To pomysł na szybki, letni obiad. Aromatyczny sos z mięsem mielonym i świeżymi pomidorami podany z makaronem spaghetti. To spaghetti robi się bardzo szybko, sos gotuje się tylko ok. 15 minut, a nie parę godzin, jak tradycyjne spaghetti bolognese. Świeże pomidory nadają mu dużo smakuj i słodyczy. Jeśli macie pyszne, letnie, dojrzałe pomidory to koniecznie wykorzystajcie je do tego sosu.
Składniki:
Pomidory – muszą to być koniecznie letnie, dojrzałe pomidory. Jeśli macie średniej jakości świeże pomidory, nie używajcie ich do tego przepisu, bo po prostu nie będzie dobrze smakował. Lepiej byłoby użyć pomidorów z puszki.
Mięso – użyłam mielonej chudej wołowiny. Można również użyć miesa wołowo-wieprzowego, jeśli będzie zbyt tłuste, trzeba odlać z patelni nadmiar tłuszczu.
Zamiast spaghetti można użyć innego makaronu.
Przyprawy: bazylia tradycyjne, ale niech Was nie przestraszy cynamon! jego smak naprawdę świetnie pasuje do mięsa mielonego i pomidorów, pieprz cayenne dodaje odrobiny ostrości (można go pominąć, ale naprawdę jest go mało).
Jeśli nie macie sosu Worcestershire bardzo polecam kupic, możecie go wykorzystać do naprawdę wielu przepisów. Bardzo poprawia smak potraw, np sosów pomidorowych (jak ten sos pomidorowy do lasagne ), zup (jak w zupie gołąbkowej) czy różnych gulaszów, mięsnych sosów, sosu grzybowego (np. sos kurkowy), a nawet kaszotto.
Jak zrobić to danie krok po kroku:
- Cebulę posiekać w małą kostkę, czosnek bardzo drobno. Pomidory obrać ze skórki i również drobno pokroić (muszą to być małe kawałki, jak na zdjęciu, duże nie będą miały czasu zamienić się w sos).
- Podsmażamy cebulę, a potem czosnek z przyprawami.
3. Cebulę przesuwamy na bok i na środku patelni podsmażamy mięso.
4. Mieszamy i doprawiamy sosem Worcestershire.
5. Dodajemy świeże pomidory i smażymy ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje (wciąż będą w nim małe kawałki pomidorów.
6. Sos doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Przechowywanie:
To danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane. Jeśli chcecie zrobić więcej i mieć na kolejne dni, sos można przechowywać w lodówce do 3 dni, lub zamrozić. Na następny dzień sos podgrzewamy i podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem.
Szybkie spaghetti z mięsem i sosem ze świeżych pomidorów
składniki
- 170 g makaronu spaghetti lub innego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- duża szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne
- 200 g mielonej wołowiny może byc też mięso wołowo-wieprzowe
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 900 g świeżych i dojrzałych pomidorów 3 bardzo duże lub 4-5 średnich pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- Parmezan do posypania
Would you like to save this?
wykonanie
- Makaron ugotować al dente (powinien być minimalnie twardy w środku) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek bardzo drobno posiekać (nie przecierać przez praskę, bo będzie za ostry). Pomidory obieramy ze skórki i kroimy drobno (nie mogą to być duże kawałki, bo nie zdążą rozgotować się na sos), nadmiar wody który zbierze się na desce do krojenia wylewamy.
- Podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni, dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minuty, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, bazylię, cynamon i pieprz cayenne, smażymy jeszcze przez minutę.
- Cebulę, czosnek i przyprawy przesuwamy na bok patelni. Na środek dodajemy kolejną łyżkę oliwy, zmieniamy ogień na najwyższy i dodajemy mięso równą warstwą na patelnię. Czekamy około minutę, bez mieszania (mięso powinno się lekko zabrązowić), potem smażymy mieszając, aż mięso nie będzie już różowe.
- Dodajemy sos Worcestershire, gotujemy jeszcze minutę.
- Dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy na średnim lub średnio-wysokim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pomidory rozgotują się na sos i całość się zagęści (w sosie wciąż będą małe kawałki pomidorów). Jeśli sos jest bardzo wodnisty można go gotować na wysokim ogniu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Sos mieszamy z ugotowanym makaronem, posypujemy tartym parmezanem.
- Smacznego!
uwagi
- Pomidory – muszą to być koniecznie letnie, dojrzałe pomidory. Jeśli macie średniej jakości świeże pomidory, nie używajcie ich do tego przepisu, bo po prostu nie będzie dobrze smakował. Lepiej byłoby użyć pomidorów z puszki.
- Mięso – użyłam mielonej chudej wołowiny. Można również użyć miesa wołowo-wieprzowego, jeśli będzie zbyt tłuste, trzeba odlać z patelni nadmiar tłuszczu.
- Sos Worcestershire można pominąć (ale bardzo polecam dodać), zamiast niego można dodać chlust białego lub czerwonego wina.
- Przechowywanie: To danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane. Jeśli chcecie zrobić więcej i mieć na kolejne dni, sos można przechowywać w lodówce do 3 dni, lub zamrozić. Na następny dzień sos podgrzewamy i podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem.
- Kalorie: 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy