Pyszna tarta z figami – na kruchym i maślanym spodzie z delikatnym kremem pistacjowym. Frangipane to francuski krem, bardzo prosty do zrobienia. Najczęściej w jego skład wchodzą migdały, ale można użyć również innych orzechów. W tym przepisie na pewno będą pasować migdały lub orzechy laskowe. Zamiast fig można użyć np. śliwek. Tarta jest naprawdę prosta do zrobienia, a zachwyca smakiem. Najpierw podpiekamy kruchy spód, potem nakładamy masę orzechową, a na wierzchu układamy figi i jeszcze raz pieczemy. Smakuje przepysznie 🙂
W sezonie na figi polecam również kurczaka w sosie balsamicznym z figami lub kanapki z serkiem kozim figami, miodem i tymiankiem!
Tarta z kremem pistacjowym i figami
składniki
kruchy spód:
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 20 g cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
krem pistacjowy (frangipane):
- 100 g pistacji waga bez łupinek, drobno zmielonych
- 75 g miękkiego masła
- 90 g białego cukru
- skórka starta z 1/4 cytryny
- 1 duże jajko
dodatkowo:
- 4 figi pokrojone na 8 części
Would you like to save this?
wykonanie
ciasto kruche:
- Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, wcierać masło w mąkę opuszkami palców, aż powstanie kruszonka (o wielkości groszku, grudki mogą mieć różną wielkość). Dodać zimną wodę, szybkimi ruchami zagnieść gładką kulę ciasta (należy uważać, żeby nie wyrabiać ciasta za długo).
- Mój ulubiony sposób – z pomocą robota planetarnego. Do misy miksera dodać mąkę, cukier puder, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać na najmniejszych obrotach miksera za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstaną duże grudki (mogą mieć różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę i dalej mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
- W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, cukier puder, sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Krótko miksować z przerwami, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i jeszcze kilka razy krótko miksować, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo).
- We wszystkich przypadkach kulę ciasta spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Krem pistacjowy (frangipane):
- Na wysokich obrotach miskera ubić masło z cukrem i skórką z cytryny przez około 2 minuty (jesli masło jest zimne, najpierw trzeba ubić samo masło, żeby trochę zmiękło, potem dodać cukier i razem miksować).
- Dodać zmielone pistacje, krótko zmiksować, następnie dodać jajko i krótko zmiksować do połączenia składników.
- Wstawić krem do lodówki.
Pieczenie:
- Gdy minie godzina od wstawienia ciasta do lodówki nagrzać piekarnik na 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
- Ciasto rozwałkować (np. na arkuszu papieru do pieczenia), wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
- Podpiekanie spodu: Na surowym cieście położyć arkusz papieru do pieczenia, a na nim obciążenie (żeby brzegi tarty nie opadły, można wykorzystać specjalne kulki ceramiczne lub suchy groch / ryż). Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, następnie zdjąć obciążenie z papierem do pieczenia i piec jeszcze 10-15 minut, aż spód będzie złocisty.
- Na upieczony spód wyłożyć masę pistacjową, wyrównać, nałożyć figi, wcisnąć je w krem.
- Piec około 25-30 minut lub do czasu, aż krem będzie ścięty (można poruszyć foremką, środek tarty nie powinien się ruszać).
- Lekko ostudzić, kroić na porcje i podawać. Tartę można posypać pistacjami.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Just Megik
5 marca 2019 o 19:10Figi i pistacje- brzmi trochę bałkańsko,coś w tureckim albo chorwackim klimacie! Dla mnie bomba 🙂
Aleksandra
5 marca 2019 o 20:01to pyszna kombinacja 🙂