Sos marinara to pyszny włoski sos pomidorowy. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie 6 składników. Będzie gotowy w ok. 20-25 minut! Warto mieć taki prosty sos pomidorowy w swoim repertuarze.
Składniki
Sos marinara to włoski sos pomidorowy składający się z tylko z kilku składników. Nie wymaga on długiego gotowania. Do jego przygotowania potrzebujecie: pomidorów, oliwy, cebuli, czosnku, oregano (suszonego) i bazylii (świeżej lub suszonej).
Najważniejszym składnikiem sosu pomidorowego są oczywiście pomidory. Bez dobrej jakości pomidorów w puszce sos będzie smakował tak sobie. Najczęściej kiepskie pomidory w puszce są po prostu kwaśne, co ratujemy dodając do sosu cukier. Dobrej jakości pomidory są tak pyszne i słodkie, że cukru wcale nie trzeba dodawać. Moje ulubione pomidory w puszce to ”MUTTI Pomidory drobno krojone”.
Można użyć również pomidorów w kostce (z puszki), całych pomidorów (z puszki) lub świeżych pomidorów.
Jak przygotować sos marinara krok po kroku
KROK 1: Cebulę posiekać drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, lub aż będzie miękka.
KROK 2: Dodajemy czosnek i oregano (również suszoną bazylię, jeśli nie używacie świeżej). Smażymy ok. 30 sekund.
KROK 3: Dodajemy pomidory z puszki. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.
KROK 4: Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, lekko miksujemy sos blenderem (nie powinien być całkowicie zmiksowany na gładko), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Jeśli nie chcecie miksować sosu, świeżą bazylię należy drobno posiekać i dodać do sosu na samym końcu. Jeśli użyliście pomidorów krojonych (a nie drobno krojonych) lub całych pomidorów z puszki – sos trzeba koniecznie zmiksować. Po tak krótkim czasie gotowania pomidory nie zdążą się rozpaść.
Spróbujcie sos, jeśli czujecie, że czegoś mu brakuje – najczęściej jest to za mało soli i pieprzu. Inną przyczyną mogą być kiepskie pomidory z puszki. Jeśli były za kwaśne, dodajcie 1-2 łyżeczki brązowego cukru.
Do czego można użyć sos marinara
- jako sos do makaronu
- jako sos do pizzy
- jako dip – np. do frytek z cukinii, paluszków z ciasta do pizzy, panierowanych kawałków kurczaka
- jako sos do lasagne
- jako sos do gnocchi lub kopytek
Przechowywanie
Sos można przechowywać w lodówce ok. 5 dni lub zamrozić do ok. 6 miesięcy.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Sos marinara (szybki sos pomidorowy)
składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 puszki pomidorów drobno pokrojonych polecam Mutti
- 3-4 duże liście bazyli lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Cebulę posiekać drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, lub aż będzie miękka.
- Dodajemy czosnek i oregano (również suszoną bazylię, jeśli nie używacie świeżej). Smażymy ok. 30 sekund.
- Dodajemy pomidory z puszki. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, lekko miksujemy sos blenderem (nie powinien być całkowicie zmiksowany na gładko), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Smacznego!
uwagi
- Jeśli nie chcecie miksować sosu, świeżą bazylię należy drobno posiekać i dodać do sosu na samym końcu. Jeśli użyliście pomidorów krojonych (a nie drobno krojonych) lub całych pomidorów z puszki – sos trzeba koniecznie zmiksować. Po tak krótkim czasie gotowania pomidory nie zdążą się rozpaść.
- Spróbujcie sos, jeśli czujecie, że czegoś mu brakuje – najczęściej jest to za mało soli i pieprzu. Inną przyczyną mogą być kiepskie pomidory z puszki. Jeśli były za kwaśne, dodajcie 1-2 łyżeczki brązowego cukru.
- Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy