Pyszna sałatka z ziemniakami, szparagami (poza sezonem można dodać fasolkę szparagową), jajkiem, wędzoną rybą, smażonymi rzodkiewkami (są pyszne!) oraz sosem musztardowo-miodowym. Będzie świetnie pasować na grilla, można ją też zjeść jako lekki letni obiad. Polecam!
Składniki:
- Ziemniaki – koniecznie użyjcie ziemniaków sałatkowych, czyli twardych ziemniaków , które nie rozpadają się po ugotowaniu.
- Szparagi – im cieńsze tym pyszniejsze. Poza sezonem można użyć fasolki szparagowej.
- Wędzona ryba – użyłam pstrąga, ale może też być np. makrela. Zamiast ryby można użyć wędzonego kurczaka lub całkiem ją pominąć.
- Rzodkiewki – jedliście kiedyś smażone rzodkiewki? Są naprawdę pyszne, miękkie i nie mają tak ostrego smaku jak świeże. Można by było też dodać niepodsmażone rzodkiewki, ale moim zdaniem ich konsystencja byłaby za twarda w tej sałatce i smak za ostry.
- Jajka – koniecznie!
- Koperek – koniecznie dużo!
- Sos musztardowo-miodowy – koniecznie dodajemy do CIEPŁYCH ZIEMNIAKÓW.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze szparagami krok po kroku:
- Przygotować wszystkie składniki: ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rybę dzielimy na mniejsze części, rzodkiewki na 2-3 części, koperek drobno siekamy. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce (czyli w miejscu gdzie zielony kolor przechodzi w biały), kroimy na 2-3 części, jeśli macie grubsze szparagi można ich 2/3 dolne obrać ze skórki, żeby były delikatniejsze.
2. Wszystkie składniki sosu dodajemy do średniego słoika i intensywnie wstrząsamy.
3. Gotujemy ziemniaki, jajka i szparagi. Ja lubię je gotować wszystkie na raz, żeby zaoszczędzić sobie mycia naczyń! Trzeba dobrze uważać na kolejność dodawania składników oraz ile czasu każdy składnik potrzebuje. Ziemniaki pokrojone na ok. 4 cm kawałki potrzebują ok. 12 minut, jajka potrzebują 8 minut (to będą jajka na twardo z lekko wilgotnym środkiem), szparagi w zależności od grubości: od 3 do 8 minut (takie cienkie szparagi jak na zdjęciach potrzebują ok. 3 minut).
4. Smażymy rzodkiewki na maśle – aż będą miękkie i zabrązowione. Jeśli nie jesteście fanami surowych rzodkiewek to te na pewno Wam posmakują!
5. Wszystkie składniki sałatki dodajemy do dużej dużej miski albo dużego garnka i mieszamy z sosem. Ziemniaki muszą być koniecznie gorące wtedy wchłoną sos i będą smaczniejsze. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Sałatka ziemniaczana ze szparagami, jajkiem i wędzoną rybą
składniki
na sałatkę:
- 1,5 kg ziemniaków
- 6 dużych jajek
- 1 pęczek szparagów około 45 bardzo cienkich szparagów lub 22 średnich / grubszych
- 200 g wędzonego pstrąga
- 1 duży pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewki około 16 rzodkiewek
- 2 łyżki masła
sos musztardowo-miodowy:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Robimy sos musztardowo-miodowy: dodać wszystkie składniki na sos do średniego słoika i mocno wstrząsnąć aż będą wymieszane. Doprawić solą i pieprzem.
- Przygotować wszystkie składniki: ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rybę dzielimy na mniejsze części, rzodkiewki na 2-3 części, koperek drobno siekamy. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce (czyli w miejscu gdzie zielony kolor przechodzi w biały), kroimy na 2-3 części, jeśli macie grubsze szparagi można ich 2/3 dolne obrać ze skórki, żeby były delikatniejsze.
- Gotujemy ziemniaki, jajka i szparagi. Ja lubię je gotować wszystkie na raz w jednym garnku, żeby zaoszczędzić sobie mycia naczyń! Trzeba dobrze uważać na kolejność dodawania składników oraz ile czasu każdy składnik potrzebuje. Ziemniaki pokrojone na ok. 4 cm kawałki potrzebują ok. 12 minut, jajka potrzebują 8 minut (to będą jajka na twardo z lekko wilgotnym środkiem), szparagi w zależności od grubości: od 3 do 8 minut (takie cienkie szparagi jak na zdjęciach potrzebują ok. 3 minut). Czyli ja gotowałam tak: do gotującej się osolonej wody wrzucamy ziemniaki, gotujemy 4 minuty, dodajemy jajka, gotujemy przez 5 minut, potem dodajemy szparagi i gotujemy przez 3 minuty.
- Smażymy rzodkiewki na maśle – aż będą miękkie i zabrązowione.
- Składamy sałatkę: Wszystkie składniki sałatki dodajemy do dużej dużej miski albo dużego garnka i mieszamy z sosem. Ziemniaki muszą być koniecznie gorące wtedy wchłoną sos i będą smaczniejsze. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Smacznego!
uwagi
- Uwagi odnoście składników:
Ziemniaki – koniecznie użyjcie ziemniaków sałatkowych, czyli twardych ziemniaków , które nie rozpadają się po ugotowaniu.
Szparagi – im cieńsze tym pyszniejsze. Poza sezonem można użyć fasolki szparagowej.
Wędzona ryba – użyłam pstrąga, ale może też być np. makrela. Zamiast ryby można użyć wędzonego kurczaka lub całkiem ją pominąć.
Rzodkiewki – można również dodać niepodsmażone rzodkiewki, ale moim zdaniem ich konsystencja byłaby za twarda w tej sałatce i smak za ostry. - Przechowywanie: Sałatka smakuje również bardzo dobrze na drugi dzień, ja wolę ją lekko ciepłą więc ją delikatnie odgrzewam, ale zimna też jest dobra.
- Kalorie = 1 porcja = 1/6 przepisu. To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy