Pomysł na pyszny obiad w stylu meksykańskim. Tacos (tortille) wypełnione smażoną, pikantnie doprawioną rybą, salsą z mango, sosem z mango i szybką surówką z czerwonej kapusty i marchewki. Zamiast ryby można użyć krewetek. Te tortille są przepyszne, w miarę szybkie do zrobienia oraz zdrowe i lekkie!
Tacos to meksykańskie danie składających się z tortilli złożonych na pół i wypełnionych przeróżnymi nadzieniami – może to być kurczak, wołowina, ryby i owoce morze, dowolne warzywa, dowolne sosy i sery. Mogą to być zwykłe tortille (jak w przepisie lub muszle taco – czyli posmażone tortille które formują 'muszle’ taco, które są sztywne.
Poniższy przepis jest inspirowany tacos z rybą, które jedliśmy na wakacjach na Florydzie (w Key West). Są one bardzo popularne w tamtym regionie, ryba i krewetki to ich główne składniki jeśli chodzi o mięso, do tego najczęściej podawana jest własnie salsa z mango lub awokado, jakiś sos i colesław.
Inne potrawy z kuchni meksykańskiej / tex-mex
- Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami
- Pieczone Fajitas z kurczaka (kurczak po meksykańsku z papryką i cebulą)
- Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą jak z McDonald’s
Co potrzebujecie żeby zrobić tacos z rybą:
- Rybę – filety białej ryby (łosoś się nie nadaje), najlepiej o zwartym mięsie – jak dorsz lub halibut. Zamiast ryby można użyć krewetek.
- Przyprawa do ryby – użyłam amerykańskiej przyprawy cajun, której raczej nie da się kupić w Polsce – możecie po prostu wymieszać: słodką paprykę w proszku, oregano, tymianek, pieprz cayenne, czosnek w proszku, cebulę granulowaną oraz sól. Alternatywnie można również użyć przyprawy do fajitas.
- Salsę z mango – świeże mango, aromatycznie doprawione.
- Sos z mango.
- Szybka surówka z czerwonej kapusty i marchewki – marchewkę można pominąć, a czerwoną kapustę zamienić na białą.
- Tortille – mogą być pszenne lub kukurydziane. Można użyć również gotowych muszli do taco.
Jak zrobić meksykańskie tortille z rybą (tacos) krok po kroku:
- Zaczynamy od surówki – kroimy krobno kapustę, a marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy z oliwą z oliwek, sokiem z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Można ją zrobić 1-2 h wcześniej to kapusta trochę zmięknie.
2. Robimy salsę z mango: mango kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak w najprostszy sposób pokroić mango: odkrajamy 2 duże szerokie części wokół pestko mango, a potem pozostałe 2 mniejsze części. Większą część bierzemy w rękę, kroimy miąższ nożem w kratkę. Teraz można pocięty miąższ wyjąć łyżką lub przewrócić ten kawałek mango na drugą stronę i odciąć kostki miąższu nożem.
3. Robimy sos z mango: wystarczy zmiksować wszystkie składniki blenderze i doprawić solą i pieprzem.
4. Przygotowujemy rybę: nacieramy przyprawami, solą i mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, aż ryba będzie złocista.
5. Składamy tacos: kładziemy na wierzchu surówkę z kapusty, kawałki ryby pocięte na mniejsze kawałki, salsę z mango, polewamy sosem z mango.
Smacznego!
Jak przygotować tacos wcześniej:
Z wyprzedzeniem można zrobić surówkę z kapusty i sos z mango. Salsę z mango i rybę przygotowujemy zaraz przed podaniem.
Tacos z rybą i salsą z mango (meksykańskie tortille z rybą)
składniki
6 małych tortilli
ryba:
- 400 g filetów białej ryby 3 średnie filety, lepsze będą grubsze filety
- 2 łyżeczki przyprawy do fajitas lub cajun lub mieszanka słodkiej papryki, oregano, tymianku, pieprzu cayenne, czosnku w proszku i cebuli granulowanej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
salsa z mango:
- 1 mango
- 1/4 łyżeczki płatków chili lub więcej do smaku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
sos z mango:
- 1/2 mango
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
surówka z czerwonej kapusty i marchewki:
- 1 szklanka (100g) cienko posiekanej czerwonej kapusty lub białej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Surówka z czerwonej kapusty: Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski (im cieniej, tym lepiej). Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Surówkę można zrobić ok. 1-2 h wcześniej, wtedy kapusta trochę zmięknie.
