mięso:
- 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
przyprawy:
- 1 łyżka przyprawy curry
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- duża szczypta mielonego kardamonu
- szczypta pieprzu Cayenne
- sól i pieprz do smaku
dodatki do mięsa:
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 1 zielone jabłko obrane ze skórki i starte na tarce, użyłam Golden Delicious
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 kromki chleba bez skórki + mleko do namoczenia
- 2 łyżki rodzynek
- sok i skórka starta z 1 ekologicznej cytryny
wierzch zapiekanki + masa jajeczna:
- 1.5 banana pokrojony na plasterki
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- listki laurowe do ozdoby opcjonalnie
żółty ryż:
- 650 ml wrzącej wody
- 250 g ryżu
- 3 goździki
- 3 ziarenka kardamonu lekko rozgniecione
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki rodzynek 50g
- ½ łyżeczki kurkumy
warzywa do podania: fasolka szparagowa