Pyszne smoothie z bananem, masłem orzechowym, kakao i daktylami. Smakuje jak czekoladowe smoothie, mimo, że czekolady jako takiej w nim nie ma. To pyszna kombinacja smaków i świetny pomysł na zużycie dojrzałych bananów.
Składniki:
- Daktyle – ważne jest żeby użyć miękkich daktyli (ja kupuje takie daktyle gdzie na opakowaniu dosłownie pisze 'miękkie daktyle’) inaczej ciężko je będzie zmiksować na gładko, chyba, że macie bardzo dobry blender. Alternatywnie można użyć daktyli medjool – te daktyle są większe, więc użyjcie ok. 2-3 sztuk, plus są trochę bardziej miękkie. Alternatywnie można zwykłe 'twarde’ daktyle włożyć do mleka i zostawić przez noc w lodówce, wtedy powinny ładnie zmięknąć. Zamiast daktyli można użyć syropu klonowego.
- Mleko – można użyć zwykłego mleka lub mleka roślinnego, dobrze będzie pasować np. mleko migdałowe. Jeśli Wasze mleko roślinne jest słodzone możliwe że trzeba będzie dodać mniej daktyli (ja użyłam zwykłego mleka krowiego).
- Masło orzechowe – pasuje tutaj najlepiej, ale można też użyć np. masła migdałowego (zmielonych na mus migdałów). Zwróćcie również uwagę, żeby użyć niesłodzonego masła orzechowego.
- Kakao – również użyłam niesłodzonego, zwykłego gorzkiego kakao.
- Banany – lepiej użyć miękkich i dojrzałych, ale każde się nadadzą.
- Ekstrakt waniliowy – opcjonalnie. Można użyć również pastę waniliową. Świetnie poprawia smak smoothie.
Jak zrobić:
Wystarczy wszystkie składniki dodać do pojemnika blendera i miksować porządnie, długo, aż smoothie będzie miało gładką konsystencję i nie będzie żadnych grudek daktyli (czytaj wyżej uwagi o daktylach).
Tak przygotowane smoothie świetnie też smakuje na drugi dzień, wystarczy je dobrze wstrząsnąć lub wymieszać.
Inne pyszne przepisy na smoothie:
- Milkshake truskawkowo-bananowy
- Smoothie kawowe z bananem i płatkami owsianymi czyli kawa i śniadanie w jednym
- Smoothie ananas-mango-kokos-limonka
- Smoothie ananas-banan-limonka
- Mango lassi – indyjski koktajl jogurtowy z mango
Smoothie czekoladowe z masłem orzechowym i bananem
składniki
- 1 banan
- 1 szklanka mleka 250ml
- 2 łyżki masła orzechowego
- 5 małych daktyli lub 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli opcjonalnie
Would you like to save this?
wykonanie
- Wszystkie składniki dodać do pojemnika blendera i zmiksować (długo i dokładnie), aż smoothie będzie miało gładką konsystencję i nie będzie grudek daktyli (przeczytajcie poniżej uwagi o daktylach).
- Smacznego!
uwagi
- Daktyle – ważne jest żeby użyć miękkich daktyli (ja kupuje takie daktyle gdzie na opakowaniu dosłownie pisze 'miękkie daktyle’) inaczej ciężko je będzie zmiksować na gładko, chyba, że macie bardzo dobry blender. Alternatywnie można użyć daktyli medjool – te daktyle są większe, więc użyjcie ok. 2-3 sztuk, plus są trochę bardziej miękkie. Alternatywnie można zwykłe 'twarde’ daktyle włożyć do mleka i zostawić przez noc w lodówce, wtedy powinny ładnie zmięknąć. Zamiast daktyli można użyć syropu klonowego.
- Mleko – można użyć zwykłego mleka lub mleka roślinnego, dobrze będzie pasować np. mleko migdałowe. Jeśli Wasze mleko roślinne jest słodzone możliwe że trzeba będzie dodać mniej daktyli (ja użyłam zwykłego mleka krowiego).
- Masło orzechowe – pasuje tutaj najlepiej, ale można też użyć np. masła migdałowego (zmielonych na mus migdałów). Zwróćcie również uwagę, żeby użyć niesłodzonego masła orzechowego.
- Kakao – również użyłam niesłodzonego, zwykłego gorzkiego kakao.
- Banany – lepiej użyć miękkich i dojrzałych, ale każde się nadadzą.
- Ekstrakt waniliowy – opcjonalnie. Można użyć również pastę waniliową. Świetnie poprawia smak smoothie.
- To smoothie świetnie też smakuje na drugi dzień, wystarczy je dobrze wstrząsnąć lub wymieszać.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy