Oczywiście uwielbiamy tradycyjną polską surówkę z jabłka i marchewki, ale czasami bardzo smakuje nam również taka wersja – połączenie marchewki, jabłka i soku z cytryny wzbogacam rodzynkami, cynamonem, prażonymi orzechami włoskimi oraz wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym. Wszystkie te składniki idealnie do siebie pasują, surówka jest pyszna, aromatyczna. Tym lepsza im dłużej postoi, orzechy włoskie i wiórki kokosowe wtedy miękną, a smaki się przegryzają. Spróbujcie koniecznie tej wersji, jest naprawdę pyszna, taka lekko słodko-kwaśna, kwaśne jabłko i sok z cytryny równoważą słodycz marchewki i rodzynek, a dodatek kokosa to tutaj kropka nad i!
Szukacie innych pomysłów na surówki? Ta surówka z czerwonej kapusty, jabłka, granatu i orzechów włoskich jest również przepyszna!
Surówka z jabłka i marchewki z dodatkiem rodzynek, cynamonu, orzechów włoskich i kokosa
składniki
- 450 g marchewki
- 1 średnie/duże jabłko słodkie
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki rodzynek
- duża szczypta cynamonu najlepiej cejlońskiego
- 4 łyżki orzechów włoskich lekko posiekanych i lekko uprażonych na suchej patelni
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Would you like to save this?
wykonanie
- Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce – marchewkę na małych oczkach tarki, jabłko na dużych.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Podawać od razu lub lepiej odczekać minimum pół godziny – po tym czasie orzechy włoskie i wiórki kokosowe lekko zmiękną, a rodzynki nasiąkną sokiem z jabłka i marchewki, a całość się przegryzie.
- Smacznego!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy