Ten przepis to nasz ostatni śniadaniowy HIT. Śniadaniowe tacos to po prostu tortille wypełnione jajecznicą z dodatkiem kiełbaski chorizo i podane z pico de gallo, czyli meksykańską salsą ze świeżych pomidorów. To przepyszne śniadanie jedliśmy podczas naszych wakacji w Key West na Florydzie i oprócz wspaniałych wspomnień przyniosło nam energię na cały dzień. Bardzo polecamy !!

Składniki:
Kiełbaskę chorizo można zamienić na inną Waszą ulubioną kiełbaskę, ale weźcie pod uwagę, że jajecznica będzie trochę inaczej smakować. Kiełbasa chorizo to hiszpańska / meksykańska wieprzowa kiełbasa i jest ona rewelacyjnie przyprawiona i aromatyczna, więc trudno będzie podrobić jej smak.
Jeśli chcecie trochę przyspieszyć przygotowanie tego śniadania można zamiast pico de gallo użyć gotowej meksykańskiej salsy pomidorowej ze sklepu, albo po prostu pokroić pomidory i podać obok. Same tacos bez żadnego świeżego dodatku były by zbyt ciężkie.
Świetnie pasowałoby również awokado.
Tradycyjnie w skład pico de gallo wchodzi również ostra papryczka jalapeno. Ja do mojej salsy jej nie dodałam bo moje dziecko nie lubi ostrych smaków. Jeśli chcecie możecie dodać 1 małą papryczkę, bez pestek i białych membran ze środka lub nawet marynowane papryczki jalapeno ze słoika.
Ważne jest żeby użyć dojrzałych pomidorów, które są raczej mięsiste i mało wodniste. Jeśli jeszcze nie ma sezonu na takie pomidory to można oczywiście użyć jakichkolwiek, jakie macie pod ręką, ale trzeba dobrze odcisnąć z nich wodę, żeby salsa nie była za wodnista.

Jak zrobić tacos krok po kroku:
ZACZYNAMY OD PICO DE GALLO (to meksykańska salsa ze świeżych, nie gotowanych składników, w skład której pomidory, cebula, kolendra, sok z limonki, ostre papryczki oraz sól i pieprz).

Pomidory kroimy w kostkę, odsączamy od soku i pestek. Mieszamy z pokrojoną cebulą i kolendrą, doprawiamy do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem.
NASTĘPNIE, ROBIMY JAJECZNICĘ Z CHORIZO:

- Kiełbaskę choriyo drobno kroimy i kładziemy na zimnej patelni.
- Podgrzewamy chorizo aż będzie zabrązowione, chrupiące i wytopi się z niej tłuszcz.

3. W międzyczasie ubijamy jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Odsączamy chorizo na ręcznikach papierowych (tłuszcz można również odsączyć na sitku i dodać do innych potraw).

6. Smażymy jajka, jak będą w połowie ścięte dodajemy usmażone i odsączone chorizo.
7. Mieszamy i smażymy aż jajecznica będzie ścięta.
SKŁADAMY TACOS:
Podsmażamy tortille na suchej lub lekko wysmarowanej olejem patelni aż będą ciepłe.
Nakładamy jajecznicę do tortilli, posypujemy serem. Podajemy z pico de gallo.
Smacznego!

Inne dania z wykorzystaniem tortilli:
- Quesadillas (tortille) z brokułami i serem
- Pieczone Fajitas z kurczaka (kurczak po meksykańsku z papryką i cebulą)
- Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą jak z McDonald’s
- Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami
Śniadaniowe tacos (tortille z jajecznicą i chorizo)
składniki
tacos:
- 4 małe tortille 20 cm
- 100 g kiełbaski chorizo
- 6 dużych jajek
- 1/4 szklanki mleka 60ml
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 szklanki tartego żółtego sera użyłam sera cheddar
pico de gallo:
- 450 g pomidorów
- 1/2 małej cebuli biała lub czerwona
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1-2 łyżki soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
Zaczynamy od pico de gallo:
- Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Odcisnąć je w rękach z nadmiaru soku i pestek, dodać do miski.
- Drobno posiekać kolendrę i cebulę, dodać do pomidorów.
- Doprawić sokiem z limonki do smaku (limonki różnią się swoją kwasowością), oraz solą i pieprzem. Odstawić.
Robimy jajecznicę z chorizo:
- Pokroić chorizo na małe kawałki i dodać na suchą patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż tłuszcz wytopi się z kiełbaski, a samo mięso będzie lekko zabrązowione i chrupiące. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Wyczyścić patelnię ręcznikiem papierowym zostawiając ok. łyżeczkę tłuszczu.
- W międzyczasie ubijamy jajka mikserem lub trzepaczką z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodaejmy jajka na patelnię i smażymy. Jak już będą w połowie ścięte, dodajemy odsączoną chorizo na patelnię, smażymy aż jajecznica będzie ścięta lub prawie ścięta / lekko wilgotna (zależnie od upodobań).
- Przekładamy jajka od razu na talerz, będą zbyt suche jeśli zostawicie je na patelni.
Składamy całość:
- Patelnię wyczyścić ręcznikami papierowymi i podsmażyć na niej tortille, z obydwu stron, aż będą ciepłe i lekko zabrązowione (można na sucho lub z niewielką ilością tłuszczu).
- Wypełniamy tortille jajecznicą i posypujemy serem.
- Podajemy z pico de gallo.
- Smacznego!
uwagi
- Kiełbaskę chorizo można zamienić na inną Waszą ulubioną kiełbaskę, ale weźcie pod uwagę, że jajecznica będzie trochę inaczej smakować. Kiełbasa chorizo to hiszpańska / meksykańska wieprzowa kiełbasa i jest ona rewelacyjnie przyprawiona i aromatyczna, więc trudno będzie podrobić jej smak.
- Jeśli chcecie trochę przyspieszyć przygotowanie tego śniadania można zamiast pico de gallo użyć gotowej meksykańskiej salsy pomidorowej ze sklepu, albo po prostu pokroić pomidory i podać obok. Same tacos bez żadnego świeżego dodatku były by zbyt ciężkie.
- Świetnie pasowałoby również awokado.
- Tradycyjnie w skład pico de gallo wchodzi również ostra papryczka jalapeno. Ja do mojej salsy jej nie dodałam bo moje dziecko nie lubi ostrych smaków. Jeśli chcecie możecie dodać 1 małą papryczkę, bez pestek i białych membran ze środka lub nawet marynowane papryczki jalapeno ze słoika.
- Ważne jest żeby użyć dojrzałych pomidorów, które są raczej mięsiste i mało wodniste. Jeśli jeszcze nie ma sezonu na takie pomidory to można oczywiście użyć jakichkolwiek, jakie macie pod ręką, ale trzeba dobrze odcisnąć z nich wodę, żeby salsa nie była za wodnista.
- Pozostały sok z pomidorów można użyć do innych dań lub nawet zamrozić.
- Tłuszcz wytopiony z chorizo można odsączyć na sitku i dodawać do różnych dań (jest bardzo aromatyczny), np. podsmażyć na nim ziemniaki.
- Liczba kalorii = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia! Danie będzie miało prawdopodobnie mniej kalorii niż podane, bo część tłuszczu który wytopił się z chorizo nie dodajemy już do jajecznicy, ale niestety nie wiedziałam jak to obliczyć. Kalorie są obliczane za pomocą darmowego kalkulatora internetowego.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy