Ekspresowy do zrobienia, pełny smaku makaron z kurkami. Szybki, letni obiad, co roku gości na naszym stole, jak tylko na straganach pojawią się kurki. Spróbujcie tego połączenia: kurki + pomidory + tymianek. Wystarczy tylko podsmażyć kurki i pomidory oraz doprawić dużą ilością czosnku, tymianku i parmezanu. Pyszne!
Składniki:
Oto czego potrzebujecie żeby przygotować ten pyszny makaron z kurkami:
- (na zdjęciu zabrakło wina) wino można pominąć lub zastąpić łyżką soku z cytryny dodanego na końcu do dania
- zamiast tymianku można użyć rozmarynu
- zamiast świeżego tymianku można użyć suszonego (ok. 1.5 łyżeczki)
- w przepisie podane jest aż 5 ząbków czosnku, to nie jest błąd, makaron na pewno nie będzie zbyt czosnkowy pod warunkiem, że drobno posiekacie czosnek nożem a nie przeciśniecie przez praskę (taki czosnek ma o wiele bardziej ostry smak)
- do tego dania najlepiej jest użyć dojrzałych pysznych letnich pomidorów, jeśli nie macie takich pod ręką można też użyć pomidorów z puszki
- makaron: użyłam spaghetti, ale można użyć dowolnego
Jak zrobić krok po kroku:
Czy trzeba myć kurki: do tego przepisu nie trzeba dużo kurek, dodatkowo będą one smażone, więc lubię je jedynie przetrzeć wilgotną gąbką lub ręcznikiem papierowym. Kurki można też szybko umyć, dużej różnicy w smaku nie będzie.
- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kurki dzielimy na 2-4 części w zależności od ich wielkości, małe kurki zostawiamy w całości. Czosnek drobno siekamy (nożem, nie przeciskamy przez praskę). Pomidory obieramy ze skórki, 2 kroimy w większą kostkę, jeden bardzo drobno (ten pomidor pomoże utworzyć sos).
- Czosnek i tymianek podsmażamy na maśle i oliwie.
- Potem dodajemy kurki. Smażymy na wysokim ogniu chwilę bez mieszania, potem dodajemy wino i chwilę gotujemy.
4. Dodajemy pomidory i chwilę gotujemy sos.
5. Łączymy z ugotowanym makaronem, tartym parmezanem i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Inne przepisy z kurkami:
- najlepszy sos kurkowy – możecie go również użyć jako sos do makaronu
- placki ziemniaczane z kurkami i koperkiem (przepis na nie znajdziecie w uwagach do przepisu na klasyczne placki ziemniaczane)
- kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem, kurkami, cukinią i suszonymi pomidorami
- Zupa kurkowa
Spaghetti z kurkami i pomidorami
składniki
makaron:
- 180 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 5 ząbków czosnku drobno pokrojone
- 250 g kurek
- 3 średnie pomidory ok. 400g
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- mała garść tartego parmezanu ok. 45g
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- świeży tymianek
- tarty parmezan
Would you like to save this?
wykonanie
- W małej ilości dobrze posolonej wody ugotować makaron al dente (czyli ma być lekko twardawy przy gryzieniu).
- Kurki umyć, osuszyć dobrze ręcznikami papierowymi. Większe grzyby pokroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
- Pomidory sparzyć, obrać. 2 pomidory pokroić w większą kostkę, jeden bardzo drobno.
- Na większej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojony czosnek i gałązki tymianku, smażyć 1 minutę, następnie dodać kurki, smażyć 1-2 minuty na najwyższym ogniu bez mieszania. Jak grzyby zaczną puszczać wodę dodajemy wino i gotujemy ok. minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, smażymy ok. 2-3 minuty, mieszając.
- Patelnię odstawić z ognia, dodać parmezan i ugotowany makaron, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wyjąć gałązki tymianku. Podawać posypane z listkami świeżego tymianku i paseczkami parmezanu.
- Smacznego!
uwagi
- poza sezonem na kurki można użyć pieczarek lub borowików, polecam szczególnie pieczarki brunatne
- wino można pominąć lub zastąpić łyżką soku z cytryny dodanego na końcu do dania
- zamiast tymianku można użyć rozmarynu
- zamiast świeżego tymianku można użyć suszonego (ok. 1.5 łyżeczki)
- do tego dania najlepiej jest użyć dojrzałych pysznych letnich pomidorów, jeśli nie macie takich pod ręką można też użyć pomidorów z puszki
- makaron: użyłam spaghetti, ale można użyć dowolnego
- liczba kalorii = 1 porcja = 1/2 przepisu (są to jedynie szacunkowe obliczenia!)
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
5 komentarzy
pycha
9 sierpnia 2021 o 15:49Mój ulubiony przepis na kurki! Dzięki!
Aleksandra
9 sierpnia 2021 o 18:40cieszę się! 🙂
Ola
30 sierpnia 2020 o 19:04Wyszedł przepyszny, smakował całej rodzinie.
Aleksandra
31 sierpnia 2020 o 05:04super, cieszę się 🙂
Arkadia
10 września 2020 o 19:33Wspaniałe po prostu