90mlrumu kokosowegonp. Malibu, nie zwykły biały rum, 2 części
45mlmleka kokosowegoz puszki, trzeba potrząsnąć puszką przed jej otworzeniem, 1 część
1łyżeczka soku z limonkilub mniej, do smaku
15kostek lodu
wykonanie
Pina Coladę można przygotować na 2 sposoby:
Shaker / słoik - dodać wszystkie składniki oraz lód. Potrząsnąć porządnie, min. 30 sek. Najlepiej jest tutaj użyć kruszonego lodu. Można kostki lodu włożyć do grubego plastikowego worka i uderzać tłuczkiem do mięsa/wałkiem lub nawet samą butelką, żeby pokruszyć lód na mniejsze części. Można również po prostu wymieszać wszystkie składniki drinka, wlać do szklanek i dodać kostki lodu.
Pina Colada z blendera - dodać wszystkie składniki oraz lód do pojemnika blendera zmiksować, aż powstanie gładki drink lub o konsystencji granity (zależy jak lubicie). Można również użyć blendera ręcznego (żyrafy), jeśli Wasz jest w stanie kruszyć lód.
Podawać schłodzone, smacznego!
Film
uwagi
1. Proporcje drinka są łatwe do zapamiętania: 3-2-1 (3 części soku z ananasa, 2 części rumu kokosowego, 1 część mleka kokosowego) + odrobina soku z limonki do smaku oraz oczywiście lód.2. Z podanego przepisu otrzymacie 1 porcję (1 duży drink).3. Do podanego przepisu można dodać 90g mrożonego świeżego ananasa (drink będzie smakował jeszcze bardziej ananasowo i świeżo) i zmiksować go z pozostałymi składnikami (oprócz soku z ananasa).4. Pina Colada bez alkoholu - można pominąć rum.5. Podawać w szklance Hurricane, z kawałkami ananasa.