Świetna zupa krem z dyni z dodatkiem kasztanów. Zupy dyniowe są z reguły pyszne i słodkie, ale często smakują raczej mdło. Smak tej zupy jest podkręcony dodatkiem imbiru, palonego masła, soku z cytryny i kasztanów. Dodatkowo podajemy ją polaną jogurtem naturalnym i posypaną karmezowanymi kasztanami. Efekt końcowy jest naprawdę rewelacyjny. Spróbujcie koniecznie takiego połączenia smaków!
Składniki:
Składniki na zupę dyniową:
- puree z dyni lub po prostu pieczona dynia – można je zrobić z dowolnej dyni
- bulion – warzywny, z kurczaka lub woda
- śmietana kremówka
- cebula, czosnek, imbir
- specjalny składnik: kasztany, będziecie potrzebować ju ugotowanych i obranych kasztanów (ja kupiłam gotowe kasztany), kasztany smakują jak coś pomiędzy dynią i fasolą, więc ich smak bardzo tu pasuje
- palone masło – to nic innego jak zwykłe masło, smażone chwilkę, aż zmieni kolor na brązowy, dzięki czemu lekko się karmelizuje i nabiera cudnego, orzechowego posmaku, który idealnie pasuje do kasztanów i dyni!
- sok z cytryny – bardzo ważny składnik, który nie może być pominięty, przełamuje on słodycz zupy.
Opcjonalnie zupę możecie podać z karmelizowanymi kasztanami – potrzebujecie tylko kasztanów, cukru i masła.
Jak zrobić krok po kroku:
Jak zrobić karmelizowane kasztany:
- Dodajemy cukier do małego garnka.
- Podgrzewamy cukier aż zamieni się karmel czyli rozpuści się, zmini kolor na jasno brązowy i zacznie się pienić.
- Wtedy dodajemy masło, mieszamy aż sie rozpuści.
- Dodajemy pokruszone kasztany.
- Mieszamy aż będą dobrze obtoczone w karmelu. Odkładamy na bok.
Gotujemy zupę:
- Cebulę podsmażamy na maśle.
- Dodajemy imbir, czosnek i kasztany.
3. Smażymy kilka minut aż masło zmieni kolor na jasno brązowy i wszystko będzie ładnie pachnieć.
4. Dodajemy puree z dyni lub kawałki pieczonej dyni oraz bulion. Gotujemy 15 minut.
5. Zdejmujemy garnek z ognia, zupę doprawiamy śmietaną, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
6. Miksujemy blenderem na gładko.
Smacznego!
Z czym podać zupę:
Zupę podajemy polaną jogurtem naturalnym, posypaną karmelizowanymi kasztanami i uprażonymi orzechami (np. orzechami pekan lub włoskimi).
Można ją również podać z takimi ślimaczkami z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami jak na zdjęciach lub serowymi paluszkami z ciasta francuskiego.
Przechowywanie i mrożenie:
Zupę można przechowywać w lodówce do 3-4 dni, odgrzewa się bez problemu.
Można ją również zamrozić do 3-6 miesięcy. Ze względu na dodatek śmietany może się trochę zważyć (będą grudki) ale wystarczy ją jeszcze raz zblendowac i będzie jak świeżo przygotowana.
Inne dyniowe przepisy, które mogą Wam smakować:
- Bardzo lubimy również tą zupę dyniową: zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą.
- Pieczona dynia z rozmarynem, żurawiną, orzechami i serem feta
- Lasagne z dynią i grzybami
- Tajskie czerwone curry z krewetkami, dynią i szpinakiem
- Jabłka w piernikowym cieście naleśnikowym z dynią
- Rolada z indyka z nadzieniem z dyni, grzybów i żurawiny.
Zupa dyniowa z imbirem, palonym masłem i karmelizowanymi kasztanami
składniki
zupa:
- 4 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 100 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 4 szklanki / 1 kg puree z dynii lub upieczonych kawałków dyni
- 3 szklanki bulionu warzywnego 750ml
- 75 ml śmietany kremówki 30-36%, 5 łyżek
- 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
- sól i pieprz do smaku
karmelizowane kasztany:
- 4 łyżeczki białego cukru
- 4 łyżeczki masła
- 100 g kasztanów obranych i upieczonych/ugotowanych
do podania:
- jogurt naturalny
- orzechy pekan lub włoskie lekko zarumienione na suchej patelni
Would you like to save this?
wykonanie
karmelizowane kasztany:
- Cukier wsypać do małego garnka, podgrzewać na średnio-wysokim ogniu, aż się rozpuści i zmieni barwę na brązową (ale nie może się spalić, bo będzie gorzki!).
- Dodać masło, a jak się rozpuści dodać pokruszone na mniejsze kawałki kasztany. Smażyć ok. 2 minuty, przełożyć na talerzyk.
zupa:
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno.
- W dużym garnku rozgrzać masło na średnio-niskim ogniiu, dodać cebulę, smażyć ok. 7 minut, aż się zeszkli.
- Dodać czosnek, imbir i pokruszone na mniejsze kawałki kasztany, smażyć kilka minut mieszając, aż masło będzie jasnobrązowe.
- Dodać puree z dynii lub kawałki upieczonej dyni oraz dodać bulion, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut.
- Zmiksować zupę na gładko, zdjąć garnek z ognia.
- Dodać śmietanę i wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Podawać z jogurtem naturalnym (koniecznie! Zupa jest słodka, jogurt będzie tą słodycz równoważył) oraz karmelizowanymi kasztanami.
- Smacznego!
uwagi
- 1 szklanka = 250 ml
- Jak zrobić puree z dyni: Dynię pokroić na kawałki równej grubości (nie obierać). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybrać miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dynię można również obrać, będzie smaczniejsza (pieczone kawałki dyni rumienią się od dołu = więcej smaku), ale z obieraniem schodzi trochę dłużej.
- Liczba kalorii = 1 porcja (1/4 przepisu).
- Zupę można przechowywać w lodówce ok.3 dni. Można ją odgrzewać, jeśli śmietana się zważy (co raczej się nie zdarza w przypadku śmietany 30-36%, zupę można zmiksować).
- Zupa świetnie się mrozi, jeśli się zważy przez dodatek śmietany (będą grudki), można ją po prostu zmiksować.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Kasia
13 października 2018 o 05:44Uwielbiam zupę dyniowa!
Bardzo podoba mi sie dodatek kasztanów, muszę zapamiętać.
🙂
Aleksandra
13 października 2018 o 13:34dziękuję 🙂 kasztany świetnie pasują do dyni i teraz jest na nie sezon 🙂