- Przygotować rybę: osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, natrzeć przyprawami i solą. Posypać mąką, a potem wetrzeć ją ze wszystkich stron filetów. Odłożyć.
- Salsa z mango: Pokroić mango w małą kostkę, wymieszać z posiekaną kolendrą, oliwą z oliwek, sokiem z limonki i płatkami chili (jeśli używacie). Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki, jeśli mango jest bardzo słodkie.
- Sos z mango: zmiksować wszystkie składniki aż powstanie gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Smażymy rybę: Jeszcze raz posypujemy filety ryby mąką, wcieramy mąkę w rybę i lekko potrząsamy rybą żeby nadmiar mąki spadł na talerz (jak ryba chwilę postoi to puści wodę która wchłonie poprzednią porcję mąki, dlatego smarujemy ją mąką jeszcze raz – panierka będzie trochę grubsza i bardziej chrupiąca, jak posypiecie rybę większą ilością mąki na raz, a nie w dwóch etapach to ona po prostu spadnie z ryby). Na dużej patelni (najlepiej z nieprzywieralną powłoką) rozgrzać masło klarowane/olej na dużym ogniu. Jak patelnia jest bardzo gorąca (ważne) kładziemy na niej rybę i smażymy aż będzie zabrązowiona, potem przewracamy na drugą stronę i smażymy, aż ryba będzie usmażona w środku. Zdejmujemy rybę z patelni. Uważajcie żeby nie smażyć ryby za długo bo będzie twarda i gumowata.
- Jak sprawdzić czy ryba jest gotowa: można przekroić rybę na pół – powinna zminić kolor z szarego na biały. Dodatkowo powinna dać się łatwo pokroić widelcem na kawałki. Żeby być pewnym można sprawdzić termometrem temperaturę w środku ryby (to ma sens tylko w przypadku grubszych filetów), termometr wbijamy w najgrubszą część ryby – temperatura powinna wynosić 63°. Czas smażenia będzie zależał od grubości filetów ryby. Generalnie rybę smażymy bardzo krótko, dłużej na pierwszej stronie i bardzo krótko na drugiej stronie.
- Składamy wszystkie części dania: na tortilli kładziemy trochę surówki z kapusty, na nią kładziemy filety ryby podzielone na mniejsze kawałki, dodajemy salsę z mango i polewamy sosem. Można skropić dodatkowym sokiem z limonki i posypać liśćmi kolendry.
- Smacznego!
uwagi
- Jakiej ryby użyć: najlepsze są grubsze filety białej ryby, takiej jak np. dorsz lub halibut. Ryby typu łosoś i tuńczyk nie będą pasować. Zamiast ryby można użyć krewetek – postępujemy dokładnie tak samo jak w przepisie (krewetki muszą być rozmrożone i obrane).
- Masło klarowane – to mój ulubiony tłuszcz do smażenia ryb. Ma super smak, ale nie pali się tak szybko jak zwykłe masło. Jeśli nie masz go pod ręką, po prostu użyj oleju do smażenia.
- Surówka z czerwonej kapusty – można pominąć marchewkę i zamienić czerwoną kapustę na białą kapustę.
- Inne dodatki, które również byłyby pyszne: awokado, guacamole, pokrojone w kostkę pomidory, posiekana sałata.
- Jak uniknąć przywierania ryby do patelni: najlepsza będzie patelnia z nieprzywieralną powłoką. Ryba musi być sucha, porządnie natarta mąką, a patelnia bardzo dobrze nagrzana.
- Jak upiec rybę w piekarniku – rybę można również usmażyć w piekarniku. Nacieranie mąką nie jest konieczne. Smarujemy rybę przyprawami i kładziemy cienkie plasterki masła na wierzchu. Czas pieczenia ryby będzie zależał od jej grubości – to ok. 10-20 minut w 180 °C.
- Jak w najprostszy sposób pokroić mango: odkrajamy 2 duże szerokie części wokół pestko mango, a potem pozostałe 2 mniejsze części. Większą część bierzemy w rękę, kroimy miąższ nożem w kratkę. Teraz można pocięty miąższ wyjąć łyżką lub przewrócić ten kawałek mango na drugą stronę i odciąć kostki miąższu nożem.
- Przechowywanie / jak zrobić wcześniej: Z wyprzedzeniem można zrobić surówkę z kapusty i sos z mango. Salsę z mango i rybę przygotowujemy zaraz przed podaniem.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy