Spaghetti alla puttanesca czyli pyszny makaron na szybko
czas przygotowania10 minmin
czas gotowania15 minmin
całkowity czas20 minmin
porcje: 2porcje
autor: Aleksandra
składniki
220gmakaronu spaghetti
1łyżka oliwy z oliwek
1łyżka masła
5ząbków czosnkudrobno posiekanych nożem
½łyżeczki płatków chillilub do smaku
10filecików anchovies w oleju25g, pokrojone na duże kawałki
15czarnych oliwek (lub zielonych)bez pestek i przekrojone na pół
1łyżka kaparówodsączonych z zalewy i wypłukanych
1puszka pomidorów400 ml, lub passata pomidorowa
½szklanki wody z gotowania się makaronu
sól i pieprzdo smaku
3łyżki posiekanej natki pietruszki
wykonanie
Makaron ugotować al dente (czyli przy gryzieniu ma być lekko twardy w środku, w małej ilości dobrze posolonej wody), zachować ½ szklanki wody (!), w której się gotował.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek, chilli i anchovies, smażyć 2 minuty na średnim ogniu.
Dodać oliwki, kapary, pomidory z puszki (wcześniej zmiksowane na gładko) lub passatę i wodę z gotowania się makaronu, zagotować, zmniejszyć ogień na niski i gotować 15 minut. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem, ale uwaga, nie dodawać dużo soli, bo anchovies, oliwki i kapary są już słone.
Na patelnię dodać makaron, wymieszać z sosem, przekładać na talerze.
Posypać natką pietruszki i podawać od razu.
uwagi
- Opcjonalne dodatki: puszka tuńczyka, szczypta skórki z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano.