Zdrowy mus czekoladowy
Jak natknęłam się w internecie na przepisy na mus czekoladowy z dodatkiem banana i awokado to nie byłam zbytnio przekonana.. Nie ma co się oszukiwać, to nie brzmi zbytnio smacznie, szczególnie dodatek awokado. Przekonałam się jednak, chcąc zrobić jakąś słodką przekąskę dla małej. I powiem Wam, że wyszło całkiem smacznie! Nie będę oszukiwać, że mus jest tak genialny w smaku, że smakuje jak ten prawdziwy, z czekolady, ale wierzcie mi, ten też jest bardzo dobry. Przypomina w smaku trochę budyń czekoladowy. Świetnie nadaje się na śniadanie / kolację / przekąskę bez wyrzutów sumienia. Jest idealny również dla dzieci – słodki, ale zdrowy.
Jak zrobić pyszny ale zdrowy mus czekoladowy?
– Ważna jest propocja bananów do awokado, to muszą być 2 banany na 1 awokado. W ten sposób smak awokado nie jest wyczuwalny, a sprawia, że mus jest bardzo kremowy. Banany i awokado muszą być dojrzałe, łatwiej będzie je zmiksować na gładki mus. Banany dodają też dużo słodyczy, nie dodawajcie takich twardych, słabo dojrzałych.
– Kakao powinno być dobrej jakości, tym lepszy będzie smak deseru.
– Dodatek syropu klonowego – trzeba tu dodać choć trochę jakiegoś słodzika, karmelowy smak syropu klonowego sprawdza się tu idealnie.
– Szczypta soli – podbija słodycz deseru.
– Dodanie ekstraktu waniliowego i musu migdałowego jest opcjonalne, ale bardzo poprawia smak deseru.
– Mus migdałowy – kupiłam gotowy w słoiczku, można go kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością. To nic innego jak uprażone i zmielone na mus migdały. Można go zrobić samemu w domu, jeżeli macie wystarczająco mocny blender.
Z czym podać zdrowy mus czekoladowy:
– Mi najbardziej smakuje z truskawkami, ale jakiekolwiek inne świeże owoce będą super.
– Świetny też jest z drobno pokrojonymi orzechami – dobre będą wiórki kokosowe, migdały, orzechy laskowe i moje ulubione orzechy pekan.
– Opcjonalnie można też ubić śmietankę kokosową – albo kupić kartonik śmietanki kokosowej albo zebrać gęstą część mleka kokosowego z puszki i ją ubić. Dobre mleko kokosowe bez żadnych dodatków, powinno po otwarciu (oczywiście bez potrząsania puszką) podzielić się na część gęstą = śmietankę kokosową, która jest na górze i część rzadką, na dole.
Tutaj znajdziecie inne pomysły na śniadanie.
Zdrowy mus czekoladowy
składniki
mus czekoladowy:
- 2 banany koniecznie dojrzałe
- 1 awokado dojrzałe
- 4 łyżki kakao niesłodzonego
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli opcjonalnie, nie aromatu
- 1 łyżka musu migdałowego opcjonalnie, lub uprażone i zmielone na pastę orzechy
do podania:
- świeże owoce
- pokrojone orzechy lub wiórki kokosowe
- śmietanka kokosowa opcjonalnie
Would you like to save this?
wykonanie
- Zmielić wszystkie składniki na idealnie gładki mus. Ja użyłam blendera kielichowego. Trzeba długo i dokładnie miksować, wtedy mus będzie miał idealnie gładką konsystencję i był puszysty.
- Podawać w pucharkach ze świeżymi owocami, pokrojonymi na małe kawałki orzechami (np. migdały, laskowe, pekan) lub wiórkami kokosowymi, ewentualnie ubitą śmietanką kokosową.
uwagi
- Banany i awokado muszą być koniecznie dojrzałe. Jeśli macie bardzo słodkie banany to może trzeba będzie dodać tylko 1 łyżkę syropu klonowego, próbujcie.
- Dodatek ekstraktu z wanilli i musu migdałego jest opcjonalny, ale bardzo poprawia smak deseru.
- Deser może spokojnie leżeć w lodówce kilka godzin albo cały dzień. Smakuje dobrze w temp. pokojowej, jak i na zimno. Jak chwilę poleży to jest nawet smaczniejszy.
- Liczba porcji: w zależności jakiej wielkości macie szklanki / pucharki. Ilość musu, która wychodzi z przepisu zmieściła mi się w 3 szklaneczkach, jak na zdjęciach. Jako przekąska na śniadanie / kolację podałabym jednak taką ilość dla 2 osób.
- Liczba kalorii = 1 porcja = ½ przepisu.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
Brak komentarzy