Cofnij Email Link
+ porcji
uszka (little dumplings) on a wooden board
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Uszka do barszczu z farszem grzybowym

czas przygotowania1 godz 20 min
czas gotowania40 min
całkowity czas2 godz
porcje: 8 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 100 g suszonych grzybów użyłam borowików
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 duża cebula 100g
  • 2 czubate łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Grzyby opłukać*, dodać do średniego garnka wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, zalać wodą, aż będą przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż grzyby będą miękkie. Odcedzić i odcisnąć dobrze z wody. Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić. Wywar z gotowania grzybów można użyć do barszczu.
  • Masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć ok. 8 minut, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
  • Ugotowane i odcedzone grzyby dodać na patelnię i smażyć jeszcze kilka minut razem z cebulą.
  • Cały farsz zmielić blenderem, do konsystencji prawie pasty, doprawić solą i pieprzem (można go również zmielić w maszynce do mięsa).
  • Ciasto na pierogi (½ mojego przepisu na ciasto na pierogi) bardzo cienko rozwałkować, ok. 1-2 mm grubości (uszka wałkuję trochę cieniej niż pierogi). Pokroić na kwadraty o boku ok. 4 cm.
  • Farsz można nakładać łyżeczką, lub wyciskać z woreczka foliowego. Przekładamy nadzienie grzybowe do foliowej torebki i ucinamy jej brzeg, wyciskamy kulkę nadzienia na każdy kwadrat.
  • Lepimy uszka: Świeże ciasto powinno się łatwo lepić, ale jeśli troche przeschnie to można brzegi każdego kwadratu nawilżyć lekko wodą. Zlepiać na kształt trójkąta. Złączyć boki trójkąta, tak żeby pierożek przypominał pierścionek. Pozostałe ‘uszko’ lekko odchylić do tyłu.
  • Układać na ściereczce lekko opruszonej mąką, przykryć drugą ściereczką, żeby ciasto nie obeschło.
  • Gotować w osolonej wodzie, po ok. 15 sztuk, ok. 1-2 minuty, od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąc z wody łyżką cedzakową. Można od razu wymieszać z niewielką ilością roztopionego masła, żeby się nie posklejały (tylko jeśli podajecie uszka od razu, a nie mrozicie).
  • Smacznego!

uwagi

  • Nie widzę potrzeby moczenia grzybów. Możecie je namoczyć na kilka godzin, jeśli mają bardzo dużo piasku (opadnie on wtedy na dno). Ja nie zauważyłam żadnego piasku w grzybach, które kupuje. Myję je tylko po to, żeby je umyć, tak jak świeże grzyby.
  • Uszka można mrozić ugotowane lub surowe. Ja mrożę surowe uszka, układam je w odstępach na drewnianej deseczce dobrze podsypanej mąką i wkładam do zamrażarki. Na drugi dzień przekładam do foliowych woreczków lub innych pojemników. Gotuję tak jak świeże, surowe uszka, wrzucając je od razu na wrzącą wodę.
  • Inne opcje farszu:
    • Farsz można również zrobić ze świeżych borowików/podgrzybków lub nawet z pieczarek. Wystarczy grzyby pokroić i podsmażyć (przed cebulą), aż będą miękkie. Przy smażeniu grzybów ważne jest smażyć je na dużym ogniu, odparować wodę i dać się im zabrązowić (= dużo smaku).
    • Taki sam farsz jak do pierogów z kapustą i grzybami.

Wartości odżywcze

Kalorie: 720kcal