Pyszna zupa z kapusty, mięsa, pomidorów i ryżu. Jest zrobiona ze wszystkich składników, których użylibyście do zrobienia gołąbków. Ten duży gar zupy nasyci i zadowoli wszystkich Waszych domowników, bez żmudnego przygotowywania tradycyjnych gołąbków 🙂
Tutaj znajdziecie moje inne przepisy na zupy.
Zupę gołąbkową można również przygotować w elektrycznym szybkowarze, jeśli taki posiadacie (instrukcje na końcu postu).
Jak zrobić zupę gołąbkową krok po kroku:
- Przygotujcie sobie wszystkie warzywa: trzeba posiekać kapustę, drobno posiekać czosnek i pokroić cebulę i marchewkę w kostkę.
- Podsmażamy mięso i przekładamy je na talerz.
3. Podsmażamy cebulę, marchewkę, czosnek i przyprawy.
4. Dodajemy pozostałe składniki zupy – wodę passatę pomidorową i podsmażone mięso. Gotujemy 45 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire.
Podajemy z ugotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zupa gołąbkowa
składniki
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchewka
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 650 g mięsa mielonego użyłam wieprzowo-wołowego
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 słoik passaty pomidorowej 680 ml, LUB 2 puszki (400 ml) pomidorów
- 6 szklanek wody 1.5 L
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 700 g białej kapusty
- 1 łyżka sosu Worcestershire opcjonalnie
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
- posiekany koperek do posypania
- 1 suchego szklanka ryżu 200 g, + 2 szklanki wody
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować wszystkie warzywa: cebulę i marchewkę pokroić w małą kostkę, drobno pociekać czosnek, kapustę kroimy na duże 3 cm kawałki.
- Podgrzać 2 łyżki oleju na dużym ogniu w dużym garnku. Dodać mięso, nie mieszać przez pierwsze 2 minuty (żeby dać mu szansę się lekko zabrązowić), a następnie smażyć, mieszając, aż całe mięso będzie usmażone (będzie szare, a nie różowe). Przełożyć z garnka na talerz.
- Dodać kolejną łyżkę oleju do garnka, a następnie posiekane cebulę i marchewkę. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut lub aż cebula będzie miękka. Dodać przyprawy (słodka papryka, tymianek i oregano) oraz czosnek, smażyć mieszając jeszcze przez minutę.
- Dodać mięso z powrotem do garnka, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę pomidorową, kapustę i wodę. Wymieszać i lekko doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 45 minut (częściowo przykryte).
- W tym czasie można ugotować ryż – gotujemy go osobno. Dodać ryż do średniego garnka, zalać 2 szklankami wody, doprawić solą i wymieszać. Przykryć garnek i doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień na minimalny i gotować przez 15 minut.
- Zdjąć garnek z zupą z ognia, doprawić sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem do smaku.
- Nalać zupę do talerzy, dodać ugotowany ryż i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!
uwagi
- Ja gotuję ryż osobno, a nie w zupie – tak smakuje o wiele lepiej, ryż nie pęcznieje nadmiernie od wody i jest pyszny. Jeśli zostawicie zupę do odgrzania na drugi dzień to ryż napęcznieje, będzie niesmaczny a zupa będzie bardzo gęsta. Jeśli chcecie, zupę można również ugotować razem z ryżem, polecam jeśli macie dużą rodzinę, która zje całą zupę za jednym razem. Gotować zupę tak jak wg przepisu, tylko zamiast 45 minut gotujcie ją przez 30 minut, potem dodajcie 1 szklankę ryżu i 2 szklanki wody do garnka i gotujcie jeszcze przez 15 minut. Dalej doprawiać zupę tak jak w przepisie.
- Zupę można również przygotować w elektrycznym szybkowarze, jeśli taki posiadacie (ja mam Instant Pot Duo 6 l). Jak zrobić: podsmażyć mięso i warzywa używając funkcji saute (wszystko tak jak w przepisie). Dodać pozostałe składniki i przykryć garnek pokrywą, przesunąć zawór ciśnieniowy garnka na funkcję 'sealing’/uszczelnienie, następnie manualnie ustawić wysokie ciśnienie (high pressure) przez 15 minut. Ryż gotujemy osobno (w ogóle nie zmieści się w garnku). Po upływie tego czasu robimy 'quick release’ czyli szybkie wypuszczanie pary – zawór na pokrywce garnka przesuwamy końcem drewnianej łyżki (para parzy) na pozycję 'venting’. Poczekać, aż ciśnienie spadnie (pin na pokrywie opadnie całkowicie w dół). Można otworzyć szybkowar. Doprawić zupę tak jak w przepisie. Mimo, że zupa gotuję się tylko 15 minut, to biorąc pod uwagę czas w którym garnek musi dojść do wysokiego ciśnienia (25 minut) – czas gotowania zupy jest taki sam jak na kuchence w tradycyjnym garnku.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy