Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą jak z McDonald’s
Te wrapy to jedyna rzecz, którą zamawiam z McDonald’s, normalnie się tam nie stołuję, ale jadąc dobrych parę godzin autostradami nie ma niestety wielkiego wyboru. Te wrapy u nas w Austrii są trochę inne niż te w Polsce, zamawia się je pod nazwą crispy chicken tomato salsa wrap i składają się z chrupiącego kurczaka, słodko-kwaśno-ostrego pomidorowego sosu i kawałka sałaty zawiniętych w tortille. Nie są złe, jak na fast food, ale nie muszę Wam chyba mówić, o ile lepsze (i zdrowsze) są te domowe.
Moje wrapy składają się z:
– Chrupiącego panierowanego kurczaka, który jest tak pyszny, że mogłabym go dosłownie jeść samego. Tradycyjną panierkę zmodyfikowałam przez dodanie do niej parmezanu, skórki z cytryny i natki pietruszki. Spróbujcie koniecznie, te kotlety są GENIALNE.
– ostrego, słodko-kwaśnego sosu pomidorowego
– dodatków: ciagnącego się żółtego sera, świeżych pomidorów i sałaty
– zawiniętych w tortille.
To się nazywa zdrowy i pyszny fast food!
Jeśli szukacie innych pomysłów na tortille to polecam quesadilla – aromatyczny kurczak i warzywa zapieczone razem z serem między dwoma kawałkami tortilli.
Tortille z kurczakiem i pomidorową salsą
składniki
chrupiący kurczak:
- 330 g filetów z kurczaka / indyka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki
- 1 duże jajko
- 1 czubata łyżeczka skórki startej z ekologicznej cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki bułki tartej 40g
- 1/3 szklanki tartego parmezanu 20g, lub bułki tartej
- olej do smażenia około 4 łyżki
dodatkowo:
- 4 duże tortille
- 8 plasterków żółtego sera
- 2 pomidory pokrojone w plasterki
- 4 liście sałaty
salsa pomidorowa:
- 7 średnich pomidorów 670g, można też użyć pomidorów z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 ostre papryczki chilli lub płatki chilli, do smaku
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mąki/skrobii ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
salsa pomidorowa:
- Pomidory przelać dużą ilością gotującej się wody, obrać ze skórki, pokroić w 1-2 cm kostkę.
- Papryczkę chilli pokroić w plasterki, czosnek bardzo drobno. Jesli chcecie żeby sos był mniej ostry, wyjmijcie pestki z papryczek chilli. Można też użyć suszonych płatków chilli, jeśli nie macie świeżych papryczek.
- W większym garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chilli, podsmażać przez minutę.
- Dodać pomidory, ocet ryżowy, sos worcestershire i cukier, gotować około 30 minut na małym ogniu, aż sos będzie gęsty (od czasu do czasu trzeba sos przemieszać, pilnujcie go dobrze przez ostatnie 5 minut, żeby się nie przypalił).
- Doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować, odstawić z ognia. Jeszcze raz spróbować czy czegoś nie brakuje – soli, pieprzu, a może octu.
kotlety:
- W czasie jak sos się gotuje panierujemy kotlety.
- Na pierwszy talerz wysypać mąkę.
- Na drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z parmezanem.
- W trzecim, głębokim talerzu rozbełtać jajko, dodać do niego skórkę z cytryny i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
- Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem na około ¾ cm, porządnie doprawić solą i pieprzem z dwóch stron.
- Każdy kotlet obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. Następnie w jajku, a potem mieszance bułki tartej i parmezanu.
- Smażymy kotlety: na patelni dobrze rozgrzać na dużym ogniu sporą ilość oleju. Kotlety smażymy około 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej, aż panierka będzie z dwóch stron złocista. Kotlety powinny mieć dużo miejsca na patelni, po usmażeniu jedej porcji kotletów smażymy kolejne.
- Przełożyć na talerz i odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikami papierowymi.
składanie tortilli:
- Na dużym placku tortilli położyć 2 plasterki sera, nałożyć czubatą łyżkę sosu i ją rozsmarować. Na to położyć kawałki kurczaka – kotlety trzeba pociąć, tak żeby mieściły się w tortilli, na koniec kładziemy po 2 plasterki pomidora.
- Zawijać tortille i opiekać je w opiekaczu do kanapek lub smażyć krótko na patelni, aż się lekko zabrązowią i ser będzie ciągnący. Zapiekamy je też po to, żeby brzegi tortilli połączyły się ze sobą i można było je wygodnie jeść.
- Na koniec włożyć do wrapów listki sałaty (jeśli sałatę doda się do tortilli wcześniej to zwiędnie podczas zapiekania).
- Smacznego!
uwagi
- Tortille można podać na obiad lub jako ciepłą przekąskę. Kurczaka i sos można przygotować dzień wcześniej, a na drugi dzień złożyć tortille i podgrzać je w opiekaczu do kanapek lub na patelni, aż będą ciepłe.
- Liczba kalorii = 1 porcja = 2 tortille (½ przepisu).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Tortille z kurczakiem – krok po kroku:
Przepis ten został opublikowany w listopadzie 2017, a w lutym 2019 dodałam nowe zdjęcia.
3 komentarze
Gosia
19 lutego 2023 o 13:11No wreszcie widzę coś na kształt prawdziwego sosu z McWrapa Klasycznego Bardzo nie lubię, jak ktoś zabiera się za jakieś dania z sieciówek, nie mając o nich pojęcia. I tak np w wielu przepisach na tego wrapa, można znaleźć… ketchup z chilli. Koniec
Dziękuję za ten przepis! Pozdrawiam!
Zuza
12 listopada 2017 o 10:35hmm pyszne, ale bym sobie na śniadanie taką zjadła ;D
Aleksandra
12 listopada 2017 o 10:51jest pycha 🙂 polecam zrobić dzisiaj to jutro będzie jak znalazł na śniadanie! 🙂