Pyszna rozgrzewająca i aromatyczna zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą. Imbir nadaje zupie lekkiej ostrości, a skórka i sok z pomarańczy słodyczy i cytrusowej nowy. Robi się bardzo szybko. Bardzo smakuje również dzieciom! Zupę lubię podawać z serowymi paluszkami z ciasta francuskiego (na zdjęciu).
Przepis na domowe puree z dyni.
Moje inne przepisy z dyni:
- zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami
- muffinki z dynią i żurawiną
- rolada z indyka z nadzieniem z dyni, grzybów i żurawiny
- lasagne z dynią i grzybami
- jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią
- tajskie czerwone curry z dynią i szpinakiem
- sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycą i rukolą
- pierś z kurczaka w sosie dyniowo-pieczarkowym
- rolada dyniowa z kremowym serkiem
Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą
Pyszna rozgrzewająca i aromatyczna zupa z dyni, imbir nadaje zupie lekkiej ostrości, a skórka i sok z pomarańczy słodyczy. Robi się bardzo szybko. Bardzo smakuje również dzieciom!Przepis na bulion.
porcje 4 porcje
kalorie 209kcal
składniki
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 4x1cm kawałek świeżego imbiru
- 1 czubata łyżeczka skórki startej z ekologicznej pomarańczy
- 1 litr bulionu warzywnego 4 szklanki
- 1 kg puree z dyni 4 szklanki, lub ok. 700g surowej dyni w kostce
- 125 ml soku z pomarańczy ½ szklanki, z 2 małych pomarańczy
- sól i pieprz do smaku
- do podania: jogurt naturalny (koniecznie), pestki dyni
Would you like to save this?
wykonanie
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyc na średnio-niskim ogniu 8minut, aż będzie przezroczysta.
- Dodać obrany ze skórki i drobno pokrojony imbir oraz skórkę z pomarańczy, smażyć jeszcze 1 minutę.
- Dodać puree z dyni, bulion i sok z pomarańczy, gotować 5 minut (jeśli dodajecie świeżą dynię, (nieupieczoną) w małych kostkach, gotujcie zupę przez 15 minut, aż dynia będzie miękka).
- Doprawić solą i pieprzem do smaku, zupę można dodatkowo zblendować, jeśli chcecie żeby była idealnie gładka.
- Podawać z kleksami jogurtu i pestkami dyni.
- Smacznego!
uwagi
* 1 szklanka = 250 ml
* Puree z dyni: Dynię piżmową pokroić na kawałki równej grubości (nie obierać). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybrać miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dynię można również obrać, będzie smaczniejsza (pieczone kawałki dyni rumienią się od dołu = więcej smaku), ale z obieraniem schodzi trochę dłużej.
* Jak uprażyć pestki dyni: dodać na suchą patelnię i smażyć chwilkę, aż się zabrązowią i zaczną strzelać. Zdjąć od razu z patelni bo mogą się łatwo spalić.
* Zupa smakuje trochę lepiej z upieczoną dynią (albo puree albo upieczone kawałki dyni) niż z surową dynią, ale różnica nie jest gigantyczna. Pieczona dynia ma bardziej skoncentrowany i słodki smak.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Natalia
10 listopada 2019 o 10:20Zrobiłam zupę dyniową z twojego przepisu na podstawie bulionu również od Ciebie i wyszła genialna. Nigdy nie przygotowywałam zupy z pomarańczą i trochę nie byłam przekonana, ale wyszła świetna. Dodaję do ulubionych przepisów! Dodałam trochę papryki czerwonej i chili i użyłam pestek słonecznika.
Zdjęć nie umiem robić, ale załączę 😉
Aleksandra
10 listopada 2019 o 13:26Bardzo się cieszę! Dziękuję za zdjęcie, jest super 🙂