Pyszna tarta z ciasta fracuskiego ze słodką, karmelizowaną cebulą i gruszką oraz wyrazistym w smaku serem pleśniowym. To tylko kilka składników, ale smak jest genialny. Tartę można podać jako przystawkę, świetnie będzie pasować do kieliszka wina i prostej sałaty, lub po prostu jako dodatek do zupy.
Składniki:
- Cebula – można użyć żółtej lub białej cebuli. Nie polecam słodkich odmian cebuli do karmelizowania.
- Masło klarowane – bardzo polecam do smażenia cebuli. Można użyć również oleju ale cebula smażona na maśle klarowanym będzie smakować o wiele lepiej.
- Gruszka – najlepiej jest użyć twardej niedojrzałej gruszki lub tylko lekko dojrzałej. Miękka, bardzo dojrzała gruszka rozpadnie się podczas pieczenia.
- Ser pleśniowy – do tego przepisu najlepiej jest użyć sera pleśniowego o wyrazistym smaku, takiego o pół-twardej konsystencji, który da się kruszyć, a nie kremowego (można użyć obydwu rodzajów, ale lepszy jest twardszy, nie kremowy). Użyłam sera podobnego do sera Roquefort.
- Ciasto francuskie – najlepiej znaleźć takie na maśle, smakuje najlepiej. Ciasto francuskie możecie też zrobić sami, na stronie mam przepis na szybkie ciasto francuskie i tradycyjne ciasto francuskie.
- Śmietana lub jajko – do posmarowania ciasta. Ja zazwyczaj używam śmietany lub mleka do posmarowania brzegów tarty, bo szkoda na tak małą ilość rozbijać całe jajko.
Jak zrobić tartę z cebulą krok po kroku:
- Karmelizowanie cebuli:
Karmelizowanie cebuli polega na powolnym smażeniu jej na małym ogniu, aż nabierze złocistej barwy, będzie bardzo miękka i naturalnie bardzo słodka. Tego procesu nie da się niestety przyspieszyć. Całkowite karmelizowanie cebuli zajmuje minimum 45 minut, a najczęściej około godzinę (nie wierzcie przepisom na francuską zupę cebulową które każą Wam smażyć cebulę przez 10-15 minut!). W tym przepisie smażymy cebulę tylko przez 25 minut, bo będzie ona jeszcze pieczona, co dokończy karmelizację. Nie pomijajcie ani pospieszajcie tego etapu – nie pożałujecie! Smak takiej cebuli jest naprawdę rewelacyjny.
Cebulę należy pokroić na plasterki a następnie smażyć na maśle klarowanym przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie bardzo miękka i złocista. Można sobie spokojnie coś w tym czasie oglądać!
2. Nacinamy brzeg arkusza ciasta francuskiego i nakłuwamy je widelcem.
3. Na cieście francuskim kładziemy cienkie plasterki gruszek.
4. Następnie rozkładamy usmażoną cebulę.
5. Kruszymy ser pleśniowy na wierzch. Brzegi tarty smarujemy śmietaną/mlekiem/roztrzepanym jajkiem. Tarta jest gotowa do pieczenia!
Tartę pieczemy aż ciasto francuskie będzie napuszone i złociste, czyli ok. 25 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
Przechowywanie:
Tarta najlepiej smakuje ciepła, świeżo upieczona. Jak wszystkie dania z ciasta francuskiego, ciasto to po ok. 2 godzinach przestanie być idealnie chrupiące. Tartę można podgrzać w piekarniku, aż będzie ciepła. Smakuje prawie jak świeżo upieczona (jest naprawdę dobra ale nie aż tak idealnie chrupiąca jak świeżo upieczona). Tartę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owniętą w folię plastikową, następnie odgrzewamy.
Ogólne zasady pracy z ciastem francuskim:
- ciasto francuskie lubi zimno, więc wyciągamy je z lodówki dopiero jak mamy przygotowane wszystkie składniki
- składniki, które nakładamy na ciasto również muszą być zimne (czyli tutaj cebula musi być schłodzona)
- można użyć mrożonego ciasta, ale najpierw trzeba je rozmrozić przez noc w lodówce (jeśli zostawimy je do szybkiego odmrożenia na blacie, może popękać)
- nie można nałożyć na ciasto zbyt dużo składników, bo nie będzie puszyste
Jak można podać tartę z cebulą:
- Świetnie nadaje się na imprezy jako przystawka. Tą tartę można również upiec w postaci małych, indywidualnych tart (kwadratowych), lub jeszcze lepiej wyglądałyby małe okrągłe tarty. Wtedy będziecie mieć sporo skrawków ciasta, które możecie obtoczyć w cynamonowym cukrze i upiec ciasta (podobnie jak ciastka palmiery).
- Na bardziej elegancją okazję kawałki tarty można podać z prostą sałatą z winegretem i wytrawnym białym winem.
