małe desery/ śniadanie słodkie/ Walentynki

Zdrowy mus czekoladowy

13 lutego 2019 przez Aleksandra


Zdrowy mus czekoladowy

Jak natknęłam się w internecie na przepisy na mus czekoladowy z dodatkiem banana i awokado to nie byłam zbytnio przekonana.. Nie ma co się oszukiwać, to nie brzmi zbytnio smacznie, szczególnie dodatek awokado. Przekonałam się jednak, chcąc zrobić jakąś słodką przekąskę dla małej. I powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie! Nie będę oszukiwać, że mus jest tak genialny w smaku, że smakuje jak ten prawdziwy, z czekolady, ale wierzcie mi, ten też jest bardzo dobry. Przypomina w smaku trochę budyń czekoladowy. Świetnie nadaje się na śniadanie / kolację / przekąskę bez wyrzutów sumienia. Jest idealny również dla dzieci – słodki, ale zdrowy.

Zdrowy mus czekoladowy

Jak zrobić pyszny ale zdrowy mus czekoladowy?

– Ważna jest propocja bananów do awokado, to muszą być 2 banany na 1 awokado. W ten sposób smak awokado nie jest wyczuwalny, a sprawia, że mus jest bardzo kremowy. Banany i awokado muszą być dojrzałe, łatwiej będzie je zmiksować na gładki mus. Banany dodają też dużo słodyczy, nie dodawajcie takich twardych, słabo dojrzałych.

– Kakao powinno być dobrej jakości, tym lepszy będzie smak deseru.

– Dodatek syropu klonowego – trzeba tu dodać choć trochę jakiegoś słodzika, karmelowy smak syropu klonowego sprawdza się tu idealnie.

– Szczypta soli – podbija słodycz deseru.

– Dodanie ekstraktu waniliowego i musu migdałowego jest opcjonalne, ale bardzo poprawia smak deseru.

– Mus migdałowy – kupiłam gotowy w słoiczku, można go kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością. To nic innego jak uprażone i zmielone na mus migdały. Można go zrobić samemu w domu, jeżeli macie wystarczająco mocny blender.

Zdrowy mus czekoladowy

Z czym podać zdrowy mus czekoladowy:

– Mi najbardziej smakuje z truskawkami, ale jakiekolwiek inne świeże owoce będą super.

– Świetny też jest z drobno pokrojonymi orzechami – dobre będą wiórki kokosowe, migdały, orzechy laskowe i moje ulubione orzechy pekan.

– Opcjonalnie można też ubić śmietankę kokosową – albo kupić kartonik śmietanki kokosowej albo zebrać gęstą część mleka kokosowego z puszki i ją ubić. Dobre mleko kokosowe bez żadnych dodatków, powinno po otwarciu (oczywiście bez potrząsania puszką) podzielić się na część gęstą = śmietankę kokosową, która jest na górze i część rzadką, na dole.

Tutaj znajdziecie inne pomysły na śniadanie.

Zdrowy mus czekoladowy na łyżeczce

Zdrowy mus czekoladowy

Przepis na mus czekoladowy z samych zdrowych składników. Pyszny w smaku deser bez wyrzutów sumienia. Świetny na śniadanie lub kolację
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
całkowity czas 10 min
porcje 2 porcje
kalorie 448kcal
autor Aleksandra

składniki

mus czekoladowy:

  • 2 banany koniecznie dojrzałe
  • 1 awokado dojrzałe
  • 4 łyżki kakao niesłodzonego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli opcjonalnie, nie aromatu
  • 1 łyżka musu migdałowego opcjonalnie, lub uprażone i zmielone na pastę orzechy

do podania:

  • świeże owoce
  • pokrojone orzechy lub wiórki kokosowe
  • śmietanka kokosowa opcjonalnie

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Zmielić wszystkie składniki na idealnie gładki mus. Ja użyłam blendera kielichowego. Trzeba długo i dokładnie miksować, wtedy mus będzie miał idealnie gładką konsystencję i był puszysty.
  • Podawać w pucharkach ze świeżymi owocami, pokrojonymi na małe kawałki orzechami (np. migdały, laskowe, pekan) lub wiórkami kokosowymi, ewentualnie ubitą śmietanką kokosową.

uwagi

  • Banany i awokado muszą być koniecznie dojrzałe. Jeśli macie bardzo słodkie banany to może trzeba będzie dodać tylko 1 łyżkę syropu klonowego, próbujcie.
  • Dodatek ekstraktu z wanilli i musu migdałego jest opcjonalny, ale bardzo poprawia smak deseru.
  • Deser może spokojnie leżeć w lodówce kilka godzin albo cały dzień. Smakuje dobrze w temp. pokojowej, jak i na zimno. Jak chwilę poleży to jest nawet smaczniejszy.
  • Liczba porcji: w zależności jakiej wielkości macie szklanki / pucharki. Ilość musu, która wychodzi z przepisu zmieściła mi się w 3 szklaneczkach, jak na zdjęciach. Jako przekąska na śniadanie / kolację podałabym jednak taką ilość dla 2 osób.
  • Liczba kalorii = 1 porcja = ½ przepisu.
Rodzaj deser, przekąska, śniadanie
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here