OBIAD/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ zupy

Zupa dyniowa z jabłkiem

28 listopada 2020 przez Aleksandra

Prosta i pyszna zupa dyniowa z dodatkiem jabłek. Doprawiona czosnkiem, imbirem i cynamonem. Podałam ją z jogurtem naturalnym, pokruszonymi paluszkami i orzechami pekan. Pycha!

Spróbujcie też koniecznie tej zupy dyniowej z imbirem i pomarańczą.

Dwie białe miski z zupą dyniową z jabłkiem, polaną jogurtem i posypaną orzechami.

Składniki:

Oto co potrzebujecie do przygotowania zupy dyniowej z jabłkiem:

Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej z jabłkiem.
  • użyłam dyni piżmowej, ale sprawdzi się też Hokkaido
  • użyłam słodkiej odmiany jabłek (Gala), ale każde jabłka się sprawdzą, można też użyć kwaśnych (ja wolę tę zupę bardziej słodką)
  • zupa smakuje też dobrze bez śmietany
  • zamiast oleju można użyć masła klarowanego – będzie pyszniej
  • bulion – można użyć z warzyw lub z kurczaka

Jak zrobić zupę dyniową z jabłkiem krok po kroku:

Pokrojone składniki na zupę dyniową na desce. Podsmażona cebula z czosnkiem i imbirem w garnku.
  1. Kroimy wszystkie składniki: dynię obieramy i kroimy w kostkę, jabłka obieramy, wycinamy rdzenie i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy.
  2. Masło klarowane lub olej podgrzewamy w dużym garnku. Jak będzie gorące dodajemy cebulę i smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka i przezroczysta. Dodajemy czosnek, imbir i cynamon, smażymy jeszcze minutę.

Alternatywne sposoby przygotowania dyni:

Chciałam żeby ten przepis był jak najszybszy i najprostszy więc użyłam do niego surowej dyni pokrojonej w kostkę. Można również:

  • Najpierw upiec dynię – plusem jest to, że nie trzeba jej obierać i kroić, wystarczy przekroić ją na pół i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-50 minut (w zależności od grubości kawałków dyni), następnie łyżką wybrać miąższ, dodać do zupy razem z jabłkami i bulionem i dalej gotować jak w przepisie. Zupa z pieczoną dynią smakuje trochę lepiej, pieczenie dyni wydobywa z niej głębszy, bardziej słodki smak. Minusem jest to że trzeba trochę dłużej poczekać na zupę.
  • Można użyć puree z dyni (tak jak opisane wyżej, tylko miąższ upieczonej dyni jest zmiksowany).
  • Można również dynię obrać i pokroić w kostkę tak jak w przepisie, a następnie upiec ją aż jej brzegi będą zabrązowione i złociste (tak jak w tym przepisie na pieczoną dynie, ale bez przypraw) – to dodaje bardzo dużo smaku do zupy, ale jest też najbardziej czasochłonne. Wybór należy do Was! W każdym przypadku pieczoną dynię/puree dodajemy w tym samym momencie jak surową dynię i gotujemy z innymi składnikami ok. 15 minut.
Pokrojona dynia i jabłka w garnku. Bulion dodawany do garnka z dynią.

3. Do garnka dodajemy pokrojoną dynię i jabłka. Smażymy na dużym ogniu ok. 2 minut, mieszając, aż dynia lekko się zabrązowi.

4. Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dynia powinna być miękka.

Zupa dyniowa miksowana blenderem. Śmietana dodawana do zupy dyniowej.

5. Zupę miksujemy blenderem na gładko.

6. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Z czym podać:

  • Ja podałam moją zupę z kleksami jogurtu, pokruszonymi paluszkami (pomysł mojej 3.5 letniej córki! solone paluszki idealnie komponują się z tą zupą) i pokruszonymi orzechami pekan.
  • Karmelizowane jabłka z orzechami – tylko jeśli wolicie gęstsze zupy i dodacie do niej mniej bulionu (3 szklanki zamiast 4), żeby te karmelizowane jabłka mogły się utrzymywać na powierzchni zupy. Jeśli dodacie je do tego przepisu – zatopią się w zupie. Jak zrobić: Rozpuścić 2 łyżki cukru i podgrzewać aż będzie złocisty (zamieni się w karmel), dodać łyżeczkę masła, plasterki połowy jabłka i kilka pokruszonych orzechów. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż masło się rozpuści i jabłka będą miękkie – pyszności.
  • Najprościej – uprażone na suchej patelni orzechy włoskie / pekan / pestki dyni / pestki słonecznika.
  • Serowe paluszki z ciasta francuskiego.
  • Kanapki / grzanki z serem.

Przechowywanie i mrożenie:

  • Zupa bardzo dobrze się odgrzewa, można ją trzymać w lodówce do 4 dni.
  • Zupę można zamrozić, bez lub z śmietaną. Jeśli zamrozicie zupę ze śmietaną, prawdopodobnie się rozwarstwi ale można ją spokojnie jeszcze raz zmiksować blenderem i będzie jak nowa.
Biała miska z zupą dyniową z jabłkiem. Jabłka i łyżka w tle.

Zupa dyniowa z jabłkiem

Prosta i pyszna zupa dyniowa z dodatkiem jabłek. Doprawiona czosnkiem, imbirem i cynamonem. Podałam ją z jogurtem naturalnym, pokruszonymi paluszkami i orzechami pekan.
White bowl with butternut squash and apple soup topped with yogurt, pretzel, and pecans.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 40 min
porcje 6 porcji
kalorie 266kcal
autor Aleksandra

składniki

zupa:

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2.5 cm kawałek imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1.8 kg dyni piżmowej waga surowej dyni ze skórką i pestkami
  • 2 małe słodkie jabłka
  • 4 szklanki bulionu 1 litr
  • 1/3 szklanki śmietany 30-36% 80ml
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • jogurt naturalny
  • pokruszone paluszki
  • orzechy pekan/włoskie

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Kroimy wszystkie składniki: dynię obieramy i kroimy w kostkę, jabłka obieramy, wycinamy rdzenie i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy.
  • Masło klarowane lub olej podgrzewamy w dużym garnku. Jak będzie gorące dodajemy cebulę i smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka i przezroczysta. Dodajemy czosnek, imbir i cynamon, smażymy jeszcze minutę.
  • Do garnka dodajemy pokrojoną dynię i jabłka. Smażymy na dużym ogniu ok. 2 minut, mieszając, aż dynia lekko się zabrązowi.
  • Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dynia powinna być miękka.
  • Zupę miksujemy blenderem na gładko.
  • Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1/6 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj danie główne, obiad
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here