Ślimaczki z ciasta francuskiego to błyskawiczne do zrobienia wytrawne ciastka, idealne na imprezy lub po prostu jak macie ochotę na chrupiącą przekąskę. Są pyszne i szybkie do zrobienia. Wystarczy wymieszać ser, oliwki i suszone pomidory, rozłożyć na cieście, zwinąć w rulon, pokroić na plasterki i piec! Smakują pysznie na ciepło i na zimno.
Składniki:
Co potrzebujecie:
- Ciasto francuskie – do przygotowania ciastek możecie użyć domowego ciasta francuskiego (tradycyjnego lub szybkiego) lub gotowego ciasta ze sklepu. Najlepiej użyć ciasta ze 100% masła, jeśli możecie takie znaleźć.
- Oliwki – najlepsze będą czarne lub kalamata.
- Suszone pomidory – najlepsze są takie w oleju, sprzedawane w słoiczku. Oleju nie wylewajcie, jest pyszny, można go dodać do sałatek (np. do tej sałatki z suszonymi pomidorami) lub smażyć na nim wytrawne pancakes.
- Ser – użyłam pół na pół parmezanu i sera cheddar, ale możecie użyć inny, Wasz ulubiony ser.
Ślimaczki z ciasta francuskiego – krok po kroku:
Inne przekąski z ciasta francuskiego na słono:
- Ciasto francuskie z warzywami i serem
- Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym
- Serowe paluszki z ciasta francuskiego
- Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Szybka przekąska z ciasta francuskiego na słono – z nadzieniem z sera, oliwek i suszonych pomidorów.
porcje 30 ciasteczek
kalorie 2030kcal
składniki
ślimaczki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego 280g, najlepiej z 100% masła
- 100 g tartego sera dałam 50 g parmezanu i 50g sera cheddar, można również użyć innego żółtego sera
- 100 g suszonych pomidorów waga odsączonych z oleju pomidorów, 1 słoiczek 185g
- 70 g czarnych oliwek
do posmarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
- Ser zetrzeć na tarce (cheddar na dużych oczkach, parmezan na drobnych), suszone pomidory dobrze odsączyć z zalewy, razem z oliwkami drobno pokroić. Wymieszać razem wszystkie składniki.
- Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia (lub silikonowej macie) na grubość ok. 2 mm. Jeśli używacie ciasta francuskiego na maśle (domowego lub kupnego) to musicie je dobrze podsypać mąką z dwóch stron przed wałkowaniem. Klei się ono bardziej niż zwyczajne, sklepowe ciasto francuskie na oleju. Cienkie rozwałkowanie ciasta jest ważne – w ten sposób wszystkie warstwy ciasta dobrze się upieką i będą chrupiące.
- Nadzienie rozłożyć równą warstwą na rozwałkowanym cieście, dobrze wcisnąć oalcami w ciasto.
- Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku, ma powstać długi rulon.
- Kroić na plastry 1-1.5 cm grubości, albo bardzo ostrym nożem (najlepiej z małymi ząbkami), albo używając zwykłej nitki (jak na zdjęciach) – plastry będą równiejsze i lepiej wyglądały. Nitkę przeciągnąć pod rulonem, zawiązać i ścisnąć palcami – ukroi się nam idealny plasterek.
- Przełożyć ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć je w odstępach (trochę urosną, ale nie dużo). Spłaszczyć ciastka lekko placami, tak, żeby miały równą powierzchnię i grubość.
- Jajko rozbełtać widelcem i wymieszać z mlekiem. Pędzelkiem posmarować wszystkie ślimaczki.
- Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni / gaz 4 i piec jeszcze około 13 minut, aż ślimaczki będą zabrązowione.
- Smacznego!
uwagi
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przez około 2 godziny po upieczeniu będą jeszcze chrupiące, potem niestety zaczną mięknąć.
- Olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami koniecznie zostawcie. Możecie trzymać go w lodówce i dodawać np. do sałatek, jest bardzo aromatyczny.
- Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy