Pyszna tarta ze szparagami, na kruchym cieście z dodatkiem parmezanu i tymianku i pysznym serowym nadzieniem.
Co potrzebujecie na tartę ze szparagami:
(Pełna lista składników znajduje się na końcu postu).
- ciasto kruche z dodatkiem parmezanu i tymianku (mąka, masło, parmezan, tymianek zimna woda, sól i pieprz) – jeśli nie macie parmezanu można go pominąć i dodać 1 łyżkę mąki więcej, zamiast tymianku można dodać inne ulubione zioła, równiez świeże
- szparagi – zamiast szparagów można też dodać inne warzywa jak brokuły (podgotowane) lub cukinia (podsmażona)
- nadzienie (jajka, mleko, śmietana, tymianek, ser Gruyere, skórka z cytryny, sól i pieprz) – można użyć innego sera niż Gruyere, np. Parmezan lub cheddar. Zamiast śmietany można dodać więcej mleka ale nadzienie będzie mniej puszyste i kremowe.
Jak zrobić tartę ze szparagami krok po kroku:
KROK 1: Zaczynami od zrobienia kruchego ciasta:
- dodajemy wszystkie składniki oprócz wody do miski i albo wyrabiamy ciasto rękami albo mikserem, aż powstanie kruszonka
- dodajemy zimną wodę i wyrabiamy składniki (lub miksujemy), aż powstanie gładkie ciasto
- ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię plastikową i wkładamy do lodówki na 1h
KROK 2: Przygotowujemy szparagi:
- odcinamy końcówki szparagów w miejscu gdzie kolor zielony przechodzi w biały
- średnie i grube szparagi obieramy obieraczką do warzyw (1/2 dolną część szparagów), cienkich szparagów nie trzeba obierać
- gotujemy przez 2 minuty (gotowałam je na patelni na której się zmieściły w całości)
KROK 3: Przygotowujemy nadzienie – wystarczy wymieszać wszystkie składniki.
KROK 4: Podpiekamy spód do tarty – dzięki temu będzie ładnie wypieczony i chrupiący. Rozwałkowujemy ciasto i wylepiamy nim foremkę. Nakłuwamy spód kilka razy widelcem.
Na spodzie kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wysypujemy suchy ryż/fasolę/ciecierzycę (można też kupić specjalne ceramiczne kulki do obciążania). Ma to na celu nadanie kształtu tarcie, bez tego boki tarty obsunęły by się w dół.
Pieczemy ciasto 20 minut z obciążeniem i ok. 15 min bez (żeby ciasto mogło się zarumienić).
KROK 5: Do upieczonego spodu wlewamy nadzienie. Na wierzchu kładziemy szparagi.
KROK 6: Pieczemy tartę przez ok. 35 minut lub aż będzie upieczona – nadzienie będzie złociste i ścięte – nie może się ruszać w środku przy poruszaniu foremką.
Odłożyć na 10 minut do lekkiego ostudzenia i kroić na porcje.
Smacznego!
Z czym podawać:
Wytrawne tarty najczęściej podaję z zupą krem i prosta sałatą z winegretem.
Przechowywanie:
Tarta smakuje najlepiej lekko ciepła ale też jest bardzo dobra w temperaturze pokojowej (nie polecam jej jeść całkiem zimnej).
Świetnie nadaję się na piknik/lunch do pracy.
Można ją podgrzać w piekarniku (wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy go na 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut, aż będzie ciepła.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Tarta ze szparagami
składniki
ciasto kruche:
- 190 g mąki
- 2 łyżki tartego parmezanu lub 1 łyżka mąki
- 145 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3/4 łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
- 1-2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
- 1 pęczek szparagów 500g, ok. 20 sztuk
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka 180g
- 1/2 szklanki śmietany 30-36% 120g
- 100 g sera Gruyere startego na dużych oczkach, lub Parmezan/cheddar
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- skórka starta z 1 ekologicznej cytryny
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
Przygotować ciasto kruche:
- Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, i parmezanem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło.
- Ucierać mikserem (końcówka w kształcie wiosła) lub opuszkami palców aż powstanie kruszonka wielkości zielonego groszku. Dodać bardzo zimną wodę i delikatnie uformować kulę gładkiego ciasta.
- Ciasto spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Przygotować szparagi:
- Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów – czyli w miejscu gdzie kolor zielony będzie przechodził w biały (czyli czasami trzeba odciąć dużo a czasami prawie nic). Obrać ze skórki 1/2 dolną część średnich i grubych szparagów (bardzo cienkich nie trzeba obierać).
- Podgotować szparagi przez 2 minuty (najlepiej na dużej patelni).
Nadzienie:
- W średniej misce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki aż powstanie gładka masa.
Pieczemy tartę:
- Przygotować foremkę, najlepiej kwadratową (będzie łatwiej ułożyć szparagi) o długości boku około 21 cm lub tortownicę o średnicy około 23 cm, posmarować ją masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał do foremki).
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, wyłożyć dno foremki oraz ok. 3 cm boków (ważne, nadzienia i szparagów jest sporo, brzeg musi być wysoki, żeby masa nie wylała się poza ciasto).
- Spód podziurkować widelcem, położyć na nim drugi kawałek papieru do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub ryżem/suchą fasolą/ciecierzycą (dokładnie docisnąć je do boków).
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni, na czas jego nagrzewania włożyć foremkę z ciastem do lodówki.
- Spód piec 20 min z obciążeniem, potem je zdjąć i piec jeszcze 10-15 minut, aż będzie złocisty.
- Wyjąć spód z piekarnika, wlać nadzienie, na wierzchu ułożyć szparagi.
- Piec całość ok. 30-35 min, aż masa jajeczna się zetnie i będzie lekko złocista.
- Tarta najlepiej smakuje lekko ciepła, ale zimna (np. zabrana na piknik) też jest pyszna.
- Smacznego!
Brak komentarzy