Prosta i pyszna zupa dyniowa z dodatkiem jabłek. Doprawiona czosnkiem, imbirem i cynamonem. Podałam ją z jogurtem naturalnym, pokruszonymi paluszkami i orzechami pekan. Pycha!
Spróbujcie też koniecznie tej zupy dyniowej z imbirem i pomarańczą.
Składniki:
Oto co potrzebujecie do przygotowania zupy dyniowej z jabłkiem:
- użyłam dyni piżmowej, ale sprawdzi się też Hokkaido
- użyłam słodkiej odmiany jabłek (Gala), ale każde jabłka się sprawdzą, można też użyć kwaśnych (ja wolę tę zupę bardziej słodką)
- zupa smakuje też dobrze bez śmietany
- zamiast oleju można użyć masła klarowanego – będzie pyszniej
- bulion – można użyć z warzyw lub z kurczaka
Jak zrobić zupę dyniową z jabłkiem krok po kroku:
- Kroimy wszystkie składniki: dynię obieramy i kroimy w kostkę, jabłka obieramy, wycinamy rdzenie i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy.
- Masło klarowane lub olej podgrzewamy w dużym garnku. Jak będzie gorące dodajemy cebulę i smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka i przezroczysta. Dodajemy czosnek, imbir i cynamon, smażymy jeszcze minutę.
Alternatywne sposoby przygotowania dyni:
Chciałam żeby ten przepis był jak najszybszy i najprostszy więc użyłam do niego surowej dyni pokrojonej w kostkę. Można również:
- Najpierw upiec dynię – plusem jest to, że nie trzeba jej obierać i kroić, wystarczy przekroić ją na pół i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-50 minut (w zależności od grubości kawałków dyni), następnie łyżką wybrać miąższ, dodać do zupy razem z jabłkami i bulionem i dalej gotować jak w przepisie. Zupa z pieczoną dynią smakuje trochę lepiej, pieczenie dyni wydobywa z niej głębszy, bardziej słodki smak. Minusem jest to że trzeba trochę dłużej poczekać na zupę.
- Można użyć puree z dyni (tak jak opisane wyżej, tylko miąższ upieczonej dyni jest zmiksowany).
- Można również dynię obrać i pokroić w kostkę tak jak w przepisie, a następnie upiec ją aż jej brzegi będą zabrązowione i złociste (tak jak w tym przepisie na pieczoną dynie, ale bez przypraw) – to dodaje bardzo dużo smaku do zupy, ale jest też najbardziej czasochłonne. Wybór należy do Was! W każdym przypadku pieczoną dynię/puree dodajemy w tym samym momencie jak surową dynię i gotujemy z innymi składnikami ok. 15 minut.
3. Do garnka dodajemy pokrojoną dynię i jabłka. Smażymy na dużym ogniu ok. 2 minut, mieszając, aż dynia lekko się zabrązowi.
4. Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dynia powinna być miękka.
5. Zupę miksujemy blenderem na gładko.
6. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Z czym podać:
- Ja podałam moją zupę z kleksami jogurtu, pokruszonymi paluszkami (pomysł mojej 3.5 letniej córki! solone paluszki idealnie komponują się z tą zupą) i pokruszonymi orzechami pekan.
- Karmelizowane jabłka z orzechami – tylko jeśli wolicie gęstsze zupy i dodacie do niej mniej bulionu (3 szklanki zamiast 4), żeby te karmelizowane jabłka mogły się utrzymywać na powierzchni zupy. Jeśli dodacie je do tego przepisu – zatopią się w zupie. Jak zrobić: Rozpuścić 2 łyżki cukru i podgrzewać aż będzie złocisty (zamieni się w karmel), dodać łyżeczkę masła, plasterki połowy jabłka i kilka pokruszonych orzechów. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż masło się rozpuści i jabłka będą miękkie – pyszności.
- Najprościej – uprażone na suchej patelni orzechy włoskie / pekan / pestki dyni / pestki słonecznika.
- Serowe paluszki z ciasta francuskiego.
- Kanapki / grzanki z serem.
Przechowywanie i mrożenie:
- Zupa bardzo dobrze się odgrzewa, można ją trzymać w lodówce do 4 dni.
- Zupę można zamrozić, bez lub z śmietaną. Jeśli zamrozicie zupę ze śmietaną, prawdopodobnie się rozwarstwi ale można ją spokojnie jeszcze raz zmiksować blenderem i będzie jak nowa.
Zupa dyniowa z jabłkiem
składniki
zupa:
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2.5 cm kawałek imbiru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1.8 kg dyni piżmowej waga surowej dyni ze skórką i pestkami
- 2 małe słodkie jabłka
- 4 szklanki bulionu 1 litr
- 1/3 szklanki śmietany 30-36% 80ml
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- jogurt naturalny
- pokruszone paluszki
- orzechy pekan/włoskie
Would you like to save this?
wykonanie
- Kroimy wszystkie składniki: dynię obieramy i kroimy w kostkę, jabłka obieramy, wycinamy rdzenie i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy.
- Masło klarowane lub olej podgrzewamy w dużym garnku. Jak będzie gorące dodajemy cebulę i smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka i przezroczysta. Dodajemy czosnek, imbir i cynamon, smażymy jeszcze minutę.
- Do garnka dodajemy pokrojoną dynię i jabłka. Smażymy na dużym ogniu ok. 2 minut, mieszając, aż dynia lekko się zabrązowi.
- Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dynia powinna być miękka.
- Zupę miksujemy blenderem na gładko.
- Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy