Cofnij Email Link
+ servings
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Pieczona pierś z kurczaka – najlepszy sposób, kurczak cytrynowo-tymiankowy

czas przygotowania10 min
czas gotowania22 min
całkowity czas32 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

2 małe piersi z kurczaka ok. 300g

marynata:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku przetarty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku

wykonanie

  • Piersi z kurczaka lekko utłuc w grubszej części tak by cała pierś była podobnej grubości.
  • Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nimi mięso. Odstawić do marynowania, na minimum 15-30 minut, a najlepiej przez noc.
  • Piec w 175 °C / gaz 3/4 (opcja góra-dół) ok. 22 minuty (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i wielkości mięsa). Najłatwiej sprawdzić czy mięso jest gotowe, mierząc jego temperaturę, powinna wynosić 75 stopni, termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa (naprawdę warto taki termometr kupić, kosztuje niewiele).
  • Mięso odstawić na ok. 5 minut, następnie kroić na plastry i podawać z sosem, który zebrał się na dnie naczynia.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 409kcal