Truskawki w czekoladzie – słodki deser w 10 minut
Truskawki w czekoladzie to szybki i pyszny deser. Mimo, że zimowe truskawki nie są same w sobie tak pyszne jak te letnie, to w zestawieniu z czekoladą bardzo zyskują na smaku. To świetny pomysł na świętowanie Walentynek dla zapracowanych.
Truskawki w czekoladzie są banalnie proste w przygotowaniu, ale żeby wyszły perfekcyjnie trzeba:
– truskawki umyć i dokładnie osuszyć, inaczej czekolada nie będzie się na nich trzymać
– czekoladę trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), inaczej może się rozwarstwić
– do roztopionej czekolady dobrze jest dodać drobinę oleju roślinnego, dzięki czemu polewa czekoladowa będzie miększa i nie będzie się kruszyć, jak czekolada zastygnie.
Gdy wszystkie truskawki są już oblane czekoladą, przyszedł czas na dekorowanie. Tutaj możliwości jest dużo. Truskawek nie trzeba koniecznie dekorować, same w sobie, tylko oblane czekoladą są pyszne. Jeśli chcecie dekorować, to można zrobić paski z mlecznej lub białej czekolady, posypać truskawki tartą czekoladą, wiórkami kokosowymi, kolorową posypką czy posiekanymi orzechami. Do truskawek na zdjęciu wykorzystałam liofilizowane truskawki, połamane na mniejsze kawałki w malakserze. Pięknie wyglądają, a dodatkowo smakują intensywnie truskawkowo. Dla dzieci udekorowane truskawki można nadziać na patyczki od szaszłyków, będą się na pewno z takich ‘lizaków’ cieszyły.
Jeśli szukacie innych czekoladowych dań na specjalną okazję, spróbujcie również:
– ciastko czekoladowe z płynnym środkiem (gotowe w ok. 20 minut!)
– czekoladowe naleśniki z sosem malinowym
Truskawki w czekoladzie – słodki deser w 10 minut
składniki
truskawki:
- 14 truskawek
- 50 g gorzkiej czekolady lub mlecznej albo białej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego np. kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego nie aromatu, opcjonalnie
do dekoracji (opcjonalnie):
- biała lub mleczna czekolada, wiórki kokosowe, posiekane oczechy, liofilizowane truskawki, kolorowa posypka
Would you like to save this?
wykonanie
- Truskawki umyć i dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi (inaczej czekolada może się truskawek nie trzymać). Szypułek nie odrywamy!
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: W średnim garnku zagotować wodę, gdy będzie się gotować zdjąć garnek z ognia i położyć na nim szklaną lub metalową miskę. Woda nie może dotykać miski. Do miski dodać czekoladę, olej i ekstrakt z wanilli (jeśli nie macie, można pominąć). Mieszać, aż czekolada się rozpuści.
- Trzymając truskawki za szypułki, zanurzać w płynnej czekoladzie. Gdy czekolady już jest mało można sobie pomagać łyżeczką. Trzymać truskawkę w górze, tak, żeby jak najwięcej czekolady spłynęło z powrotem do miski.
- Truskawki odkładać na tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Dekorujemy truskawki: można je obsypać dowolnymi dodatkami, póki czekolada jest jeszcze niezastygnięta. Jeśli chcecie je ozdobić innym rodzajem czekolady to ta pierwsza warstwa czekolady nie może być płynna, najpierw musi zastygnąć w lodówce.
- Odstawić do czasu, aż czekolada zastygnie. Żeby to przyspieszyć można włożyć tacę z truskawkami do lodówki na ok. 15 min. Podawać najlepiej w temperaturze pokojowej.
uwagi
- Truskawki można przechować w lodówce przez kilka godzin, jednak im dłużej tam są, tym czekolada robi się bardziej matowa. Jeśli zamierzacie je trzymać przez kilka godzin w lodówce, po tym jak czekolada zastygnie przełóżcie je do szczelnie zamkniętych pojemników.
- Przed podaniem warto zostawić truskawki na blacie, żeby ociepliły się to temperatury pokojowej, zupełnie zimne, prosto z lodówki, nie smakują zbyt dobrze. Wkładamy je do lodówki tylko po to, żeby czekolada szybciej zastygła.
- Na zdjęciu truskawki są posypane kawałkami liofilizowanych truskawek, zmiksowałam je w małym pojemniku blendera w nożykiem w kształcie litery S. Można je również zetrzeć na tarce, ale nie polecam bardzo drobno (np. na tarce microplane), zbrylają się za bardzo i nie można ich posypać. Polecam bardzo je użyć, jeśli tylko możecie je znaleźć, bo wtedy deser smakuje podwójnie truskawkowo!
- Truskawki w czekoladzie w formie lizaków – nabijcie je na patyczki do szaszłyków, w tej formie są najbardziej uwielbiane przez dzieci.
- Liczba kalorii = 1 porcja (7 truskawek).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
3 komentarze
Basia
22 maja 2020 o 16:16Ostatnio zachciało mi się truskawek w czekoladzie. Wstawiłam je już udekorowane do lodòwki, ale po wyjęciu były mokre. Chciałabym takie przygotować jeszcze raz i podarować w prezencie. Co zrobić, aby truskawki nie były mokre, żeby po wyjęciu z lodòwki nie puszczały soku? Czy po tym jak czekolada zastygnie, wsadzić do pudełka i zostawić na noc np nablacie? Nic im się nie stanie?
Aleksandra
22 maja 2020 o 17:03Niestety nie jestem pewna co mozna by bylo zrobic zeby truskawki dluzej wytrzymaly. Raz zostawilam je dluzej, przez noc i bylo tak samo jak u Ciebie. Wydaje mi sie ze tylko pare godzin wytrzymaja. Po pewnym czasie dochodzi kolejny problem – czekolada bedzie matowa. Mysle ze jak zostawisz je na blacie to bedzie jeszcze gorzej (w temp. pokojowej truskawki szybciej sie psuja). Przykro mi, nie wiem co doradzic!
Jacool
10 lutego 2019 o 17:10Przepis rewelacyjny – latem też spróbuje zrobić takie truskawki