Cofnij Email Link
+ .5 litra
Bulion Przepis na bulion How to make homemade vegetable or chicken stock
Drukuj przepis
No ratings yet

Bulion - Przepis podstawowy na bulion warzywny lub z kurczaka:

czas przygotowania10 min
czas gotowania1 godz 30 min
całkowity czas1 godz 40 min
porcje: 1 .5 litra

składniki

2 litry wody +

podstawowe warzywa:

  • 1 średnia cebula
  • ½ pora
  • kawałek selera
  • 2-3 marchewki
  • ½ korzenia pietruszki

przyprawy:

  • sól do smaku, nie dużo!
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu w całości
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • mięso z kurczaka / indyka opcjonalnie, np. korpus i szyja / 2 skrzydełka / 1-2 udka, nie piersi!, świetnie nada się również korpus i kości z pieczonego kurczaka

wykonanie

  • Cebulę opalić na palniku gazowym, lub jeżeli nie mamy – przekroić na pół i smażyć na dnie suchego garnka, aż będzie brązowa (ale nie czarna).
  • Dodać wodę i pozostałe składniki (warzywa umyć i obrać) i mięso (jeśli gotujemy bulion mięsny).
  • Przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny i gotować 1-1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Przecedzić, zużyć od razu lub przelać do czystego naczynia, które można szczelnie zamknąć.

uwagi

* Jeżli z przygotowania jakiejś potrawy zostanie nam bulion to najlepiej go zamrozić, np. w szklanych słoiczkach (starajmy się używać jak najmniej foliowych torebek). Bulion w słoiku łatwiej jest też rozmrażać – wystarczy włożyć go do miski z ciepłą wodą. Mając zamrożone małe ilości bulionu, można go zawsze wykorzystać np. do sosu czy do ugotowania kaszy – będzie o wiele smaczniejsza.
* Bulion mmożna przechowywać w lodówce max. 5 dni, lub w zamrażarce ok. 3 miesiące.
* Skład bulionu można dowolnie modyfikować w zależności do czego go potrzebujemy.
* Jeżeli mamy można jeszcze dodać:
- kilka suszonych grzybków
- kilka świeżych pieczarek
- 2 liście kapusty
- skórkę parmezanu
- końcówki szparagów (te, które zazwyczaj się wyrzuca)
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek fenkułu
- inne świeże zioła jak: lubczyk !!, kolendra, koperek, tymianek
- kilka nieobranych ząbków czosnku, przeciętych na pół
- kolby kukurydzy, bez ziaren, zarówno surowe jak i upieczone, taki  bulion będzie lekko słodszy i będzie świetną bazą na zupę z kukurydzy