Spaghetti alla Puttanesca to włoski makaron składający się ze spaghetti, pomidorów, anchovies, oliwek i kaparów. Ten pyszny i aromatyczny makaron będzie gotowy w 20 minut! Intesywnie doprawiony, z kilku prostych składników, które mogą długi czas leżeć w szafkach. Świetnie się sprawdzi gdy zapomnieliśmy zrobić zakupy, lub chcemy coś pysznego i szybkiego zjeść po pracy.
Więcej przepisów na makarony tutaj: przepisy na makaron.
Historia powstania:
Spaghetti alla Puttanesca czyli makaron w stylu ladacznicy (tłumacząc z włoskiego). Danie powstało w okolicach Neapolu (stało się bardzo popularne około 1960 r.), wymyślone zostało podobno przez kobiety wątpliwej reputacji, które potrzebowały przyrządzić szybki obiad z kilku łatwo dostępnych składników, który miał ich nasycić w przerwach między klientami. Intensywny i aromatyczny zapach sosu miał też dodatkowo wabić klientów.
Istnieje również druga, bardziej prawdopodobna teoria jego powstania – makaron miałby wymyślić Sandro Petti, współwłaściciel restauracji na wyspie Ischia. Podobno pewnego wieczoru, musiał obsłużyć grupę gości, którzy mimo późnej pory nie chcieli skończyć świętowania w restauracji i domagali się jedzenia. Na odpowiedź kucharza, że jego zapasy się skończyły mieli powiedzieć – ‘wrzuć coś byle jakiego do sosu i będzie!’. Sandro wymyślił więc to danie z kilku składników, które zostały mu w szafkach i stworzył szybki sos, który połączył ze spaghetti. W języku włoskim istnieje słowo ‘puttanata’, podobne do ‘puttanesca’ co oznacza ‘coś byle jakiego‘ (ładnie ujmując), stąd zamieszanie. Spaghetti alla puttanata nie brzmiało dobrze, więc nazwał je spaghetti alla puttanesca, dodał do menu swojej restauracji, po czym makaron ten szybko zyskał popularność.
Składniki:
- Makaron – najlepiej pasuje spaghetti ale można też użyć np. fusilli.
- Masło i oliwa – tradycyjnie używa się tylko oliwy ale ja lubię smak, jaki masło dodaje do sosu.
- Oliwki – można użyć czarnych lub zielonych, ja dodałam czarne bo ich kolor lepiej wyróżnia się w sosie.
- Kapary – można dodać mniej jeśli nie lubicie ich smaku. Ja je płukam (choć nie trzeba) bo smakują zbyt occtowo dla mnie.
- Czosnek – aż 5 ząbków, ale makaron na pewno nie będzie smakował przesadnie czosnkowo. Czosnek trzeba drobno posiekać nożem, a nie przeciskać przez praskę – wtedy jego smak nie będzie aż tak palący.
- Chili – dodajemy do smaku. Ja nie daję dużo bo ten makaron je też moja mała córka, ale normalnie to danie powinno być ostre.
- Pomidory – można użyć albo pomidorów w puszce (potrzebujecie 1 puszkę), ja lubię je zmiksować przed dodaniem do sosu, żeby mieć gładki sos lub passata pomidorowa (zużyjecie tylko 1/2 słoika). W lecie można użyć świeżych pomidorów.
- Anchovies – to małe rybki o bardzo wyrazistym smaku. Dodają do makaronu smak umami (głęboki wyrazisty smak), ale makaron nie smakuje 'rybnie’.
Nawet przy tak prostym daniu, składającym się jedynie z kilku składników istnieją jego różne wersje. W Neapolu spotkamy np. sos bez anchovies (co ciężko mi sobie wyobrazić, bo dają one daniu dużo smaku i umami), lub wersję z tuńczykiem – co jest dobrym pomysłem, jako, że mięsożercy mogą się takim makaronem nie najeść. Makaron świetnie nadaje się na obiad (my zdołalismy się nim najeść z dodatkiem sałatki), lub w mniejszych porcjach jako przystawka.
Jak zrobić krok po kroku:
- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: makaron gotujemy al dente, siekamy drobno czosnek, siekamy z grubsza anchovies/anchois, kroimy oliwki na pół, płukamy kapary.
- Podsmażamy anchovies, płatki chili i czosnek na maśle z oliwą.
3. Dodajemy pomidory w puszce, oliwki, kapary i 1/2 szklanki wody z gotowania się makaronu. Gotujemy ok. 15 minut. Ja lubię pomidory z puszki przed dodaniem ich na patelnię zmiksować blenderem na gładko (wtedy sos lepiej oblepia kluski) lub używam passaty pomidorowej (ale nie zużyjecie całego słoika). Sos doprawić solą i pieprzem (nie dodajcie za dużo soli bo oliwki, kapary i anchois są już słone).
4. Mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy. Smacznego!
Spaghetti alla puttanesca czyli pyszny makaron na szybko
składniki
- 220 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 5 ząbków czosnku drobno posiekanych nożem
- ½ łyżeczki płatków chilli lub do smaku
- 10 filecików anchovies w oleju 25g, pokrojone na duże kawałki
- 15 czarnych oliwek (lub zielonych) bez pestek i przekrojone na pół
- 1 łyżka kaparów odsączonych z zalewy i wypłukanych
- 1 puszka pomidorów 400 ml, lub passata pomidorowa
- ½ szklanki wody z gotowania się makaronu
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Would you like to save this?
wykonanie
- Makaron ugotować al dente (czyli przy gryzieniu ma być lekko twardy w środku, w małej ilości dobrze posolonej wody), zachować ½ szklanki wody (!), w której się gotował.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek, chilli i anchovies, smażyć 2 minuty na średnim ogniu.
- Dodać oliwki, kapary, pomidory z puszki (wcześniej zmiksowane na gładko) lub passatę i wodę z gotowania się makaronu, zagotować, zmniejszyć ogień na niski i gotować 15 minut. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem, ale uwaga, nie dodawać dużo soli, bo anchovies, oliwki i kapary są już słone.
- Na patelnię dodać makaron, wymieszać z sosem, przekładać na talerze.
- Posypać natką pietruszki i podawać od razu.
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
4 komentarze
Zuza
3 kwietnia 2018 o 15:33Uwielbiam! 🙂 chociaż częściej robię ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi 🙂
Aleksandra
3 kwietnia 2018 o 16:31w lecie na pewno zrobię taką wersję! 🙂
kamila
3 kwietnia 2018 o 15:01Wygląda BARDZO apetycznie, z chęcią bym zjadła 🙂
Aleksandra
3 kwietnia 2018 o 15:14dziękuję bardzo, polecam spróbować 🙂