po 1/2 łyżeczki: kminu rzymskiegosuszonej kolendry
po 1/4 łyżeczki: kukrumycynamonu, słodkiej papryki
szczypta płatków chillilub do smaku
sól i pieprzdo smaku
rukola:
garść rukoli
2łyżki oliwy z oliwek
2łyżeczki soku z cytryny
2łyżeczki octu jabłkowego
sól i pieprzdo smaku
dodatkowo:
75gserka koziegojak na kanapki, nie pleśniowego
skórka starta z 1/2 cytryny
wykonanie
Piekarnik nastawić na 200 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
Dynię obrać i pokroić na 2.5 cm kawałki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciecierzycę dobrze odsączyć z zalewy i również dodać na blaszkę.
Przyprawy wymieszać z olejem, następnie natrzeć nimi dynię i ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Piec ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.
Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
Wymieszać składniki sosu (oliwa, sok z cytryny i ocet jabłkowy), można je wlać do małego słoiczka i dobrze potrząsnąć. Wymieszać z rukolą i doprawić solą i pieprzem.
Rukolę rozłożyć na talerzach, na rukoli rozłożyć upieczone dynię i ciecierzycę, w małych porcjach serek kozi (można to zrobić dwoma łyżeczkami lub włożyć go do torebki foliowej, uciąć róg i wyciskać - będzie ładniej wyglądać), posypać skórką z cytryny.
Smacznego!
uwagi
Czas pieczenia dyni będzie zależał od jej rodzaju. Dynia piżmowa będzie się prawdopodobnie piec trochę dłużej niż Hokkaido. Polecam dynię Hokkaido bo nie trzeba jej obierać ze skórki (jest ona miękka po upieczeniu).