Smoothie kawowe z bananem i płatkami owsianymi. Jeśli nie macie czasu na śniadanie przed pracą, to jest to coś dla Was! Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i wziąć ze sobą. To kawa i śniadanie w jednym – tym smoothie można się też najeść, płatki owsiane i banan bardzo sycą. Banan dodatkowo sprawia, że napój jest bardzo kremowy.
Co wchodzi w skład smoothie z kawą:
To smoothie kawowe jest naprawdę pyszne, w wersji podstawowej to zmiksowany banan z espresso, płatkami owsianymi, mlekiem, dosłodzone syropem klonowym. Polecam jeszcze bardziej podbić jego smak przez dodanie kakao, masła migałowego i cynamonu.
Kupuję gotowe masło migdałowe, to są po prostu uprażone i zmiksowane na gładki mus migdały, jest pyszne i wszechstronne. Możecie je dodawać do smoothie, owsianki, czy jak w tym przepisie do zdrowego musu czekoladowego. Można je również bardzo łatwo zrobić samemu w domu, ale jeśli nie macie bardzo mocnego blendera, osiągnięcie idealnie gładkiej konsystencji będzie trudne.
Jak zrobić smoothie kawowe:
– Płatki owsiane zalewamy espresso. Jeśli nie macie maszyny do kawy to trzeba zalać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w zależności jak mocną kawę pijecie) 4 łyżkami wrzątku, następnie dodać płatki owsiane i wymieszać. Możecie dodawać dalej resztę składników, lub jeśli macie czas odstawić płatki z kawą na ok. 15 minut, żeby zmiękły. W ten sposób łatwiej będzie je zmielić i smoothie będzie miało gładszą konsystencję.
– Do kielicha blendera dodać wszystkie składniki i miksować dokładnie, aż składniki się połączą i smoothie będzie gładkie. Jeśli nie macie bardzo mocnego blendera możecie mieć malutkie grudki płatków owsianych, jednak nie ujmuje to smaku.
– W gorące dni polecam wcześniej zamrozić banana i w tej postaci zmiksować go z pozostałymi składnikami.
– Smoothie można zrobić dzień wcześniej, np. wieczorem. Rano trzeba będzie dodać ewentualnie trochę więcej mleka, bo płatki owsiane bardzo chłoną płyn i smoothie zgęstnieje.
To smoothie z kawą jest super zdrowe, sycące i naturalnie:
– wegetariańskie lub wegańskie, jeśli użyjecie mleka roślinnego (mleko migdałowe będzie super pasować)
– bardzo odżywcze
– bezglutenowe (jeśli użyjecie płatków owsianych bezglutenowych)
– bez białego/rafinowanego cukru
Smoothie kawowe z bananem i płatkami owsianymi – kawa i śniadanie 2w1
składniki
przepis podstawowy:
- 60 ml espresso 4 łyżki
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 banan
- ¾ szklanki mleka można użyć mleka roślinnego, np. migdałowego
- 2 łyżki syropu klonowego
opcjonalne dodatki:
- 1 łyżeczka kakao niesłodzonego
- 1 czubata łyżeczka masła migdałowego
- duża szczypta cynamonu
Would you like to save this?
wykonanie
- Płatki owsiane zalać espresso. Możecie dodawać dalej resztę składników, lub jeśli macie czas, odstawić płatki z kawą na ok. 15 minut, żeby zmiękły (łatwiej będzie zmielić smoothie). Jeśli nie macie maszyny do kawy to trzeba zalać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w zależności jak mocną kawę pijecie) 4 łyżkami wrzątku, następnie dodać płatki owsiane i wymieszać.
- Do kielicha blendera dodać wszystkie składniki i miksować dokładnie, aż się połączą i smoothie będzie gładkie.
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
LanaDelRey
15 kwietnia 2020 o 08:13Super rozwiązanie dla takich osób jak ja – zawsze brakuje mi czasu na zjedzenie śniadania i wypicie kawy.