włoska

Sos marinara (szybki sos pomidorowy)

18 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Sos marinara to pyszny włoski sos pomidorowy. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie 6 składników. Będzie gotowy w ok. 20-25 minut! Warto mieć taki prosty sos pomidorowy w swoim repertuarze.

Sos marinara w biało-czarnym garnku na drewnianej desce.

Składniki

Sos marinara to włoski sos pomidorowy składający się z tylko z kilku składników. Nie wymaga on długiego gotowania. Do jego przygotowania potrzebujecie: pomidorów, oliwy, cebuli, czosnku, oregano (suszonego) i bazylii (świeżej lub suszonej).

Najważniejszym składnikiem sosu pomidorowego są oczywiście pomidory. Bez dobrej jakości pomidorów w puszce sos będzie smakował tak sobie. Najczęściej kiepskie pomidory w puszce są po prostu kwaśne, co ratujemy dodając do sosu cukier. Dobrej jakości pomidory są tak pyszne i słodkie, że cukru wcale nie trzeba dodawać. Moje ulubione pomidory w puszce to ”MUTTI Pomidory drobno krojone”.

Można użyć również pomidorów w kostce (z puszki), całych pomidorów (z puszki) lub świeżych pomidorów.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu marinara.

Jak przygotować sos marinara krok po kroku

Cebula i oliwa w garnku. Podsmażona oliwa, czosnek i oregano w garnku.

KROK 1: Cebulę posiekać drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, lub aż będzie miękka.

KROK 2: Dodajemy czosnek i oregano (również suszoną bazylię, jeśli nie używacie świeżej). Smażymy ok. 30 sekund.

Pomidory w puszce dodawane do garnka. Liście bazylii i sos pomidorowy w garnku.

KROK 3: Dodajemy pomidory z puszki. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.

KROK 4: Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, lekko miksujemy sos blenderem (nie powinien być całkowicie zmiksowany na gładko), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Jeśli nie chcecie miksować sosu, świeżą bazylię należy drobno posiekać i dodać do sosu na samym końcu. Jeśli użyliście pomidorów krojonych (a nie drobno krojonych) lub całych pomidorów z puszki – sos trzeba koniecznie zmiksować. Po tak krótkim czasie gotowania pomidory nie zdążą się rozpaść.

Spróbujcie sos, jeśli czujecie, że czegoś mu brakuje – najczęściej jest to za mało soli i pieprzu. Inną przyczyną mogą być kiepskie pomidory z puszki. Jeśli były za kwaśne, dodajcie 1-2 łyżeczki brązowego cukru.

Sos pomidorowy nabierany łyżką z biało-czarnego garnka.

Do czego można użyć sos marinara

  • jako sos do makaronu
  • jako sos do pizzy
  • jako dip – np. do frytek z cukinii, paluszków z ciasta do pizzy, panierowanych kawałków kurczaka
  • jako sos do lasagne
  • jako sos do gnocchi lub kopytek

Przechowywanie

Sos można przechowywać w lodówce ok. 5 dni lub zamrozić do ok. 6 miesięcy.

Makaron z sosem marinara na białym talerzu, udekorowany liśćmi bazylii.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Sos marinara (szybki sos pomidorowy)

Sos marinara to pyszny włoski sos pomidorowy. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie 6 składników. Będzie gotowy w ok. 20-25 minut! Warto mieć taki prosty sos pomidorowy w swoim repertuarze.
Pin This Recipe!
Marinara sauce in a white-black pot topped with basil leaves.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 25 min
porcje 4 szklanki
kalorie 540kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 puszki pomidorów drobno pokrojonych polecam Mutti
  • 3-4 duże liście bazyli lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Cebulę posiekać drobną kostkę, czosnek siekamy bardzo drobno. W średnim garnku rozgrzać oliwę i dodać cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 3-4 minuty, lub aż będzie miękka.
  • Dodajemy czosnek i oregano (również suszoną bazylię, jeśli nie używacie świeżej). Smażymy ok. 30 sekund.
  • Dodajemy pomidory z puszki. Częściowo przykrywamy garnek i gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  • Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy bazylię, lekko miksujemy sos blenderem (nie powinien być całkowicie zmiksowany na gładko), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli nie chcecie miksować sosu, świeżą bazylię należy drobno posiekać i dodać do sosu na samym końcu. Jeśli użyliście pomidorów krojonych (a nie drobno krojonych) lub całych pomidorów z puszki – sos trzeba koniecznie zmiksować. Po tak krótkim czasie gotowania pomidory nie zdążą się rozpaść.
  • Spróbujcie sos, jeśli czujecie, że czegoś mu brakuje – najczęściej jest to za mało soli i pieprzu. Inną przyczyną mogą być kiepskie pomidory z puszki. Jeśli były za kwaśne, dodajcie 1-2 łyżeczki brązowego cukru.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj sos
Kuchnia włoska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here