Zupa botwinkowa to pyszna i prosta zupa z młodych buraków. Zawsze jak nadchodzi wiosna to tylko czekam na moment aż pojawi się botwinka i szparagi. Zupa jest u nas co roku!
Składniki:
W wersji podstawowej, wszystko co potrzebujecie żeby zrobić zupę botwinkową to duży pęczek botwinki (lub dwa małe), ziemniaki (koniecznie), bulion i śmietana. Smaku dodaje czosnek, koperek, jajka i koniecznie sok z cytryny.
- zamiast soku z cytryny można dodać octu jabłkowego
- zamiast bulionu można dodać wody, bulion można użyć warzywny lub mięsny, np. z kurczaka
- jakiej śmietany można użyć: 18% do zup lub 30-36% (ja wolę tą, bo jest słodsza)
Przygotowanie krok po kroku:
- Przygotujcie sobie wszystkie składniki: ziemniaki kroimy w kostkę, koperek krobno kroimy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Botwinka: liście z grubsza kroimy, łodygi kroimy w drobne kawałki, buraki w cienkie plasterki (duże buraki jak na zdjęciu trzeba pokroić najpierw na 4 części, a potem na plasterki).
2. Ziemniaki podsmażamy na oleju przez kilka minut dając im się zabrązowić. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund.
3. Dodajemy bulion i buraki, łopatką zeskrobujemy wszystkie zabrązowienia z dna garnka. Gotujemy ok. 5 minut.
4. Dodajemy łodygi i gotujemy kolejne 5 minut.
5. Potem dodajemy liście i gotujemy krótko aż zwiędną.
6. Dodajemy zahartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku z kilkoma łyżkami zupy).
7. Potem doprawiamy zupę koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Przechowywanie / mrożenie:
Zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce, można ją podgrzać, ale nie powinna się intensywnie gotować (śmietana może się zważyć, szczególnie jeśli użyjecie 18%).
Zupy nie da się mrozić, jedynie przed dodaniem śmietany.
Zupa botwinkowa
składniki
zupa:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 750 g ziemniaków
- 3 duże ząbki czosnku
- 1,3 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe pęczki
- pół szklanki śmietany 30-36% 125 ml
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- garść koperku
- 6 jajka lub więcej
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować sobie wszystkie składniki: ziemniaki obrać i pokroić na 2-3cm kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki, koperek drobno kroimy. Botwinka: liście z grubsza pokroić, łodygi pokroić w cienkie plasterki, buraki obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki (większe buraki trzeba pokroić na kilka części i potem na plasterki).
- Rozgrzewamy olej w dużym garnku, jak będzie gorący dodajemy ziemniaki. Smażymy na najwyższym ogniu przez ok. 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając (przez pierwsza minute smażenia nie mieszamy), aż ziemniaki się trochę zabrązowią.
- Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund.
- Dodajemy bulion i pokrojone buraki. Doprowadzamy do zagotowania, zeskrobujemy łopatką wszystkie zabrązowienia i kawałki ziemniaków z dna garnka i gotujemy ok. na małym ogniu 5 minut.
- Dodajemy pocięte łodygi, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy kolejne 5 minut.
- Dodajemy liście botwniki i gotujemy zupę krótko, około 1-2 minuty, do momentu, aż liście zwiędną.
- Hartujemy śmietanę: dodajemy śmietanę do kubka razem z kilkoma łyżkami zupy, mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka.
- Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek i doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podajemy z ugotowanymi jajkami.
- Smacznego!
uwagi
- Moja botwinka była bardzo duża, dużo liści i 3 duże buraki. Pęczki botwinki są zazwyczaj mniejsze i mają małe buraczki – użyjcie po prostu 2 takie małe pęczki. Ilością można się sugerować po zdjęciu.
- Zamiast soku z cytryny można dodać octu jabłkowego.
- Zamiast bulionu można dodać wody, bulion można użyć warzywny lub mięsny, np. z kurczaka.
- Jakiej śmietany można użyć: 18% do zup lub 30-36% (ja wolę tą, bo jest słodsza)
- Zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce, można ją podgrzać, ale nie powinna się intensywnie gotować (śmietana może się zważyć, szczególnie jeśli użyjecie 18%).
- Zupy nie da się mrozić, jedynie przed dodaniem śmietany.
- Do zupy lubię czasem dodać ser feta lub inny kozi / owczy ser jeśli mam pod ręką. Ser dodaję na samym końcu przed podaniem.
- Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To są tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
5 komentarzy
Anna
12 lipca 2022 o 10:02Bardzo przepraszam, doczytałam na dole co robić z czosnkiem.
Anna
12 lipca 2022 o 09:39Wszystko super się wydaje. Zaczęłam robić po kolei i nie wiem co zrobić z czosnkiem. Jest w składnikach i nie napisałaś co z nim zrobić. Pozdrawiam
Aleksandra
12 lipca 2022 o 09:44Pisze w przepisie punkt 3: „Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund.” Dodajemy zaraz po ziemniakach i króciutko smażymy. Przepis jest na końcu postu. Pozdrawiam!
Nowak
9 lipca 2021 o 16:30Super przepis ,wszystkim smakowala
Aleksandra
9 lipca 2021 o 16:34dziękuję!