- Tartę można po prostu podać jako dodatek do zupy do obiadu. Pasować będzie np. zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą lub zupa marchewkowo-kokosowa.
Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym
składniki
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
- 3 średnie żółte cebule 400g
- 1/2 dużej gruszki niedojrzała, twarda lub lekko dojrzała
- 75 g sera pleśniowego lepszy jest półtwardy i kruchy niż kremowy, użyłam sera podobnego do sera Roquefort
- 1 arkusz ciasta francuskiego 240 g
- 1 łyżka śmietany kremówki lub 1 jajko + 1 łyżka mleka
Would you like to save this?
wykonanie
- Karmelizujemy cebule: Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Masło klarowane rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę. Smażenie można rozpocząć na średnio-wysokim lub średnim ogniu i potem stopniowo obniżać do najniższego, jak cebula zacznie przywierać do dna i za szybko się brązowić. Nie można smażyć cebuli na zbyt wysokim ogniu, bo się spali i będzie gorzka. Cebulę smażymy i mieszamy od czasu do czasu (wyższy ogień = częściej, niższy ogień = rzadziej), aż będą miękkie i złociste (patrz na zdjęcia). Cebula powinna być częściowo zkarmelizowana, zajmie to ok. 25-30 minut (pełna karmelizacja zajęłaby 45-60 minut), my przestajemy na tym etapie bo cebula będzie się jeszcze piec i tam się w pełni zkarmelizuje. Cebulę zdjąć z patelni i zostawić w chłodnym miejscu do ostudzenia.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, opcja góra-dół bez termoobiegu.
- Gruszkę kroimy na ćwiartki, wycinamy środek i kroimy na cienkie plasterki (nie trzeba jej obierać).
- Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Ostrym niżem nacinamy ciasto tak, aby jego brzegi miały ok. 1.5 cm (nie nacinamy ciasta przez całą jego grubość, tylko delikatnie). Ciasto wraz z dołączonym papierem do pieczenia przenosimy na blaszkę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej jego powierzchni oprócz brzegów.
- Na cieście rozkładamy plasterki gruszek, następnie ostudzone karmelizowane cebule, a na wierzchu kruszymy ser pleśniowy.
- Brzegi ciasta smarujemy śmietaną lub roztrzepanym 1 jajkiem z łyżką mleka.
- Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, lub aż ciasto będzie puszyste i złociste.
- Smacznego!
uwagi
- Uwagi odnośnie składników:
- Cebula – można użyć żółtej lub białej cebuli. Nie polecam słodkich odmian cebuli do karmelizowania.
- Masło klarowane – bardzo polecam do smażenia cebuli. Można użyć również oleju ale cebula smażona na maśle klarowanym będzie smakować o wiele lepiej.
- Gruszka – najlepiej jest użyć twardej niedojrzałej gruszki lub tylko lekko dojrzałej. Miękka, bardzo dojrzała gruszka rozpadnie się podczas pieczenia.
- Ser pleśniowy – do tego przepisu najlepiej jest użyć sera pleśniowego o wyrazistym smaku, takiego o pół-twardej konsystencji, który da się kruszyć, a nie kremowego (można użyć obydwu rodzajów, ale lepszy jest twardszy, nie kremowy). Użyłam sera podobnego do sera Roquefort.
- Ciasto francuskie – najlepiej znaleźć takie na maśle, smakuje najlepiej. Ciasto francuskie możecie też zrobić sami, na stronie mam przepis na szybkie ciasto francuskie i tradycyjne ciasto francuskie.
- Śmietana lub jajko – do posmarowania ciasta. Ja zazwyczaj używam śmietany lub mleka do posmarowania brzegów tarty, bo szkoda na tak małą ilość rozbijać całe jajko.
- Przechowywanie: Tarta najlepiej smakuje ciepła, świeżo upieczona. Jak wszystkie dania z ciasta francuskiego, ciasto to po ok. 2 godzinach przestanie być idealnie chrupiące. Tartę można podgrzać w piekarniku, aż będzie ciepła. Smakuje prawie jak świeżo upieczona (jest naprawdę dobra ale nie aż tak idealnie chrupiąca jak świeżo upieczona). Tartę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owniętą w folię plastikową, następnie odgrzewamy.
- Ogólne zasady pracy z ciastem francuskim:
- ciasto francuskie lubi zimno, więc wyciągamy je z lodówki dopiero jak mamy przygotowane wszystkie składniki
- składniki, które nakładamy na ciasto również muszą być zimne (czyli tutaj cebula musi być schłodzona)
- można użyć mrożonego ciasta, ale najpierw trzeba je rozmrozić przez noc w lodówce (jeśli zostawimy je do szybkiego odmrożenia na blacie, może popękać)
- nie można nałożyć na ciasto zbyt dużo składników, bo nie będzie puszyste
- Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy