniki na sos oprócz oliwy miksujemy w malakserze, następnie dodajemy oliwę i na małych obrotach miksujemy całość, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane (można również zmiksować wszystkie składniki na raz, ale sos może być odrobinę gorzki, tak się dzieje, gdy miksuje się oliwę z oliwek na dużych obrotach). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków (powinny być jeszcze ciepłe) i mieszamy.
- Gotujemy fasolkę szparagową: dodajemy fasolkę do średniego garnka, zalewamy gorącą wodą, doprawiamy solą, doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy przez 2-3 minuty (cienka fasolka) lub 6-7 (grubsze fasolki) lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż lekko chrupiąca (nie rozgotowana).
- Przygotowujemy sałatkę: do garnka z ziemniakami dodajemy fasolkę, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, pomidorki, ser pecorino i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy na talerz lub do miski, posypujemy chrupiącymi kawałkami szynki na wierzchu.
- Smacznego!
uwagi
- Jeśli chciecie, możecie nie smażyć szynki, po prostu pokroić ją na kawałki i dodać do sałatki. Ja uwielbiam chrupiące kawałki szynki na wierzchu sałatki!
- Alternatywna metoda przygotowania: Zamiast gotować ziemniaki można je również upiec: ziemniaki wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równą warstwą na blaszce do pieczenia w odstępach (ziemniaki nie powinny się dotykać żeby mogły sie ładnie brązowić a nie dusić w piekarniku) i pieczemy w 220°C przez ok. 20-30 minut lub aż ziemniaki będą ładnie zarumienione i miękkie.
- Przechowywanie: Sałatka najlepiej smakuje lekko ciepła lub w temperaturze pokojowej oraz świeżo przygotowana. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Można ją przechowywać do 3-4 dni w lodówce. Szynkę najlepiej jest przechowywać osobno bo naczej nie będzie chrupiąca. Wyjąć z lodówki ok. 1-2 przed podaniem. Sałatki nie podgrzewamy bo ser się stopi. Przechowywana sałatka trochę traci swój piękny zielony kolor. Jeśli chcecie przygotować tą sałatkę z wyprzedzeniem, najlepiej jest ugotować sobie wszystkie warzywa i jajka, przygotować sos (przykrywamy go cienką warstwą oliwy z oliwek), przechowujemy wszystkie składniki osobno w lodówce, mieszamy przed podaniem.
- Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe oblicznia!
Brak komentarzy