14 płatów makaronu lasagne
sos pomidorowy:
- 1 duża cebula
- 2 małe marchewki
- 1 łodyga selera naciowego lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii można pominąć gdy używacie świeżej
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- chlust czerwonego wytrawnego/półwytrawnego wina ok. 50 ml, można pominąć
- 1 słoik passaty pomidorowej 780g
- 1 puszka pomidorów 400g
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub z kurczaka opcjonalnie, tylko jeśli macie więcej czasu na gotowanie sosu
- 1 łyżeczka sosu worchestershire można pominąć
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- mała garść listków świeżej bazylii ok. 12 dużych listków, można użyc tylko suszonej bazylii
szpinak:
- 300 g mrożonego szpinaku szpinak rozmrozić
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
- sól i pieprz do smaku
cukinia:
- 3 średnie cukinie ok. 850g
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
sos beszamelowy:
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- 1.5 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 2 garście tartego parmezanu 120g