Pyszna zapiekanka z makaronem, soczystym kurczakiem, kremowym sosem z pesto, brokułami i serem mozzarella. Robi się ją bardzo szybko, świetnie się odgrzewa, mrozi i jest bardzo lubiana przez dzieci.
Składniki:
- Można użyć dowolnego pesto, nie musi być koniecznie bazyliowe. Na stronie mam przepisy na pesto bazyliowe, pesto z pietruszki, pesto z czosnku niedźwiedziego, pesto z rukoli i pesto z liści selera naciowego. Pasować będzie również pesto z suszonych pomidorów.
- Zamiast brokułów można dodać inne dowolne warzywa, np. cukinia, fasolka szparagowa, kukurydza.
- Zamiast makaronu fusilli można też dodać penne.
- Mozzarella – używamy żółtej, twardej mozzarelli, nie tej w kulce w zalewie. Można również użyć innego sera, ale dobrze by było żeby miał w miarę neutralny smak (tak jak mozzarella), żeby nie przyćmił smaku pesto.
Jak zrobić krok po kroku:
- Gotujemy makaron i brokuły. Gotuję je w jednym garnku, żeby mieć mniej zmywania. Mój makaron potrzebuje 10 minut gotowania, więc do tej zapiekanki gotuję go 8 minut skoro będzie się jeszcze piekł. Po 6 minutach gotowania makaronu dorzucam brokuły na 2 minuty, po czym odcedzam całość i przenoszę do naczynia do zapiekania.
- Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w oliwie i przyprawach, doprawiamy solą i pieprzem. Może Was zdziwić, że kurczaka nie podsmażamy, tylko dodajemy go surowego do pozostałych składników. Po 35 minutach pieczenia kurczak będzie idealnie upieczony i miękki. Jeśli go podsmażymy a potem jeszcze będziemy piec, będzie o wiele twardszy (próbowałam tej zapiekanki na dwa sposoby). Kurczak piekąc się dodatkowo wchłania sos, przez co jest jeszcze pyszniejszy.
3. Mieszamy wszystkie składniki na sos.
4. Sos dodajemy do kurczaka, brokułów i makaronu w naczyniu do zapiekania.
5. Wszystko razem mieszamy.
6. Posypujemy tartą mozzarellą i pieczemy 35 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
Przechowywanie i mrożenie:
Zapiekankę można odgrzać w piekarniku. Ja polewam zapiekankę małą ilością wody, wkładam naczynie do zapiekania do zimnego piekarnika i nastawiam go na 190 stopni. Po ok. 15 minutach (tyle zajmuje mojemu piekarnikowi dojście do tej temperatury) zapiekanka już jest ciepła. Jeśli Wasz piekarnik nagrzewa się szybciej pieczcie zapiekankę pod przykryciem aż będzie ciepła.
Mrożenie: można mrozić do 3 miesięcy. Rozmrażamy w lodówce i odgrzewamy jak wyżej.
Inne przepisy na zapiekanki:
- Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami
- Zapiekanka z cukinią i serem
- Briami – grecka warzywna zapiekanka
- Pieczone ratatouille (confit byaldi)
- Bobotie – południowoafrykańska zapiekanka z mięsem mielonym
- Lasagne z dynią i grzybami
- Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem pesto
składniki
- 225 g makaronu użyłam fusilli
- 500 g brokuła
- 3 piersi z kurczaka średnie / duże
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka tymianku
- 1 szklanka pesto bazyliowego 230g
- 1/2 szklanki mleka 125ml
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki mąki
- 250 g tartego sera mozzarella żółta mozzarella, nie w kulce
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Ugotować makaron i brokuły: brokuły dzielimy na małe różyczki. Duży garnek dobrze osolonej wody doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy makaron 2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu a brokuły przez 2 minuty w jednym garnku, czyli np. mój makaron wg instrukcji na opakowaniu potrzebuje 10 minut, więc gotuję go przez 6 minut, potem dorzucam brokuły, doprowadzam ponownie do zagotowania i gotuje je razem z makaronem przez kolejne 2 minuty. Makaron i brokuły odcedzić i dodać do naczynia do zapiekania o wymiarach ok. 23 × 33 cm.
- Nastawić piekarnik do 190°C / gaz 5, opcja góra-dół.
- Przygotować kurczaka: piersi z kurczaka kroimy w 2-3 cm kostkę. Oliwę wymieszać z przyprawami, natrzeć nimi kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Dodać kurczaka do brokułów i makaronu (kurczaka nie trzeba gotować).
- Przygotować sos: mąkę wymieszać z mlekiem, a następnie ze śmietaną i pesto, lekko doprawić solą i pieprzem. Dodać do naczynia do zapiekania.
- Składamy zapiekankę: wszystkie składniki wymieszać. Na wierzchu rozsypać tarty ser.
- Piec przez 35 minut lub do momentu aż kurczak będzie upieczony a ser złocisty (parę kawałków kurczaka przekroić na pół i sprawdzić czy są białe w środku, a nie jasno-różowe, jeśli kurczak nie jest gotowy piec zapiekankę przez jeszcze 5 minut).
- Zapiekankę odstawiamy na 5-10 minut, żeby trochę zgęstniała, potem dzielimy na porcje.
- Smacznego!
uwagi
- Ta zapiekanka bardzo dobrze się odgrzewa i mrozi. Można użyć dowolnego pesto, nie musi być koniecznie bazyliowe.
- Zamiast brokułów można dodać inne dowolne warzywa, np. cukinia, fasolka szparagowa, kukurydza.
- Zamiast makaronu fusilli można też dodać penne.
- Mozzarella – używamy żółtej, twardej mozzarelli, nie tej w kulce w zalewie. Można również użyć innego sera, ale dobrze by było żeby miał w miarę neutralny smak (tak jak mozzarella), żeby nie przyćmił smaku pesto. Jeśli chcecie ser można dodać również do środka zapiekanki, żeby była bardziej serowa.
- Kalorie = 1 porcja (1/5 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy