amerykańska/ mięso/ OBIAD

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami

28 sierpnia 2020 | Ostatnia aktualizacja: 4 września 2020 przez Aleksandra

Genialna zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami. Zapiekana z sosem pieczarkowym, serem cheddar i posypana chrupiącą posypką z parmezanu i bułki tartej. Kurczak wychodzi miękki i soczysty. Ta zapiekanka jest naprawdę rewelacyjna w smaku, wychodzi jej spora ilość, dodatkowo świetnie się odgrzewa i mrozi. Spróbujcie!

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami w białym naczyniu do zapiekania
Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami na białym talerzu, obok niebieska ścierka

Składniki:

Oto co potrzebujecie do zapiekanki:

  • piersi z kurczaka – można doprawić ulubionymi przyprawami, u mnie zioła włoskie (równie dobra będzie przyprawa prowansalska) i czosnek granulowany (w proszku), zamiast kurczaka można użyć również łososia
  • ryż – użyłam zwykłego ryżu długoziarnistego
  • brokuł – można również użyć kalafior
  • ser cheddar – najlepiej taki długo dojrzewający, o wyrazistym smaku, można również użyć innego dowolnego żółtego sera, jeśli użyjecie sera o raczej neutralnym smaku (zwykły żółty lub mozzarella), dobrze by było dodać parmezanu do zapiekanki (opcjonalnie)
składniki na zapiekankę z kurczakiem, ryżem i brokułami - część 1

do tego potrzebujemy jeszcze sos grzybowy – potrzebujecie:

  • pieczarek: użyłam moich ulubionych brunatnych, ale zwykłe też mogą być (pieczarki brunatne mają trochę bardziej wyrazisty smak)
  • bulion – warzywny/z kurczaka/rosół, można też użyć ekologicznej kostki bulionowej, ew. może być woda (ale = mniej smaku)
  • śmietana kremówka (30-36%) – można zastąpić mlekiem
  • mleko – można zastąpić wodą lub pół na pół śmieaną z wodą
  • musztarda – można użyć dowolnej
  • sok z cytryny – koniecznie, zamiast niego można dodać ew. małą ilość octu jabłkowego
  • mąka

Na chrupiącą posypkę potrzebujecie jedynie masła, bułki tartej i tartego parmezanu. Jeśli nie macie parmezanu można go ewentualnie pominąć, dodajcie za to więcej bułki tartej.

składniki na zapiekankę z kurczakiem, ryżem i brokułami - część 2

Jak zrobić krok po kroku:

ugotowany ryż, zamarynowany kurczak, ugotowane brokuły
  1. Gotujemy ryż – ważne jest żeby był trochę niedogotowany.
  2. Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawami. Kurczaka nie podsmażamy bo po dodatkowym pieczeniu będzie za suchy. Dodanie surowego kurczaka sprawia, że jest on super miękki i soczysty!
  3. Gotujemy brokuły – powinny być chrupiące.
kolaż 3 zdjęć przedstawiający etapy przygotowania sosu pieczarkowego

4,5,6. Robimy sos pieczarkowy – wystarczy na maśle podsmażyć grzyby, a potem dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i gotowe.

bułka tarta i tarty parmezan dodawane do roztopionego masła

7,8. Robimy chrupiącą posypkę – rozpuszczamy masło i mieszamy z bułką tartą, następnie mieszamy z parmezanem. Trzeba to zrobić w takiej kolejności bo jak dodacie parmezan do ciepłego masła to się roztopi i zrobią się grudki.

etapy składania zapiekanki z kurczakiem, ryżem i brokułami - część 1

9. Wszystkie składowe zapiekanki + 1/2 szklanki tartego sera przekładamy do naczynia do zapiekania.

10. Wszystko mieszamy.

etapy składania zapiekanki z kurczakiem, ryżem i brokułami - część 2

11. Wszystko posypujemy resztą tartego sera.

12. Na wierzch idzie posypka z bułki tartej.

Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 25-30 minut, aż posypka na wierzchu będzie złocista.

Smacznego!

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami w białym naczyniu do zapiekania, z jedną brakującą porcją

Przechowywanie i mrożenie:

Ta zapiekanka świetnie się przechowuje i mrozi. Można ją przechowywać w lodówce do 3-4 dni i odgrzewać. Odgrzewam ją w piekarniku – wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam go na 190 stopni, piekę ok. 15 minut (mój piekarnik nagrzewa się raczej długo). Można ją również mrozić – najlepiej porcjami bo łatwiej jest je rozmrozić. Porcje zapiekanki najlepiej jest wstawić na noc do lodówki żeby się rozmroziły a potem podgrzewać w piekarniku. Można też włożyć zamrożone porcje zapiekanki prosto z zamrażarki do piekarnika i podgrzewać je w 160 stopniach aż się rozmrożą, potem podwyższyć temperaturę do 190 żeby posypka na wierzchu znowu była chrupiąca (trwa to jednak bardzo długo, ok. godzinę).

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami na białym talerzu, obok niebieska ścierka

Inne pyszne zapiekanki:

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami

Genialna zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami. Zapiekana z sosem pieczarkowym, serem cheddar i posypana chrupiącą posypką z parmezanu i bułki tartej.
chicken broccoli rice casserole
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 45 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 1 godz 15 min
porcje 6 porcji
kalorie 720kcal
autor Aleksandra

składniki

Zapiekanka:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 piersi z kurczaka ok. 700g
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1,5 szklanki ryżu 300 g
  • 500 g brokuła 1 duży brokuł lub 2 małe
  • 200 g sera cheddar około 2 szklanki tartego sera
  • sól i pieprz do smaku

Sos grzybowy:

  • 250 g pieczarek użyłam pieczarek brunatnych
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 125 ml
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 125 ml
  • 1/2 szklanki mleka 125 ml
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

chrupiąca posypka:

  • 3 łyżki masła 45g
  • 1/2 szklanki bułki tartej 55g
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu 45 g

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Ugotować ryż: przepłukać na sitku 1.5 szklanki ryżu pod zimną wodą. Dodać ryż do średniego garnka, posolić do smaku i zalać 3 szklankami wrzącej wody. Wodę z ryżem doprowadzić ponownie do wrzenia, następnie gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (normalnie gotuję ryż ok. 15 minut, ale w tym przypadku ma być trochę niedogotowany bo będziemy go jeszcze piec). Ryżu nie trzeba odcedzać jeśli zostało trochę wody w garnku.
  • Ugotować brokuły: pokroić 500g brokuła na małe różyczki, dodać do dużego garnka z gorącą osoloną wodą i gotować przez ok. 2-3 minuty. Brokuły mają być częściowo miękkie i częściowo chrupice. Odcedzić i opłukać zimną wodą.
  • Przygotować kurczaka: 4 piersi z kurczaka pokroić w 2-3 cm kostkę, doprawić solą pieprzem, 1 łyżką oliwy z oliwek, 1 łyżką ziół włoskich (lub prowansalskich) i 1 łyżką czosnku w proszku. Odłożyć.
  • Zrobić sos grzybowy: pokroić 250g pieczarek na półplasterki o grubości ok. 5mm. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, jak będzie gorące dodać pieczarki równą warstwą. Smażyć na największym ogniu przez ok. 2 minuty, pozwalając im się zarumienić. Następnie mieszamy grzyby i dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu (1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki mąki). Wymieszać i gotować okoły minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Chrupiąca posypka: w małym garnku rozpuszczamy 45g masła, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 1/2 szklanki bułki tartej, mieszamy, a następnie dodajemy 1/2 szklanki tartego parmezanu i mieszamy.
  • Rozgrzać piekarnik do 190 °C / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Składamy zapiekankę: do dużego naczynia do zapiekania (23x33cm) dodajemy ugotowany ryż, brokuły i sos grzybowy, surowego kurczaka, 1/2 szklanki tartego sera cheddar. Wszystko razem wymieszać, posypać z wierzchu resztą tartego sera, a następnie posypać bułką tartą.
  • Piec (bez przykrycia) przez ok. 25-30 minut lub do momentu, aż posypka na wierzchu zapiekanki będzie złociska a kurczak nie będzie surowy. Staramy się nie piec zapiekanki za długo, żeby kurczak nie był twardy. Jeśli po tym czasie posypka na wierzchu nie jest jeszcze złocista można włączyć termoobieg lub przełożyć naczynie do zapiekania na górną półkę piekarnika i włączyć na chwilę grill.
  • Po upieczeniu odstawić na 5-10 minut, aż zapiekanka trochę ostygnie, następnie kroić na porcje.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • piersi z kurczaka – można doprawić ulubionymi przyprawami, zamiast kurczaka można użyć również łososia
    • ryż – użyłam zwykłego ryżu długoziarnistego
    • brokuł – można również użyć kalafior
    • ser cheddar – najlepiej taki długo dojrzewający, o wyrazistym smaku, można również użyć innego dowolnego żółtego sera, jeśli użyjecie sera o raczej neutralnym smaku (zwykły żółty lub mozzarella), dobrze by było dodać parmezanu do zapiekanki (opcjonalnie)
    • bulion – warzywny/z kurczaka/rosół, można też użyć ekologicznej kostki bulionowej, ew. może być woda (ale = mniej smaku)
    • śmietana kremówka (30-36%) – można zastąpić mlekiem
    • mleko – można zastąpić wodą lub pół na pół śmieaną z wodą
    • na chrupiącą posypkę potrzebujecie jedynie masła, bułki tartej i tartego parmezanu. Jeśli nie macie parmezanu można go ewentualnie pominąć, dodajcie za to więcej bułki tartej
  • Przechowywanie i mrożenie:
    Ta zapiekanka świetnie się przechowuje i mrozi. Można ją przechowywać w lodówce do 3-4 dni i odgrzewać. Odgrzewam ją w piekarniku – wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam go na 190 stopni, piekę ok. 15 minut (mój piekarnik nagrzewa się raczej długo). Można ją również mrozić – najlepiej porcjami bo łatwiej jest je rozmrozić. Porcje zapiekanki najlepiej jest wstawić na noc do lodówki żeby się rozmroziły a potem podgrzewać w piekarniku. Można też włożyć zamrożone porcje zapiekanki prosto z zamrażarki do piekarnika i podgrzewać je w 160 stopniach aż się rozmrożą, potem podwyższyć temperaturę do 190 żeby posypka na wierzchu znowu była chrupiąca (trwa to jednak bardzo długo, ok. godzinę).
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). Są to tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj danie główne
Kuchnia amerykańska, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here