Sos Romesco to hiszpański sos zrobiony z pomidorów, papryki, orzechów, octu i oliwy z oliwek. Najczęściej jest podawany z rybami i owocami morza lub jako dip do warzyw. Jest gęsty i kremowy (dzięki orzechom i chlebowi), ale naturalnie wegański i zdrowy. Jest pyszny i łatwy do zrobienia. Sos romesco można by nazwać hiszpańskim pesto. Najbardziej lubię go podawać z pieczonym kalafiorem (pieczone steki z kalafiora). Jest przepyszny!!
Skąd pochodzi sos romesco:
Jest to hiszpański sos pochodzący z miasta Tarragona, które znajduje się w prowincji Katalonia. Rybacy w tym rejonie przygotowali ten sos jako dodatek do ryb.
Składniki:
- Czerwona papryka – Chciałem, aby ten przepis był szybki i łatwy, dlatego użyłam gotowej pieczonej papryki w słoikach. Taka którą mogę kupić w moim osiedlowym sklepie ma naprawdę dobry skład. Ważne jest żeby na liście składników nie było octu! (to nie ma być marynowana papryka, tylko pieczona/grilowana w zalewie z wody/oleju). Ten sos jest tak dobrze i intensywnie przyprawiony, że szczerze mówiąc nie ma wielkiej różnicy w smaku jak użyjemy papryk ze słoika i pomidorów z puszki lub jak będziemy piec je sami. Autentyczny sos romesco jest raczej sosem pomidorowym z dodatkiem papryk ñora, które niestety trudno jest kupić poza Hiszpanią. Pieczona czerwona papryka + wędzona papryka to świetny zamiennik.
- Pomidory – Użyłam pomidorów w puszce. Możesz także użyć świeżych pomidorów, ale trzeba je upiec (instrukcje są w przepisie).
- Przyprawy – Użyłem wędzonej hiszpańskiej papryki (Pimenton de la Vera) i pieprzu cayenne, (odrobinę, ten sos nie ma być ostry). Wędzony smak bardzo pasuje do tego sosu. Na początku możesz dodać trochę mniej wędzonej papryki, jeśli nie jesteś pewien, czy lubisz jej smak. Użyłem słodkiej wędzonej papryki, ale dostępna jest również ostra. Jeśli nie lubisz wędzonej papryki, możesz spróbować zastąpić ją zwykłą słodką papryką w proszku. Można również tak upiec papryki, w bardzo wysokiej temperaturze, aż będą czarne (skórkę obieramy), ich miąższ ma wtedy lekko wędzony posmak. Warzyw nie przekrajamy wtedy na pół. Warzywa można również opalić palnikiem gazowym, jeśli macie.
- Orzechy – niektóre przepisy zawierają wyłącznie migdały lub tylko orzechy laskowe. Dla mnie połączenie obu typów orzechów jest idealne i gdybym musiała wybrać tylko jeden rodzaj orzechów, byłyby to orzechy laskowe. Migdały mają zbyt łagodny smak. Orzechy laskowe mają mocniejszy, bardziej orzechowy smak. Jeśli chodzi o migdały, można użyć płatków migdałów lub całych migdałów bez skórki. Można też kupić już uprażone i zmielone orzechy bez skórki.
- Chleb – służy do zagęszczenia sosu. Najlepszy byłby czerstwy chleb na zakwasie. Można go po prostu podpiec na suchej patelni lub jak ja podsmażyć na oliwie dla lepszego smaku.
- Ocet – tradycyjnie używa się octu sherry, ale dla mnie jego smak był zbyt mocny, więc dodałam łatwiejszy do kupienia ocet z czerwonego wina.
- Oliwa z oliwek – Polecam nie miksować oliwy z resztą składników, bo może być gorzka. Wystarczy wmieszać ją na końcu trzepaczką.
- Brązowy cukier – dodaję tylko odrobinę, ale nawet tak niewielka ilość robi różnicę, zaokrągla wszystkie ostre smaki sosu. Możesz go również pominąć.
Z czym można podawać sos romesco:
- sos romesco jest podawany na zimno
- najbardziej lubię go z pieczonym kalafiorem / pieczonymi stekami z kalafiora – to prawdziwa bomba smakowa
- świetnie pasuje do ryb i owoców morza
- można go używać tak jak włoskiego pesto
- jako dip do podania z surowymi lub grillowanymi warzywami
- świetnie pasuje do jajek
- jako pasta/dip – można go podać z krakersami, paluszkami lub chrupiącą bagietką
Sos Romesco (hiszpański sos z czerwonej papryki)
Łatwy i szybki do zrobienia hiszpański sos romesco. Świetny dodatek do ryb, owoców morza, jajek czy pieczonych warzyw (szczególnie polecam pieczony kalafior).
porcje 5 szklanek
kalorie 2811kcal
składniki
- 1 słoik 450g z pieczoną papryką (bez octu!), 340g bez zalewy, LUB 4 świeże czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów 400 ml, LUB 1 kg świeżych pomidorów
- 50 g płatków migdałów 2/3 szklanki, mogą być prażone orzechy bez skórek
- 130 g orzechów laskowych 1 szklanka, mogą być prażone orzechy bez skórek
- 2 małe kromki chleba + 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki lub do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub do smaku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina lub octu sherry
- 4 ząbki czosnku nie będzie za bardzo czosnkowe
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek 160 ml
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
Szybki sos romesco (z pomidorami w puszce i pieczoną papryką w słoiku):
- Jeśli nie macie prażonych orzechów bez skórek: Podprażyć orzechy laskowe i migdały na suchej patelni, aż będą lekko zabrązowione i będą ładnie pachniały (trzeba podprażać je osobno, orzechy laskowe muszą być podprażane dłużej). Od razu przełożyć na talerz. Owiń orzechy laskowe w czystą ściereczkę kuchenną i pocieraj żeby pozbyć się jak największej ilości skórki.
- Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek na patelni i podsmażyć chleb z obu stron na złoty kolor.
- Dodać wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem oliwy z oliwek) do dużej miski. Paprykę dodajemy odsączoną z zalewy, pomidory z całą zawartością puszki. Zmiksować ręcznym blenderem lub w malakserze, aż sos będzie gładki lub z małymi grudkami.
- Trzepaczką wmieszać oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
sos romesco z pieczonymi warzywami:
- Papryki przekroić na pół i usunąć nasiona. Pomidory przekroić na pół. Doprawić solą i pieprzem, polać 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Położyć warzywa skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Piec w 220 ° C / gaz 7, opcja góra-dół przez około 20-30 minut lub aż warzywa będą miękkie i zarumienione na brzegach. Wyjąć z piekarnika. Gdy będą lekko ostudzone obrać ze skórki (papryki nie trzeba dokładnie obierać, tak mniej więcej).
- Kromki chleba natrzeć oliwą z oliwek z obu stron. Położyć na tej samej blaszce, obok dodać orzechy laskowe. Piec około 5-7 minut. Kromki chleba powinny być zabrązowione, a orzechy laskowe ciemnobrązowe (powinny być prawie spalone – łatwiej będzie je obrać, mimo, że skórka będzie czarna, pod skórką orzechy będą ok). Owinąć orzechy laskowe w czystą ścierkę kuchenną i pocierać, aż jak największa ilość skórki zostanie na ścierce.
- Na tej samej blaszce rozłożyć migdały równą warstwą. Piec przez 1-2 minuty, aż będą złote. Migdałów trzeba cały czas pilnować i nie odchodzić od piekarnika. Mogą się spalić w mgnieniu oka. Natychmiast przełożyć na talerz.
- Dodać wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem oliwy z oliwek) do dużej miski. Zmiksować ręcznym blenderem lub w malakserze, aż sos będzie gładki lub z małymi grudkami.
- Trzepaczką wmieszać oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Smacznego!
uwagi
- Jeśli nie jesteście pewni czy będzie Wam smakować taka ilość wędzonej papryki, możecie dodać najpierw mniej i potem ewentualnie więcej na końcu. Ewentualnie część lub całość można zastąpić zwykłą słodką papryką (nie próbowałam).
- Z czym można podawać: z pieczonym kalafiorem / pieczonymi stekami z kalafiora, z rybami i owocami morza, jako dip do podania z surowymi lub grillowanymi warzywami, świetnie pasuje do jajek, jako pasta/dip – można go podać z krakersami, paluszkami lub chrupiącą bagietką.
- Przechowywanie i mrożenie: Można trzymać w lodówce do max 5 dni. Jeśli chcecie mieć pewność, że sos się nie popsuje można nalać cienką warstwę oliwy z oliwek na jego powierzchnię. Sos można mrozić i pasteryzować.
- Liczba kalorii = cały przepis (5 szklanek). Obliczone mniej więcej.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
1 komentarz
Marzynia
15 sierpnia 2023 o 12:20Świetny sos i bardzo dobry opis. dziękuję 🙂