OBIAD/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Zupa dyniowa z kasztanami, imbirem i palonym masłem

3 października 2020 przez Aleksandra

Świetna zupa krem z dyni z dodatkiem kasztanów. Zupy dyniowe są z reguły pyszne i słodkie, ale często smakują raczej mdło. Smak tej zupy jest podkręcony dodatkiem imbiru, palonego masła, soku z cytryny i kasztanów. Dodatkowo podajemy ją polaną jogurtem naturalnym i posypaną karmezowanymi kasztanami. Efekt końcowy jest naprawdę rewelacyjny. Spróbujcie koniecznie takiego połączenia smaków!

Zupa dyniowa z kasztanami w czarnej misce, polana jogurtem i posypana karmelizowanymi kasztanami.

Składniki:

Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej z kasztanami.

Składniki na zupę dyniową:

  • puree z dyni lub po prostu pieczona dynia – można je zrobić z dowolnej dyni
  • bulion – warzywny, z kurczaka lub woda
  • śmietana kremówka
  • cebula, czosnek, imbir
  • specjalny składnik: kasztany, będziecie potrzebować ju ugotowanych i obranych kasztanów (ja kupiłam gotowe kasztany), kasztany smakują jak coś pomiędzy dynią i fasolą, więc ich smak bardzo tu pasuje
  • palone masło – to nic innego jak zwykłe masło, smażone chwilkę, aż zmieni kolor na brązowy, dzięki czemu lekko się karmelizuje i nabiera cudnego, orzechowego posmaku, który idealnie pasuje do kasztanów i dyni!
  • sok z cytryny – bardzo ważny składnik, który nie może być pominięty, przełamuje on słodycz zupy.

Opcjonalnie zupę możecie podać z karmelizowanymi kasztanami – potrzebujecie tylko kasztanów, cukru i masła.

Jak zrobić krok po kroku:

Jak zrobić karmelizowane kasztany:

Kolaż 5 zdjęć pokazujący kroki przygotowania karmelizowanych kasztanów.
  1. Dodajemy cukier do małego garnka.
  2. Podgrzewamy cukier aż zamieni się karmel czyli rozpuści się, zmini kolor na jasno brązowy i zacznie się pienić.
  3. Wtedy dodajemy masło, mieszamy aż sie rozpuści.
  4. Dodajemy pokruszone kasztany.
  5. Mieszamy aż będą dobrze obtoczone w karmelu. Odkładamy na bok.

Gotujemy zupę:

Cebula i masło w garnku. Podsmażona cebula, czosnek, imbir i kasztany w garnku.
  1. Cebulę podsmażamy na maśle.
  2. Dodajemy imbir, czosnek i kasztany.
Podsmażona cebula, czosnek, palone masło, imbir i kasztany w garnku. Puree z dyni i bulion są dodawane do garnka.

3. Smażymy kilka minut aż masło zmieni kolor na jasno brązowy i wszystko będzie ładnie pachnieć.

4. Dodajemy puree z dyni lub kawałki pieczonej dyni oraz bulion. Gotujemy 15 minut.

Śmietana jest dodawana do zupy dyniowej. Zupa dyniowa jest miksowana blenderem.

5. Zdejmujemy garnek z ognia, zupę doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

6. Miksujemy blenderem na gładko.

Smacznego!

2 czarne miski z zupą dyniową z kasztanami na brązowej tacy.

Z czym podać zupę:

Zupę podajemy polaną jogurtem naturalnym, posypaną karmelizowanymi kasztanami i uprażonymi orzechami (np. orzechami pekan lub włoskimi).

Można ją również podać z takimi ślimaczkami z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami jak na zdjęciach lub serowymi paluszkami z ciasta francuskiego.

Przechowywanie i mrożenie:

Zupę można przechowywać w lodówce do 3-4 dni, odgrzewa się bez problemu.

Można ją również zamrozić do 3-6 miesięcy. Ze względu na dodatek śmietany może się trochę zważyć (będą grudki) ale wystarczy ją jeszcze raz zblendowac i będzie jak świeżo przygotowana.

Inne dyniowe przepisy, które mogą Wam smakować:

Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami

Smak dyni jest podkręcony dodatkiem imbiru, palonego masła, kasztanów oraz soku z cytryny
Pumpkin chestnut soup in a black bowl topped with yogurt and caramelized chestnuts.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 302kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 4 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 100 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 4 szklanki / 1 kg puree z dynii lub upieczonych kawałków dyni
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 750ml
  • 75 ml śmietany kremówki 30-36%, 5 łyżek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku

karmelizowane kasztany:

  • 4 łyżeczki białego cukru
  • 4 łyżeczki masła
  • 100 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych

do podania:

  • jogurt naturalny
  • orzechy pekan lub włoskie lekko zarumienione na suchej patelni

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

karmelizowane kasztany:

  • Cukier wsypać do małego garnka, podgrzewać na średnio-wysokim ogniu, aż się rozpuści i zmieni barwę na brązową (ale nie może się spalić, bo będzie gorzki!).
  • Dodać masło, a jak się rozpuści dodać pokruszone na mniejsze kawałki kasztany. Smażyć ok. 2 minuty, przełożyć na talerzyk.

zupa:

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno.
  • W dużym garnku rozgrzać masło na średnio-niskim ogniiu, dodać cebulę, smażyć ok. 7 minut, aż się zeszkli.
  • Dodać czosnek, imbir i pokruszone na mniejsze kawałki kasztany, smażyć kilka minut mieszając, aż masło będzie jasnobrązowe.
  • Dodać puree z dynii lub kawałki upieczonej dyni oraz dodać bulion, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  • Zmiksować zupę na gładko, zdjąć garnek z ognia.
  • Dodać śmietanę i wymieszać.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podawać z jogurtem naturalnym (koniecznie! Zupa jest słodka, jogurt będzie tą słodycz równoważył) oraz karmelizowanymi kasztanami.
  • Smacznego!

uwagi

  • 1 szklanka = 250 ml
  • Jak zrobić puree z dyni: Dynię pokroić na kawałki równej grubości (nie obierać). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybrać miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dynię można również obrać, będzie smaczniejsza (pieczone kawałki dyni rumienią się od dołu = więcej smaku), ale z obieraniem schodzi trochę dłużej.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/4 przepisu).
  • Zupę można przechowywać w lodówce ok.3 dni. Można ją odgrzewać, jeśli śmietana się zważy (co raczej się nie zdarza w przypadku śmietany 30-36%, zupę można zmiksować).
  • Zupa świetnie się mrozi, jeśli się zważy przez dodatek śmietany (będą grudki), można ją po prostu zmiksować.
 
Rodzaj danie główne, obiad
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Kasia
    13 października 2018 o 05:44

    Uwielbiam zupę dyniowa!
    Bardzo podoba mi sie dodatek kasztanów, muszę zapamiętać.
    🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      13 października 2018 o 13:34

      dziękuję 🙂 kasztany świetnie pasują do dyni i teraz jest na nie sezon 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here