Tarta z rabarbarem i truskawkami. Pyszna krucha tarta w formie galette ze słodkimi truskawkami i lekko kwaśnym rabarbarem. Ciasto kruche jest z dużą ilością mielonych migdałów, co sprawia, że smakuje jeszcze lepiej, pysznie orzechowo. Tartę posypujemy płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią na wierzchu. Galette, czyli inaczej tarta rustykalna to najprostsza tarta jaką możecie zrobić. Nie trzeba podpiekać spodu, wystarczy owoce wyłożyć na rozwałkowanym cieście, ciasto zawinąć na owoce i piec!
W sezonie na truskawki nie można nie upiec tego ciasta: ciasto kokosowe z truskawkami.
Tarta z rabarbarem i truskawkami – krok po kroku:
Zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego, można je zrobić na 3 sposoby:
Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i solą, dodać cukier i zimne masło pokrojone w kostkę, wcierać masło w mąkę opuszkami palców, aż powstanie kruszonka (mniej więcej o wielkości groszku, grudki mogą mieć różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę, szybkimi ruchami zagnieść gładką kulę ciasta (należy uważać, żeby nie wyrabiać ciasta za długo).
Mój ulubiony sposób – z pomocą robota planetarnego (na zdjęciach). Do misy miksera dodać mąkę, mielone migdały i sól, zmiksować na najmniejszych obrotach. Dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Miksować na średnich obrotach miksera za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstaną duże grudki (mogą mieć różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę i dalej mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, mielone migdały, cukier, sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Krótko miksować z przerwami, aż powstanie kruszonka (grudki mogą różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę i jeszcze kilka razy krótko miksować, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo).
We wszystkich przypadkach kulę ciasta spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Po zrobieniu ciasta od razu zacząć robić nadzienie – owoce potrzebują czasu, żeby puścić soki.
Robimy nadzienie:
Rabarbar pokroić na plasterki ok. 1.5 cm. Odciąć szypułki z truskawek, większe truskawki pokroić na 2-3 części, średnie na pół, małe zostawić w całości. Dodać do średniej miski razem z cukrem, wymieszać i odstawić.
Po upływie godziny czasu można nastawić piekarnik nastawić na 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
Truskawki i rabarbar odcedzić na sitku (puszczą sok, który wylewamy lub wykorzystujemy do np. posłodzenia herbaty), osuszyć je dobrze ręcznikami papierowymi i wymieszać ze skrobią kukurydzianą.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, podsypanym dobrze mąką, na duży okrąg o średnicy ok. 40 cm (ciasto ma mieć grubość ok. 3-4mm).
Owoce rozłożyć na cieście, zostawiając ok. 5cm brzegów. Posypać owoce czubatą łyżką cukru. Brzegi ciasta na których nie ma owoców naciąć w 8 miejscach.
Ciasto założyć na owoce.
Jajko roztrzepać w małej misce i wymieszać z łyżką mleka, posmarować nim ciasto.
Ciasto posypać pozostałą łyżką cukru i płatkami migdałów.
Włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Podajemy koniecznie z lodami waniliowymi.
Zobacz na filmie jak zrobić tartę:
Tarta z rabarbarem i truskawkami
składniki
ciasto kruche z migdałami:
- 155 g mąki 1 i ¼ szklanki
- 80 g mielonych migdałów 2/3 szklanki
- 145 g masła 1 ¼ szklanki
- 50 g brązowego cukru ¼ szklanki
- duża szczypta soli
- 1 łyżka zimnej wody lub odrobina więcej
owoce:
- 300 g rabarbaru
- 400 g truskawek
- 50 g cukru
dodatkowo:
- 2 łyżki skrobii kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki brązowego cukru lub cukru waniliowego
- 4 łyżki płatków migdałów
do podania:
- lody waniliowe
Would you like to save this?
wykonanie
ciasto kruche – na 3 sposoby:
- Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i solą, dodać cukier i zimne masło pokrojone w kostkę, wcierać masło w mąkę opuszkami palców, aż powstanie kruszonka (mniej więcej o wielkości groszku, grudki mogą mieć różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę, szybkimi ruchami zagnieść gładką kulę ciasta (należy uważać, żeby nie wyrabiać ciasta za długo).
- Mój ulubiony sposób – z pomocą robota planetarnego. Do misy miksera dodać mąkę, mielone migdały i sól, zmiksować na najmniejszych obrotach. Dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Miksować na średnich obrotach miksera za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstaną duże grudki (mogą mieć różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę i dalej mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
- W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, mielone migdały, cukier, sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Krótko miksować z przerwami, aż powstanie kruszonka (grudki mogą różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę i jeszcze kilka razy krótko miksować, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo).
- We wszystkich przypadkach kulę ciasta spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
- Po zrobieniu ciasta od razu zacząć robić nadzienie.
Nadzienie:
- Rabarbar pokroić na plasterki ok. 1.5 cm.
- Odciąć szypułki z truskawek, większe truskawki pokroić na 2-3 części, średnie na pół, małe zostawić w całości.
- Dodać do średniej miski razem z cukrem, wymieszać i odstawić.
Galette:
- Piekarnik nastawić na 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, podsypanym dobrze mąką, na duży okrąg o średnicy ok. 40 cm (ciasto ma mieć grubość ok. 3-4mm).
- Truskawki i rabarbar odcedzić na sitku (puszczą sok), osuszyć je dobrze ręcznikami papierowymi i wymieszać ze skrobią kukurydzianą. Rozłożyć na cieście, zostawiając ok. 5cm brzegów. Posypać owoce czubatą łyżką cukru.
- Brzegi ciasta na których nie ma owoców naciąć w 8 miejscach, następnie założyć ciasto na owoce.
- Jajko roztrzepać w małej misce i wymieszać z łyżką mleka, posmarować nim ciasto.
- Ciasto posypać pozostałą łyżką cukru i płatkami migdałów.
- Włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Podajemy koniecznie z lodami waniliowymi.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy