francuska/ Impreza/ przystawki

Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym

11 czerwca 2020 przez Aleksandra

Pyszna tarta z ciasta fracuskiego ze słodką, karmelizowaną cebulą i gruszką oraz wyrazistym w smaku serem pleśniowym. To tylko kilka składników, ale smak jest genialny. Tartę można podać jako przystawkę, świetnie będzie pasować do kieliszka wina i prostej sałaty, lub po prostu jako dodatek do zupy.

Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym

Składniki:

  • Cebula – można użyć żółtej lub białej cebuli. Nie polecam słodkich odmian cebuli do karmelizowania.
  • Masło klarowane – bardzo polecam do smażenia cebuli. Można użyć również oleju ale cebula smażona na maśle klarowanym będzie smakować o wiele lepiej.
  • Gruszka – najlepiej jest użyć twardej niedojrzałej gruszki lub tylko lekko dojrzałej. Miękka, bardzo dojrzała gruszka rozpadnie się podczas pieczenia.
  • Ser pleśniowy – do tego przepisu najlepiej jest użyć sera pleśniowego o wyrazistym smaku, takiego o pół-twardej konsystencji, który da się kruszyć, a nie kremowego (można użyć obydwu rodzajów, ale lepszy jest twardszy, nie kremowy). Użyłam sera podobnego do sera Roquefort.
  • Ciasto francuskie – najlepiej znaleźć takie na maśle, smakuje najlepiej. Ciasto francuskie możecie też zrobić sami, na stronie mam przepis na szybkie ciasto francuskie i tradycyjne ciasto francuskie.
  • Śmietana lub jajko – do posmarowania ciasta. Ja zazwyczaj używam śmietany lub mleka do posmarowania brzegów tarty, bo szkoda na tak małą ilość rozbijać całe jajko.
Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym na desce do krojenia

Jak zrobić tartę z cebulą krok po kroku:

karmelizowanie cebuli na patelni
  1. Karmelizowanie cebuli:

Karmelizowanie cebuli polega na powolnym smażeniu jej na małym ogniu, aż nabierze złocistej barwy, będzie bardzo miękka i naturalnie bardzo słodka. Tego procesu nie da się niestety przyspieszyć. Całkowite karmelizowanie cebuli zajmuje minimum 45 minut, a najczęściej około godzinę (nie wierzcie przepisom na francuską zupę cebulową które każą Wam smażyć cebulę przez 10-15 minut!). W tym przepisie smażymy cebulę tylko przez 25 minut, bo będzie ona jeszcze pieczona, co dokończy karmelizację. Nie pomijajcie ani pospieszajcie tego etapu – nie pożałujecie! Smak takiej cebuli jest naprawdę rewelacyjny.

Cebulę należy pokroić na plasterki a następnie smażyć na maśle klarowanym przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie bardzo miękka i złocista. Można sobie spokojnie coś w tym czasie oglądać!

nacinanie arkusza ciasta francuskiego

2. Nacinamy brzeg arkusza ciasta francuskiego i nakłuwamy je widelcem.

plastry gruszek na arkuszu ciasta francuskiego

3. Na cieście francuskim kładziemy cienkie plasterki gruszek.

plastry gruszek i karmelizowana cebula na arkuszu ciasta francuskiego

4. Następnie rozkładamy usmażoną cebulę.

plastry gruszek, karmelizowana cebula i ser pleśniowy na arkuszu ciasta francuskiego

5. Kruszymy ser pleśniowy na wierzch. Brzegi tarty smarujemy śmietaną/mlekiem/roztrzepanym jajkiem. Tarta jest gotowa do pieczenia!

Tartę pieczemy aż ciasto francuskie będzie napuszone i złociste, czyli ok. 25 minut w 190 stopniach.

Smacznego!

Przechowywanie:

Tarta najlepiej smakuje ciepła, świeżo upieczona. Jak wszystkie dania z ciasta francuskiego, ciasto to po ok. 2 godzinach przestanie być idealnie chrupiące. Tartę można podgrzać w piekarniku, aż będzie ciepła. Smakuje prawie jak świeżo upieczona (jest naprawdę dobra ale nie aż tak idealnie chrupiąca jak świeżo upieczona). Tartę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owniętą w folię plastikową, następnie odgrzewamy.

Ogólne zasady pracy z ciastem francuskim:

  • ciasto francuskie lubi zimno, więc wyciągamy je z lodówki dopiero jak mamy przygotowane wszystkie składniki
  • składniki, które nakładamy na ciasto również muszą być zimne (czyli tutaj cebula musi być schłodzona)
  • można użyć mrożonego ciasta, ale najpierw trzeba je rozmrozić przez noc w lodówce (jeśli zostawimy je do szybkiego odmrożenia na blacie, może popękać)
  • nie można nałożyć na ciasto zbyt dużo składników, bo nie będzie puszyste
kawałek tarty z karmelizowaną cebulą z sałatą na białym talerzu

Jak można podać tartę z cebulą:

  • Świetnie nadaje się na imprezy jako przystawka. Tą tartę można również upiec w postaci małych, indywidualnych tart (kwadratowych), lub jeszcze lepiej wyglądałyby małe okrągłe tarty. Wtedy będziecie mieć sporo skrawków ciasta, które możecie obtoczyć w cynamonowym cukrze i upiec ciasta (podobnie jak ciastka palmiery).
  • Na bardziej elegancją okazję kawałki tarty można podać z prostą sałatą z winegretem i wytrawnym białym winem.
  • Tartę można po prostu podać jako dodatek do zupy do obiadu. Pasować będzie np. zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą lub zupa marchewkowo-kokosowa.

Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym

Pyszna tarta z ciasta fracuskiego ze słodką, karmelizowaną cebulą i gruszką oraz wyrazistym w smaku serem pleśniowym. To tylko kilka składników, ale smak jest genialny. Tartę można podać jako przystawkę, świetnie będzie pasować do kieliszka wina i prostej sałaty, lub po prostu jako dodatek do zupy.
puff pastry onion tart with pear and blue cheese
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 40 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 1 godz 5 min
porcje 1 tarta
kalorie 340kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 3 średnie żółte cebule 400g
  • 1/2 dużej gruszki niedojrzała, twarda lub lekko dojrzała
  • 75 g sera pleśniowego lepszy jest półtwardy i kruchy niż kremowy, użyłam sera podobnego do sera Roquefort
  • 1 arkusz ciasta francuskiego 240 g
  • 1 łyżka śmietany kremówki lub 1 jajko + 1 łyżka mleka

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Karmelizujemy cebule: Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Masło klarowane rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę. Smażenie można rozpocząć na średnio-wysokim lub średnim ogniu i potem stopniowo obniżać do najniższego, jak cebula zacznie przywierać do dna i za szybko się brązowić. Nie można smażyć cebuli na zbyt wysokim ogniu, bo się spali i będzie gorzka. Cebulę smażymy i mieszamy od czasu do czasu (wyższy ogień = częściej, niższy ogień = rzadziej), aż będą miękkie i złociste (patrz na zdjęcia). Cebula powinna być częściowo zkarmelizowana, zajmie to ok. 25-30 minut (pełna karmelizacja zajęłaby 45-60 minut), my przestajemy na tym etapie bo cebula będzie się jeszcze piec i tam się w pełni zkarmelizuje. Cebulę zdjąć z patelni i zostawić w chłodnym miejscu do ostudzenia.
  • Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, opcja góra-dół bez termoobiegu.
  • Gruszkę kroimy na ćwiartki, wycinamy środek i kroimy na cienkie plasterki (nie trzeba jej obierać).
  • Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Ostrym niżem nacinamy ciasto tak, aby jego brzegi miały ok. 1.5 cm (nie nacinamy ciasta przez całą jego grubość, tylko delikatnie). Ciasto wraz z dołączonym papierem do pieczenia przenosimy na blaszkę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej jego powierzchni oprócz brzegów.
  • Na cieście rozkładamy plasterki gruszek, następnie ostudzone karmelizowane cebule, a na wierzchu kruszymy ser pleśniowy.
  • Brzegi ciasta smarujemy śmietaną lub roztrzepanym 1 jajkiem z łyżką mleka.
  • Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, lub aż ciasto będzie puszyste i złociste.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • Cebula – można użyć żółtej lub białej cebuli. Nie polecam słodkich odmian cebuli do karmelizowania.
    • Masło klarowane – bardzo polecam do smażenia cebuli. Można użyć również oleju ale cebula smażona na maśle klarowanym będzie smakować o wiele lepiej.
    • Gruszka – najlepiej jest użyć twardej niedojrzałej gruszki lub tylko lekko dojrzałej. Miękka, bardzo dojrzała gruszka rozpadnie się podczas pieczenia.
    • Ser pleśniowy – do tego przepisu najlepiej jest użyć sera pleśniowego o wyrazistym smaku, takiego o pół-twardej konsystencji, który da się kruszyć, a nie kremowego (można użyć obydwu rodzajów, ale lepszy jest twardszy, nie kremowy). Użyłam sera podobnego do sera Roquefort.
    • Ciasto francuskie – najlepiej znaleźć takie na maśle, smakuje najlepiej. Ciasto francuskie możecie też zrobić sami, na stronie mam przepis na szybkie ciasto francuskie i tradycyjne ciasto francuskie.
    • Śmietana lub jajko – do posmarowania ciasta. Ja zazwyczaj używam śmietany lub mleka do posmarowania brzegów tarty, bo szkoda na tak małą ilość rozbijać całe jajko.
  • Przechowywanie: Tarta najlepiej smakuje ciepła, świeżo upieczona. Jak wszystkie dania z ciasta francuskiego, ciasto to po ok. 2 godzinach przestanie być idealnie chrupiące. Tartę można podgrzać w piekarniku, aż będzie ciepła. Smakuje prawie jak świeżo upieczona (jest naprawdę dobra ale nie aż tak idealnie chrupiąca jak świeżo upieczona). Tartę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owniętą w folię plastikową, następnie odgrzewamy.
  • Ogólne zasady pracy z ciastem francuskim:
    • ciasto francuskie lubi zimno, więc wyciągamy je z lodówki dopiero jak mamy przygotowane wszystkie składniki
    • składniki, które nakładamy na ciasto również muszą być zimne (czyli tutaj cebula musi być schłodzona)
    • można użyć mrożonego ciasta, ale najpierw trzeba je rozmrozić przez noc w lodówce (jeśli zostawimy je do szybkiego odmrożenia na blacie, może popękać)
    • nie można nałożyć na ciasto zbyt dużo składników, bo nie będzie puszyste
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj przystawka, tarta
Kuchnia inspirowane kuchnią francuską, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here