Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą to pyszny i prosty jesienny obiad, którego przygotowanie zajmie Wam tylko chwilkę. Przepis jest super prosty – udka z kurczaka doprawić solą i pieprzem, dodać do dużego naczynia do pieczenia razem z ćwiartkami jabłek i plastrami cebuli. Dodać ulubione zioła i piec przez ok. 2h. Mięso jest delikatne i z łatwością odchodzi od kości, jabłka i cebula są bardzo miękkie i słodkie. Ciężko mi było zrobić zdjęcia tego dania, bo jabłka i cebula są miękkie i mają bardziej konsystencję dżemu, ale mówię Wam, to jest coś pysznego! Łatwo zrobić dla dużej ilości osób i łatwo się odgrzewa. Spróbujcie.
Innym bardzo lubianym obiadem z udek kurczaka w naszym domu są te udka kurczaka z harissą, sosem z wody różanej i cytrynowym kuskusem.
Udka z kurczaka pieczone z jabłkami i cebulą
składniki
- 6 udek z kurczaka
- 3 jabłka użyłem Golden Delicious, najlepiej słodko-kwaśne jabłka
- 3 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek rozmarynu lub tymianku
- sól i pieprz do smaku
- cydr z jabłek lub woda opcjonalnie, patrz uwagi *
- puree z ziemniaków do podania
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik nagrzać do 190 ° C / gaz 5, opcja góra-dół.
- Kurczaka dobrze doprawić solą i pieprzem. Ważne jest, żeby mięso natrzeć ze wszystkich stron i również pod skórką.
- Jabłka pokroić na ćwiartki i wyciąć rdzeń (skórkę zostawiamy).
- Cebulę pokroić w grube plastry.
- Udka z kurczaka, jabłka i cebulę ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia lub na blaszce.
- Kurczaka posmarować oliwą z oliwek
- Na wierzch dodać świeże zioła.
- Piec przez 1 godzinę i 30 minut, następnie włączyć termoobieg LUB zwiększyć temperaturę o 20° LUB włączyć grill i umieścić naczynie na najwyższej półce piekarnika. Piec jeszcze przez 5-15 minut, aż kurczak będzie zrumieniony.
- Najlepiej pasuje tutaj puree z ziemniaków.
- Smacznego!
uwagi
- U mnie kurczak, jabłka i cebule leżały w naczyniu dosyć ciasno więc żaden dodatkowy płyn nie był konieczny. Jeśli macie mniejsze naczynie / dodajecie mniej sładników / kurczak z jabłkami nie są tak stłoczone (jak widać na zdjęciu) to dodajcie 1-2 cm płynu (cydr jabłkowy lub wodę) na dno naczynia.
- Liczba kalorii = 1/6 przepisu (bez ziemniaków, obliczone mniej więcej).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy