Tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem
Pyszna, prosta i błyskawiczna do przygotowania tarta z ciasta francuskiego.
Ciasto wystarczy rozwałkować, podpiec, posmarować serkiem kozim, a na nim ułożyć grillowaną cukinię i oliwki. Kropką nad 'i’ jest skórka z cytryny dodana do serka oraz bazylia, którą posypujemy upieczoną tartę. Nie warto tutaj nic pomijać, bo te kilka składników naprawdę dobrze do siebie pasuje i fajnie się zgrywa razem w całość. Tartę można podać na przyjęcie, lub jako część obiadu, razem z zupą (my jedliśmy ją razem z tą zupą z dyni). Smakuje również świetnie skropiona pesto.
Tarta ma lekki i orzeźwijący smak, ciasto francuskie jest cudownie kruche, listkujące się i maślane, wypróbujcie koniecznie!
Do przepisu wykorzystałam szybkie ciasto francuskie, złożone 3 razy, robi się je bardzo szybko – dzięki temu tarta jest pyszna i wyraźnie maślana. Dla ambitnych i mających więcej czasu polecam również przepis na tradycyjne ciasto francuskie 🙂
Tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem
składniki
- ok. 250g ciasta francuskiego ½ porcji z mojego przepisu
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki oleju do smażenia
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 7 czarnych oliwek
- 140 g serka koziego twarożku, nie pleśniowego
- skórka z ½ cytryny koniecznie
- 3 łyżki mleka do rozcieńczenia serka
- sól i pieprz do smaku
- mała garść świeżej bazylii
Would you like to save this?
wykonanie
- Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na okrąg ok. 28 cm (na grubość ok 2 mm).
- Przygotować foremkę do pieczenia lub inne okrągłe naczynie, które można włożyć do piekarnika o średnicy ok. 24 cm, z kolejnego arkuszu papieru do pieczenia wyciąć okrąg o średnicy dna tego naczynia.
- Ciasto trzeba najpierw podpiec: ponakłuwać widelcem (w tym miejscu gdzie będzie naczynie), położyć na nim wycięty okrąg z papieru do pieczenia, na nim naczynie, obciążyć je dodatkowo innym naczyniem lub np. suchym grochem (ciasto podczas pieczenia będzie rosnąć i podnosić foremkę), brzegi ciasta zwinąć w rulonik otaczający foremkę.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni, ciasto włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
- W tym czasie grillować cukinię: pociąć ją na 1 cm paski, doprawić solą, pieprzem i ziołami, grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej na średnio-wysokim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż cukinia pokryje się brązowymi paskami (ale nie czarnymi). Cukinia ma być tak prawie gotowa, czyli ma być jeszcze bardzo lekko twarda, bo będzie się jeszcze chwile piec w piekarniku. Cukinię można też zwyczajnie usmażyć na patelni. Przełożyć na talerz.
- Serek kozi wymieszać z mlekiem (dodać taką jego ilość aby łatwo się go rozsmarowywało), skórką z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Oliwki pokroić na plasterki.
- Ciasto piec ok. 20 minut, aż się napuszy i lekko zezłoci, wyjąć z piekarnika, usunąć foremkę z obciążeniem i okrągły papier do pieczenia.
- Posmarować serkiem, ułożyć plastry cukinii i oliwki, włożyć do piekarnika i piec jeszcze 5-10 minut, aż brzeg tarty będzie dobrze zarumieniony.
- Wyciągnąć z piekarnika, pokroić. Najlepiej smakuje lekko ciepła lub 1-2 godziny po upieczeniu.
Brak komentarzy