Pyszne i szybkie wegetariańskie danie, który ugotujemy w czasie gotowania się makaronu. Chrupiąca cukinia i papryka w sosie z pomidorów i słonej, wyrazistej w smaku fety. Makaron doprawiam dużą ilością czosnku i ziołami.
Inne moje makarony znajdziecie tutaj: przepisy na makaron.
Składniki:
- Warzywa – można użyć dowolnych, ale nie pomijajcie pomidorów – one robią sos razem z serem feta. Brokuły i kukurydza na pewno byłyby super.
- Ser feta – nie można pominąć – daje dużo smaku.
- Makaron – można użyć dowolnego, z fusilli też jest super.
- Czosnek – jest dużo, więc ważne, żeby go drobno pokroić, a nie przeciskać przez praskę. Czosnek przeciśnięty przez praskę będzie miał o wiele ostrzejszy smak.
- Zioła – dowolne, najbardziej lubię włoskie lub prowansalskie. Można użyć mieszanki oregano, bazyli, tymianku, rozmarynu.
- Pomidory – w lecie świeże, poza sezonem – z puszki.
- Jeśli chcecie jakieś mięso do tego – najłatwiej usmażyć w kostkę pierś z kurczaka w ziołach.
Makaron z warzywami krok po kroku:
Zaczynamy od gotowania makaronu – ważne jest, żeby ugotować go al dente i zostawić sobie trochę wody z gotowania makaronu, która zagęszcza sos.
- Przygotujcie sobie wszystkie składniki – cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w paski, czosnek bardzo drobno. Pomidory sparzamy ze skórki, potem 2 pomidory kroimy w większą kostkę, a jeden bardzo drobno (część pomidorów ma zostać w kawałkach, a część utworzyć sos).
- Smażymy cukinię i paprykę i smażymy krótko na największym ogniu, aż będą lekko zabrązowione. Ważne jest najpierw wrzucić cukinię, a potem paprykę (ważniejsze jest, żeby cukinia się zabrązowiła niż papryka, bo ona ma zdecydowanie mniej smaku) i na początku w ogóle nie mieszać, żeby dać warzywom się zabrązowić.
3. Dodajemy czosnek, chilli (jeśli używacie) i zioła (używam prowansalskich lub włoskich).
4. Dodajemy pomidory i wodę z gotowania się makaronu. Gotujemy kilka minut, aż część z nich otworzy sos. Zamiast świeżych pomidorów można dodać puszkę pomidorów (wtedy będziecie mieć więcej sosu), nie trzeba dodawać wody z gotowania się makaronu.
5. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy patelnię z ognia. Kruszymy fetę.
6. Mieszamy wszystko z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Tagliatelle z cukinią, papryką, pomidorami i fetą.
składniki
- 150 g makaronu np. tagliatelle lub fusilli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 3 średnie pomidory lub poza sezonem ½-1 puszki pomidorów
- 3 duże ząbki czosnku lub 5 mniejszych
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta płatków chilli lub do smaku, można pominąć
- 100 g sera feta
- sól i pieprz do smaku
- do podania: świeże zioła np. bazylia, tymianek
Would you like to save this?
wykonanie
- Nastawić wodę na makaron i ugotować go al dente (czyli nie może być całkiem miękki, musi być go czuć podczas gryzienia, nie potrzeba dużej ilości wody, musi być dobrze posolona i nie dodajemy oliwy). Zachować ok. 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu (ma dużo skrobi i ładnie zagęszcza sos).
- Pokroić wszystkie warzywa: cukinię na pół a potem na plasterki 5mm, paprykę w paski 5mm, czosnek bardzo drobno (pokroić, nie przeciskać przez praskę). Pomidory oblać wrzątkiem, obrać ze skórki. 2 pomidory pokroić w średnią kostkę, 1 bardzo drobno.
- Na dużej patelni rozgrzać olej na dużym ogniu. Dodać cukinię i paprykę. Smażyć na najwyższym ogniu przez ok. 2 minuty, nie mieszając (trzeba dać warzywom czas, żeby się lekko zabrązowiły), potem mieszając gotować jeszcze ok. 1-2 minuty.
- Dodać czosnek, chilli (jeśli używacie) i suszone zioła. Smażyć ok. 30-60 sekund, mieszając.
- Dodać świeże pomidory i wodę z gotowania się makaronu (ok. 1/4 szklanki) i gotować ok. 2-3 minuty. Jeśli dodajecie pomidory z puszki nie trzeba dodawać wody z gotowania się makaronu.
- Patelnię zdjąć z ognia, sos doprawić solą i pieprzem (nie dużo, feta już jest słona). Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
- Makaron można podać posypany świeżymi ziołami i dodatkową porcją sera feta.
- Smacznego!
uwagi
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
16 komentarzy
Patrycja
10 września 2022 o 14:59Rewelacja!!!!
Dodałam dużo czosnku, czosnek niedźwiedzi i cząber.
Oprócz pomidorów dodałam pasatę.
Dariusz
29 grudnia 2020 o 18:11Polecam wszystkim Italo food fanom bez doswiadczenia w gotowaniu.
Malo jest takich dobrych past przepisow.
Marta
16 listopada 2020 o 16:49Super przepis
Ula
18 września 2020 o 08:35Super
Ala
15 października 2021 o 10:03Czy sos serowy będzie do tego pasował? Mam nadmiar sera żółtego, trzeba wykorzystać
Aleksandra
15 października 2021 o 12:04tak, można dodać ser żółty zamiast fety
GOSIA
1 września 2020 o 19:11Danie smaczne i szybkie, uwielbiam takie połączenie składników.
Paulina
13 lipca 2020 o 08:50Super pomysł! Bardzo smaczne!
Beata
9 lipca 2020 o 14:51Dobre to 😀 Będę robić cześciej
Sylwia
5 kwietnia 2020 o 16:06Bardzo fajny przepis. Dziękuję za inspirację. Pyszne danie
Marta
7 czerwca 2020 o 12:02Pyszności! Dodałam jeszcze kurczaka. Omomomom. Na pewno będę robić częściej.
Anna
11 listopada 2018 o 17:50Super. Zrobiłam sama. Poleciłam koleżance. Obie jesteśmy teraz fankami tego szybkiego obiadu gdzie większości składników to zdrowe pyszne warzywa.
Aleksandra
11 listopada 2018 o 20:43Bardzo się cieszę, dziękuję za pozostawienie komentarza! 🙂
klara47
16 lipca 2018 o 19:48Szybki obiad, wszystkim smakowało, dzięki 🙂
Aleksandra
16 lipca 2018 o 19:56Super, miło mi słyszeć 🙂
MałSki
17 sierpnia 2020 o 14:53Super